Interview met Mord

Interview met Mord

Mord. Het satanische duo dat recent een positieve indruk naliet met hun uiterst negatieve werk Necrosodomic Abyss. Ondergetekende zag de kans schoon om het heersschap Necrolucas te interviewen voor Zware Metalen en daar ging hij gretig op in, op een trouwens erg erudiete wijze.

Mord

Gegroet! Eerst en vooral gefeliciteerd met jullie nieuwste brouwsel. Van Opus I tot Opus VIII ziekelijk tot en met, applaus!

Hail Satan! Dankje, dat zijn precies de woorden die we wilden horen, haha. Het is zeker ons beste album totnogtoe, we hebben erg veel tijd en energie gespendeerd om deze brok heiligschennis te vervaardigen.

Wat onmiddellijk in het oog springt is het artwork. Wreed!

Ja, het artwork en alle schetsen in het boekje zijn van de hand van een Amerikaanse schilder, volgens onze instructies. Hij heeft er zijn werk van gemaakt ja.

Sinds 1999 is jullie compromisloze Black Metal niet bedoeld voor gevoelige luisteraars. Wat is de prioriteit in het werk van Mord? De woede, het rauwe, de brutaliteit?

Het evenwicht tussen brutaliteit, snelheid en een donker, onverbiddelijk aura. Alles vermengd met sterke teksten zou dat een verwoestend effect moeten geven. Ons doel is onze eigen muzikale ambities waar te maken, niet om enige vorm van trend te volgen. De manier waarop we doen wat we doen, dat is hoe we extreme Black Metal persoonlijk aanvoelen.

Ondanks de overweldigende dynamiek van het album, is er toch een sluimerend “hangend” aspect aan de muziek. Iets wat ik bij Christendom Perished niet ervoer. Is dat een bewuste keuze geweest?

Wel, we vroegen onszelf niet af hoe het album zou moeten klinken toen we in het schrijfproces zaten. We deden wat ons gevoel ons ingaf, en niets anders. Necrosodomic Abyss is veel sneller en brutaler dan het vorige album, maar ook ietwat majestueus en bombastisch. Zeker niet flauw of vervelend! Er zitten trouwens een paar rockerige en thrashy stukken in verwerkt die nogal wat energie bijdragen aan het geheel.

Het lijkt wel alsof het woord “melodie” niet in jullie lexicon te vinden is. Word je misselijk bij het aanhoren van dat woord?

Mord is Sadistische Black Metal, er is total geen plaats voor zoete melodie. Maar, dat betekent niet dat we pure ruwe ruis maken. Ik ben er van overtuigt dat Mord rechtdoor en agressief klinkt, en tegelijkertijd met erg veel geïntegreerd gevoel.

Wat is de reden dat Mord deze vorm van muziek brengt? Is het een persoonlijke katharsis van negativiteit en haat, of is het een weerspiegeling van wie jullie dagdagelijks zijn?

We wilden eigenlijk altijd al extreme muziek maken, en toen we samen zijn beginnen repeteren, leek het wel voortbestemd, het kwam spontaan tevoorschijn. Ik speel een gans ander concept qua muziek in mijn andere band Anima Damnata, maar de legering met Nordra geeft mij de potentie om me te ontwikkelen naar een ander niveau van extreem drummen.
Een andere oorzaak van het bestaan van Mord is de minachting en ridiculisering van alle vormen van religie die ons voortdurend inspireert. Mord is de weerspiegeling, de veruitwendiging van onze satanische attitude.

Jullie zijn verhuisd van Southern Lord naar Osmose. Hoe zijn jullie met Hervé in contact gekomen? En hoe was het om bij Southern Lord aangesloten te zijn?

Nadat we Necrosodomic Abyss opgenomen hebben, zijn alle promo’s verstuurd naar verscheidene labels. De deal die Osmose ons bood was de beste, en we hebben niet geaarzeld. Southern Lord is een relatief groot label, maar met een complete anders profile, ze waren niet geïnteresseerd en gemotiveerd om Black Metal te promoten. Er is een gigantisch verschil in het aantal interviews en advertisement tussen hen en Osmose.

Mord is gekend als een Scandinavische band, nochtans hebben jullie beiden de Poolse nationaliteit (wat natuurlijk jullie anti-religieuze overtuiging deels verklaart). Maar leven jullie in Scandinavië of zo, of is ere en andere redden tot deze patriotische daad van verraad?


Nordra is een aantal jaar geleden verhuisd naar Noorwegen, zijn familie woont daar. En hij is de stichter van Mord, daarom is het ook vanzelfsprekend dat hij Noorwegen koos als plaats van oorsprong.

Testament band

Nu je het zegt, de teksten zijn afwisselend Noors en Pools, en je gelooft het misschien niet, maar ik begrijp er geen jota van. Kun je onze onwetendheid hierrond verjagen met een kleine inhoudelijke toelichting? Zijn dit allen satanische schrijfsels?


We gebruiken onze moedertalen omdat die ons daar beter kunnen in uiten, het voelt natuurlijker. We spelen met uitdrukkingen en zegswijzen, dat is puur plezier voor ons. Inhoudelijk trekken we religie in het belachelijke, vooral Christus en zijn gevolg. Ook seksuele hekserijen, perverse toestanden en de zogenaamde “donkere kant van de mens” In het tekstboekje van Necrosodomic Abyss vind je ook stukken tekst die naar het Engels zijn vertaald en enkele verklarende schetsen bij het desbetreffende Opus.

Nordra and Necrolucas zijn Mord. Voor eeuwig en altijd? Ik kan mij voorstellen dat met twee op tour gaan een praktisch probleem veroorzaken zou.


Klopt. Voor een tournee zullen we gebruik maken van een sessie muzikant, zoals voor we deden tijdens de opnames van Necrosodomic Abyss. We hebben een vriend gevraagd, die speelde toen de baslijnen in.

Welke groepen zou je aanraden aan fans van Mord? Een paar persoonlijke favorieten?

Weet je wie je moet checken? Bands als Non Opus Dei, Kriegsmaschine, Sarcoma Inc. en zeker Belphegor, Impaled Nazarene, Tsatthoggua of Unlord (R.I.P.).

Bedankt voor de tijd! Nog enkele wijze woorden voor de eeuwigheid?

Bedankt voor de support. Praise Satan, fuck religion, rebel against morality and sacred laws!

Necrolucas

Links: