Interview met Lesley-Ann Poppe

Interview met Lesley-Ann Poppe

Eén van de meest besproken figuren uit het Vlaamse medialandschap is de laatste paar maanden de flamboyante Lesley-Ann Poppe. De meeste Vlamingen leerden haar kennen dankzij het programma “Komen Eten”, maar nu staat ze ook in het middelpunt van de belangstelling met het überblonde groepje B-A-B-E dat niet meteen met diepgang komt, toch niet in figuurlijke zin. Wat vele mensen niet weten is dat deze lichthoofdige karikatuur behoorlijk wat inhoud heeft. Niet alleen dat, de vrouw die erg hoog scoort op de Vlaamse MILF-ladder, heeft een metal verleden. En niet alleen als liefhebster.

top

Hallo Lesley-Ann, alles in orde?

Yep. Alles in orde. Momenteel heb ik het zeer druk, maar dat is veel beter dan niets te doen hebben, hé!

Dat klopt! Ik ben alvast bijzonder blij dat je ons dit interview gunt. Het valt niet iedere dag voor dat een bekend persoon zich out als metalliefhebber. De vorige keer dat dit gebeurde was het nog olympisch zwemkampioen Fred Deburghgreave. Geen schrik dat het je imago zou kunnen beïnvloeden in een minder positieve zin? Of is het net in positieve zin?

Ik sta er niet zo bij stil of bepaalde zaken mijn imago positief of negatief kunnen beïnvloeden. Je bent wie je bent en dat kan je toch niet veranderen. Eigenlijk kan het me ook niet zo veel schelen wat anderen van me vinden. Zolang ik maar met mezelf kan leven (lacht).

Ook al ben je een paar keer op Graspop gesignaleerd de voorbije jaren, in België kennen we je eerder van op de buis. Was je al eerder in contact gekomen met de “media” voor we visueel mochten meeproeven van je gerechtjes?

Graspop ga ik inderdaad zo vaak mogelijk naartoe. Ik heb wel al regelmatig door andere verplichtingen een editie moeten missen. Dit jaar ga ik de zaterdag. Voor Ozzy Osbourne in de eerste plaats en in de tweede plaats zou ik Cradle Of Filth ook nog eens willen terugzien. Door Cradle Of Filth heb ik black metal ontdekt, dus daar hangt serieus wat nostalgie aan vast.

Wat betreft de media. Goh, in 2008 was ik Miss World Belgium en daarna heb ik samen met Daisy Van Cauwenbergh Miss Globe georganiseerd. Telt dat mee? Ik heb ook een programma gepresenteerd op Ment TV, een digitale muziekzender van Telenet. Veel journalisten kenden mij wel, maar het grote publiek niet. Sinds vorig jaar is daar verandering in gekomen.

Ik haalde al even Graspop aan, maar je bent niet alleen voor het podium te zien geweest. Klopt het dat je zelf nog bij een metalband hebt gespeeld?

Ik heb inderdaad vroeger keyboards gespeeld bij twee black metal-bands. Veertien jaar geleden heb ik mee Opus Nocturnales opgericht en twee jaar later speelde ik bij Ecliptica. In die tijd waren we wel redelijk bekend in de Vlaamse metalscéne. We traden vaak op en amuseerden ons altijd. Het toenmalige lief van onze zanger is nu nog steeds mijn beste vriendin en ook met onze bassist, Johan, heb ik nog steeds contact. Ik hou er hele goeie herinneringen aan over. Spijtig genoeg vielen de optredens en de vele repetities niet meer te combineren met mijn universitaire studies en moest ik noodgedwongen een keuze maken.

mid

Heb je nog leuke of minder leuke anekdotes van bands of performers? Heb je nog steeds contacten in de lokale scene?

Da’s een moeilijke. We hebben zoveel meegemaakt. Echt de zotste dingen. Ik kan daar niet zo meteen een voorbeeld van geven. Vooral veel alcohol en de gevolgen daarvan. Of toch wel: tijdens een optreden vond onze drummer het een goed idee om een emmer varkensbloed leeg te drinken. Het was toen snikheet en dat bloed stond al een halve dag in die hitte. Het was bijgevolg compleet rot geworden en hij was te zat om dat te beseffen. Hij heeft die emmer leeggedronken. Ze hebben toen het optreden moeten stilleggen en de ambulance moeten bellen. Hij heeft een aantal dagen in het ziekenhuis gelegen. Dat verhaal heeft jaren de ronde gedaan op de spoeddienst van het ziekenhuis.

Ik ken wel veel mensen, maar contact verloopt momenteel voornamelijk via internet. Gelukkig dat dat bestaat, anders zou het heel moeilijk zijn om continu op de hoogte te blijven van ieders bezigheden.

Ben je nog steeds thuis in de wereld van black, thrash, doom, death of mainstream metal? Ik kan me wel inbeelden dat je het momenteel erg druk hebt, en in drukke periodes is muziek beluisteren meestal één van de eerste zaken die te lijden hebben onder tijdsgebrek.

Momenteel heb ik inderdaad een overvolle agenda en het eerste vrijetijdsverdrijf dat dan sneuvelt, is spijtig genoeg muziek… Tja, het zal nooit meer zijn zoals vroeger.

Zelf ben je ook actief met muziek bezig natuurlijk. De (on)Heilige Drievuldigheid waar je deel van uitmaakt heet B-A-B-E. Niet meteen metal verantwoord, maar daarom niet minder slecht. Hoe gaat het met B-A-B-E?

Met B-A-B-E gaat het momenteel hemeltergend goed. We staan volgeboekt met optredens. Ik vind het vooral grappig wat we doen. Het is pure entertainment en heeft niets te maken met mijn persoonlijke muziekvoorkeur. Ik begrijp niet dat sommige mensen denken dat we echt zo zijn. Onlangs vroeg een journalist me: “Menen jullie dat nu echt?”. Natuurlijk menen we het niet!

Weten je collega’s (vriendinnen?) ook af van je donkere kantje(s)?

Iedereen die mij persoonlijk kent, weet bijna dadelijk van mijn donkere kant. Ik maak er nu niet meteen een geheim van (lacht). Als ik met iemand aan de praat geraak over metal, duurt het ook wel een tijdje vooraleer ik uitgepraat ben. In eerste instantie verschieten de meesten, maar daarna ben ik al snel “one of the guys”.

Dat kan ik inderdaad bevestigen ja! Nochtans, je bent een gelukkig getrouwde vrouw, met een kindje. En toch lijkt het me niet dat het moederschap een matigende invloed heeft op je. Je bent één en al passie lijkt het wel!

Moederschap heeft totaal geen matigende invloed gehad op mij. Ik ben met de jaren zelfs heviger geworden. Ik apprecieer het allemaal meer dan vroeger en eis het volledige recht om inconsequent en gestoord te zijn in al mijn daden.

Ben je altijd al iemand geweest die graag de grens opzoekt. Ik bedoel, metal is nu niet meteen de meest toegankelijke muziek die er is, en ook met B-A-B-E speel je het spel der zinnen met veel teasing. Is dat volgens jou een rebels karaktertrekje of heeft het de bedoeling om te prikkelen.

Ik heb altijd graag geprovoceerd en de grenzen afgetast. De twee zinnen die ik in mijn leven al het vaakste heb gehoord zijn: “Dit kan echt niet!” en “Dit hebben we hier nog nooit meegemaakt!”. De dag dat iedereen mij geweldig vindt, zou ik niet gelukkig zijn. Die tegenkanting, daar haal ik echt kracht en energie uit.

mid2

Hoe ben je eigenlijk in contact gekomen met metal? Toevallig bij de platenboer of via een vriendje of familielid die je introduceerde in het genre?

Vooraleer naar metal over te stappen, hing ik vooral rond in het gothic-milieu. Dat was zonder twijfel het slapste en oppervlakkigste milieu, waarin ik me ooit heb begeven. En geloof me vrij, deze uitspraak uit de mond van iemand die zich momenteel in de Vlaamse Showbizz bevindt, betekent dat er echt wel iets serieus scheef zat bij de goths. Ze waren meer bezig met hun looks, dan met de muziek en beoordeelden ook vaak anderen op basis van hun uiterlijk en kledingstijl. Ik haat dat. Logisch dus dat ik tijdens die feestjes het gezelschap opzocht van anderen. Die “anderen” bleken dan de metallers te zijn. Ik amuseerde me altijd met hen en heb via hen de metalscene leren kennen. Die beviel me super en ik ben daar blijven “plakken”.

Zijn er zo van die albums die je beschouwt als tijdloze platen. Albums die je zou meenemen tot in de kist (of urne, as you wish)?

lap2

Black Album van Metallica behoort ongetwijfeld tot die categorie. Commercieel, maar supergoed. Ook het oude werk van Darkthrone, Satyricon en zelfs Dimmu Borgir, zijn epic.

Ik zou me trouwens beginnen afvragen of jij niet op de hoes staat van Dimmu Borgir’s Puritanical Euphoric Misanthropia!

Neen. Ik heb veel grotere borsten (lacht uitbundig)!!

Heb je zoals de meeste mensen heb je ook een “normaal” leven, of slorpt het BV zijn je nu volledig op?

Het is niet zo gemakkelijk als iedereen je kop kent, om zomaar ergens uit te gaan. Mensen zien vaak het verschil niet tussen “Lesley-Ann BV” en “Lesley-Ann Privé”. Ze denken vaak dat ze je kennen op basis van vijftien minuten televisie en wat krantenartikels. Nu ja, veel tijd om uit te gaan heb ik toch niet, dus zo’n probleem is het niet hoor.

Zo, alleszins extreem bedankt om ons van antwoord te dienen. Wat doe je nog vandaag (als we dat mogen weten)?

Vandaag heb ik nog een meeting (op een terrasje, gelukkig) in verband met een nieuw kookconcept en morgen zit ik een hele dag in de studio voor de opnames van onze tweede B-A-B-E-single.

Lesley-Ann, extreem bedankt voor dit interview!

Links: