Interview met Koen Herfst

Interview met Koen Herfst

Terwijl het noodweer over Nederland trekt en de telefoonverbinding tot drie keer toe wegvalt spreekt Zware Metalen met Koen Herfst. Aanleiding is Back To Balance, de soloplaat van Koen. Ook drummer bij I Chaos, Dew-Scented en Armin van Buuren. Genoeg om over te praten. Het zoeken naar balans blijkt de rode draad.

koen 1

Gefeliciteerd met Back To Balance. Een drukke tijd voor je want in september verschijnt ook nog de nieuwe I Chaos. Je bent er maar druk mee.

Ja, dat klopt inderdaad. Back To Balance is, overigens alleen in Nederland, al even uit en komt 23 oktober wereldwijd uit, ook volledig op bijvoorbeeld Spotify en op dit moment doe ik daar het nodige promotiewerk voor. Tegelijkertijd ben ik erg druk met de voorbereidingen van de nieuwe plaat van I Chaos die eind september zal verschijnen. Het is vooral een kwestie van goed plannen. Dat de platen rond dezelfde periode uitkomen is zo gepland, maar het opnemen van de platen is dan wel weer redelijk verspreid over de voorgaande periode geweest.

Kan je iets vertellen over de opnamen van je solo-plaat? Hoe is die ontstaan?

Jazeker. Muziek is al jaren mijn passie en sinds mijn achttiende heb ik verschillende ideeën verzameld op mijn computer. Vorig jaar ben ik ook voor het eerst teksten gaan schrijven. De inspiratie daarvoor kwam voort uit enerzijds het beeindigen van een langdurige relatie en anderzijds uit het feit dat ik behoorlijk overwerkt was en uiteindelijk het idee had dat ik niet volledig deed wat ik wilde. Tijd om het roer om te gooien dus. Op zoek naar een gezondere balans.

In nummers als Now Is the Time en Never Been So Wrong hoor ik dat zoeken naar balans zeker terug.

Dat klopt, in beide gevallen gaat het over die zoektocht. De combinatie van werken in de evenementenbranche als freelancer ten opzichte van het maken van muziek wat je passie is. En dan de constatering dat de balans te veel naar het werk doorslaat… Het klinkt als een cliché, maar die zoektocht naar balans beheerst blijkbaar toch in een bepaalde mate mijn leven. Ook op andere vlakken doet dat opgeld. Zoals je wellicht weet heb ik in 2014 uitgebreid mogen touren met Armin van Buuren. Als je alleen al naar de hospitality kijkt die daarmee gepaard gaat. Niet normaal meer. Van eigen hotelkamers, podia die compleet klaar staan tot zelfs het gebruik mogen maken van privé-vliegtuigen. Als je dat dan weer vergelijkt met de kleedkamer of soms het gebrek daaraan met de andere bands waarin ik speel dan krab je jezelf weleens achter de oren.

koen 2

Ik ken niet zo heel veel drummers die met een solo-album op de proppen komen, althans niet een album dat, naast de nodige instrumentals, voornamelijk songgericht is.

Inderdaad. Ik ken er ook niet zo veel. Het uiteindelijke resultaat heeft met name te maken met de wijze waarop Eef van Riet (ex-My Favorite Scar) aan de haal is gegaan met een aantal riffs van mij. Ik was meer dan positief verrast door het, inderdaad, songgerichte resultaat daarvan. Dat was toch wel een richting waarin ik ook de door mij verzamelde ideeen wilde duwen. Back To Balance kent ook wel de nodige instrumentale tracks, maar die worden keurig afgewisseld oor echte songs.

Koen 3

Wat opvalt is dat je niet alleen drumt, maar ook daadwerkelijk de gitaar ter hand neemt en zelfs zangpartijen voor je rekening neemt.

Ook dat is iets waar ik best wel trots op ben. Natuurlijk ben ik van huis uit drummer, maar niet al te ingewikkelde riffs krijg ik, vooral wanneer die ritmisch zijn, nog wel uit een gitaar. Met een zwik effecten erover mag het resultaat er dan best zijn. Never Been So Wrong is daarvan een mooi voorbeeld. Dat en het groot aantal gastmuzikanten (zie review, db) maken voor mij dat Back To Balance iets is waar ik met een voldaan gevoel op terug kijk.

Ondanks dat je een veelheid aan stijlen beheerst houd je je nog aardig in op Back To Balance.

Dat klopt. Ik had nog talloze ideeen in andere stijlen wat wellicht iets is voor een volgende solo-plaat. Ik wilde echter de focus op een frisse metalplaat houden en volgens mij is dat aardig gelukt. Neemt niet weg dat ik in de toekomst die andere stijlen zeker nog eens ga gebruiken. Misschien op een EP, of een aantal EP’s. Het valt mij toch iedere keer weer op hoeveel tijd en energie gaat zitten in het vervaardigen van een album met in dit geval veertien tracks.

Koen 4

Als je dan toch een veelheid aan stijlen krijgt ligt het in de rede dat je iedere klus kan aanpakken.

Dat is misschien wel zo, maar uiteindelijk kies ik er toch voor om alleen die dingen te doen die ik interessant vind en waar ik zelf achter sta. Zo heb ik ooit wel eens een aanbieding gekregen van een metalband die mainstage optredens doet op onder andere Wacken Open Air, maar waarvan ik de muziek gewoon niets vind. Dan kies ik er toch voor om met mijn eigen ding bezig te gaan of om mijn werk wat op te schroeven om later weer wat lucht te hebben voor die dingen die ik leuk vind. En die helaas meer geld kosten dan opleveren. Ik ben uiteindelijk géén brooddrummer, maar natuurlijk zou het mooi zijn als ik uiteindelijk van mijn eigen projecten kan leven en ik ben denk ik een goede weg ingeslagen door ook als componist naar buiten te treden.

Wat zijn je plannen dan voor de komende periode? Hoe blijf je die dingen doen die je leuk vindt?

Voor de korte termijn is dat promotie en shows doen voor de plaat van I Chaos, staat er in de herfst nog een Europese headlinetour met Dew-Scented op het programma en wat ook leuk is te vermelden dat ik in het Haags Pop Centrum, waar ik repeteteer, mijn eigen festival krijg: HERFSTFEST. Uiteraard zal daar de nodige aandacht aan het drummen worden besteed en aan allerlei projecten waarbij ik betrokken ben. Ten behoeve van deze solo-plaat zal ik enkele clinics geven. De bezoeker kan daar verwachten dat ik tekst en uitleg geef over mijn manier van drummen, over Back To Balance en zal ik ook het een en ander laten horen. Op je vraag of ik ook live ga optreden als solo-artiest kan ik kort zijn: in eerste instantie niet. Dat was de ambitie ook niet. Back To Balance met al die muzikanten die er aan deelnemen is op deze manier al geslaagd.

En neem je ook nog eens een adempauze?

O ja, ik hoop eind van het jaar een welverdiende vakantie te nemen. Even helemaal niets. Ik kan er nu al naar uitkijken. En dan in 2016 weer door…

Links: