Interview met Lamb of God

Lamb of God komt op 23 januari 2012 met de opvolger van Wrath. Zware Metalen sprak met frontman Randy Blythe over wat nu al bestempeld wordt als het album van het jaar: Resolution.

Gefeliciteerd met de release van Resolution!

Dankje! We zijn er erg blij mee. Gitaristen Mark en Willie zijn tijdens de tour van Wrath al begonnen met het schrijven van riffs voor wat nu Resolution is. We hadden behoorlijk wat materiaal, dus we moesten keuzes maken. In april 201 ben ik de studio ingedoken om de teksten te schrijven en de vocals in te zingen. Daarna was het een kwestie van refining. We hebben het hele album in zo´n zeven maanden gemaakt.

foto 1 bij interview Lamb of God

In een quote op de website van jullie platenlabel Roadrunner beschrijf je Resolution als “WAAAAY better than Wrath”. In welk opzicht is het album beter?

Dat zijn van die uitspraken die ik op Twitter doe, waar meteen zoveel aandacht aan geschonken wordt. Het album was net af, ik was gewoon ontzettend enthousiast. Zo’n tweet is niet meer dan een digitale scheet in een digitaal toilet. Resolution is niet perse beter dan Wrath, ik vínd het beter. Het album is dynamischer, niet zo straight forward als Wrath is. Het loopt lekker van begin tot eind.

In november 2011 kondigden jullie de eerste speeldata voor de komende wereldtournee aan. Wat zijn de plannen?

We beginnen met een paar warming-up optredens in de kleinere theaters waar we vandaan komen: Richmond, Virginia. Het is altijd fijn om thuis te beginnen, maar nooit om de tour te eindigen. Als je je tournee thuis afsluit wil je alleen nog maar naar huis, terwijl juist iedereen met je wil praten: bekenden, kennissen. We spelen in het begin van de tournee ook in Philadelphia, op hetzelfde podium waar we Killadelphia hebben opgenomen.

Doen jullie ook weer de grote festivals aan dit jaar?

Zeker! We staan komend jaar weer op het Soundwave Festival in Australië. Heb je de line-up gezien? Dat is gekkenwerk. Ongelooflijk, ik weet niet hoe ze dat in één dag gaan passen. Verder zijn de precieze tourdata en landen die we aandoen nog niet bekend, dus hou onze website in de gaten!

Hoe is het mogelijk dat jullie in het 22-jarig bestaan van Lamb of God nog nooit op Wacken Open Air hebben gestaan?

Goede vraag, ik heb werkelijk geen idee. We hebben op alle grote festivals gestaan: van Download tot Ozzfest, maar nog nooit op hét metalfestival van Europa. Ik ben natuurlijk ook niet degene die besluit waar we precies heen gaan. Wie weet staan we er in 2012, ik weet het nog niet.

Foto 2 bij Lamb of God interview

Lamb of God heeft met de grootste bands ter wereld op het podium gestaan. Hebben zij jullie op enige manier beïnvloed op jullie muziek?

Niet zozeer in onze stijl, maar ik denk dat je van iedere band die je zelf bewonderd wel iets meeneemt. Neem bijvoorbeeld Gojira, die jongens doen iets nieuws! Ze zijn ongelooflijk dynamisch en hun live shows zijn geweldig. Daar word ik heel enthousiast van. Dat geeft ook ons weer energie. Noem het ‘friendly competition’.

Je bent als gastvocalist op het album The Way of All Flesh van de Franse metalband Gojira te horen. Hoe heb je ze leren kennen?

Een vriend van mij vertelde over Gojira. Hij zei: “Dit moet je horen! Dit is een geweldige metalband uit Frankrijk”. En ik dacht: “Frankrijk? Er is nog nooit goede metal uit Frankrijk gekomen”, dus ik heb er niet naar geluisterd. Later had hij het opstaan, ik wist niet wat het was, maar het klonk fantastisch. Dus ik vroeg: “Wie zijn dit”? Dat was dus Gojira. Ik heb de zanger meteen gebeld en gezegd: “Ik wil met je samenwerken”. Ik ben naar Frankrijk gevlogen en daar heb ik m’n steentje bijgedragen aan The Way of All Flesh.

Met welke andere band zou je nog wel samen willen werken aan een album, of mee willen touren?

De band MonstrO staat zeker nog op m’n lijst. Ken je ze? MonstrO is een metalband waarin ex-leden van Still Rain, Danzig in spelen. Ook Bloodsimple’s drummer Bevan Davies en Skrew bassist Kyle Sanders maken een deel uit van de band. Ook met Gojira zou ik nog wel meer samen willen werken. We zouden ze graag helpen doorbreken in Amerika.

Tijdens jullie tour nemen jullie ook een documentaire op over het leven van metalheads en hoe onder meer jullie muziek hun leven heeft beïnvloed.

Inderdaad. We gaan metalfans volgen in hun dagelijks leven. Hoe ziet dat leven er uit: werk, school, familie, vrienden. De centrale vraag hierin is: hoe beïnvloed metal hun bestaan. Metal is meer dan muziek, het is een lifestyle. Niet te vergelijken met de popcultuur: popcultuur is wegwerpmuziek voor een wegwerpcultuur. Metalfans zijn zoveel meer loyaal, zij leven hun leven om de muziek heen.

Succes met de documentaire en de tour, we komen zeker kijken als jullie Nederland aandoen!

Dankje!

Links: