Interview met Killswitch Engage

Interview met Killswitch Engage


Het is alweer een tijdje geleden dat ik gitarist Adam van Killswitch Engage sprak in de Melkweg. Bronnen vanuit Roadrunner hadden mij al gewaarschuwd dat het een mafketel is die voor alles in is, en dat klopt ook wel. Ofschoon ik een beetje bang was dat het geen serieus gesprek zou worden pakte het wel zo uit.


Jullie doen maar een klein tourtje door europa momenteel, wat is de reden dat jullie geen lange tournee doen?


In de V.S. hebben we dat wel, maar in Europa niet. We vinden het wel gaaf om op de festivals te spelen. Zo kunnen we met een optreden veel mensen bereiken. Niet zozeer voor de naamsbekendheid maar gewoon om te zorgen dat onze fans die toch al naar de festivals gaan ook ons kunnen bekijken. Of ik veel liever festivals doe dan club shows? Nee ik speel liever op kleine podia, gister in Hamburg bijvoorbeeld was het geweldig, bijvoorbeeld dat er mensen aan het stagediven waren. Of er nog een grote Europese clubtour aankomt weet ik niet, eerst krijgen we Ozzfest en daarna de Kings of Chaos tour, beiden in Amerika. Wat we daarna gaan doen weten we nog niet.


Een nieuw album opnemen misschien?


We hebben daar nog helemaal geen plannen over. We weten nog niet wanneer we hem gaan opnemen, laat staan dat we al materiaal geschreven hebben. Nee we weten zelfs niet wat voor kant de muziek op zal gaan. De aanbiedingen voor geweldige tournee’s blijven binnen stromen dus ja.


Maar dat moet toch de pest zijn voor je cariére als producer?


Ja, ik werk keihard. Zodra ik terug ben van tournee ga ik gelijk weer aan de slag. Dan moet ik keihard werken om alles voor de volgende tournee af te krijgen. Tijdens de festivals van de zomer neem ik opnameapparatuur mee de bus in en ga ik dan mixen tussen de optredens door. Of ik een tijdje rust wil nemen omdat ik het zo druk heb? Daar heb ik de rest van mijn leven voor, op het moment gaan de band en het producen voor.


Vind je dan ook dat Killswitch op haar hoogtepunt moet stoppen?


Nee dat vind ik niet, maar als wij er geen plezier meer in hebben of dat de mensen er geen interesse meer tonen voor ons dan weten we te stoppen. We willen geen band waar men niet van af kan komen en die tot vervelens toe blijft spelen. Net als die bands die op oude glorie teren, stop dan.

Killswitch Engage


Ik hoorde dat er ook een dvd aankomt, klopt dat?


Die komt eraan maar we zijn er nog bezig met maken ervan. We proberen het niet puur een optreden te maken maar er ook de dingen erom heen te doen. Zoals mensen die met eten gooien of scheten laten. Maar er is nog helemaal niks bekend over wanneer die uit moet komen.


Stelt jullie label daar geen deadline voor dan?


Dat proberen ze wel maar wij houden daar niet van. Wij willen alles op ons eigen tempo doen, we maken gewoon muziek en we doen wat we zelf leuk vinden. Als we daarmee bezig zijn proberen we er ook nog eens een leuke tijd van te maken. Dat gaat gewoon niet zo goed als mensen druk op ons zetten.


Hoe kijk je nu terug op het vorig jaar uitgekomen The End Of Heartache?


Ik ben er achteraf erg tevreden over, het album was zeker een positieve verrassing. Of ik er achteraf iets anders aan had gewild? Nee eigenlijk niet, het is nu ook een stuk geschiedenis voor ons. Daarom luister ik er zelf ook bijna nooit naar.

Het fijne eraan vind ik dat iedereen zijn inbreng tijdens het schrijven heeft gehad. Als een band op tournee is dan moet je iedere avond ze kunnen spelen met overtuiging.


Is er trouwens een geheim achter dat jullie nauwelijks bezettingswisselingen hebben gehad in jullie bestaan?


Er zitten hechte vriendschappen binnen de band, maar het belangrijkste is dat we gewoon een groep mensen zijn die gewoon graag muziek maken en schrijven met elkaar.


Hoe gaat het met je producerscariére? Zijn er al nieuwe klussen waar je naar uitkijkt?


Het gaat erg goed nu, de klussen stromen binnen, waaronder August Burns Red, Caliban en dan weer All That Remains en wat er daarna komt weet ik niet. Ik pak niet zozeer liever grote klussen aan of zoiets, het gaat er mij om of ik het idee heb dat ik iets kan doen met een band.

Killswitch Engage


In hoeverre ga jij anders te werk dan andere producers?


Ik heb zelf altijd zoiets van het is niet mijn plaat. Je moet altijd begrip hebben en dingen uitleggen als ze het niet met je eens zijn. Als ze het dan nog op hun eigen manier willen doen dan mag dat, aan het einde van de dag is het mijn cd niet, maar iedereen zijn cd. Ik zie mijzelf meer als een helpende hand voor de band.


Wil je eigenlijk niet zelf een eigen studio hebben?


Ik heb erover nagedacht maar het kost veel geld om een eigen studio te beginnen. Als ik dat geld zou hebben zou ik het zeker doen, bij het huren van studio’s is het erg moeilijk om er een te vinden. Maar op het moment heb ik er helaas het geld niet voor om er een te kopen.


Je hebt The End Of Heartache door Andy Sneap laten mixen, hoezo heb je dat werk uit handen gegeven?


Andy en ik denken vaak hetzelfde over dingen. We hebben het samen gedaan, in zijn studio. Het was een erg fijne ervaring, tijdens het opnemen was het veel stressen en het afmixen ging erg relaxed met af en toe een biertje erbij.


Heb je af en toe nog de neiging om de drumstokken weer op te pakken?


Drummen is leuk, het is sowieso leuk om ergens op te kunnen slaan. Maar gitaar spelen is voor mij het gaafste binnen een band, als drummer heb je niet zoveel contact met het publiek, en dat heb ik nu wel.


Nog laatste woorden?


Ga ik dood dan?

Links:

Interview met Killswitch Engage

[b]Interview met Killswitch Engage[/b]/KillswitchEngage/band4.jpg

Het interviewschema van [i]Killswitch Engage[/i] liep finaal in het honderd, maar gelukkig was gitarist/bandbrein [i]Adam Dutkiewicz[/i] bereid om nog enkele vragen van mij te beantwoorden. Rene van Roadrunner had me van tevoren gewaarchuwd dat [i]Adam[/i] een (prettig) gestoord figuur is. Hij had inderdaad geen woord teveel gezegd…

[b]Adam, wat me altijd opvalt bij [i]Killswitch Engage[/i]-albums is de ongelooflijke energie, passie en emoties. Zijn die drie dingen belangrijk voor de band?[/b]

Vind je dat? (zeker weten.red) Gaaf! Ik kan niet voor de anderen spreken, maar het eten van kip en het drinken van bier zijn mijn passies, haha. Het maken van muziek is een goede derde. Mag misschien vreemd klinken, maar het is de waarheid.

[b]Maar hoe slaag je erin om als band die passie en emoties ook op de plaat vast te leggen?[/b]

Ik weet het eerlijk gezegd niet, misschien omdat we erg gepassioneerd en geïnteresseerd zijn in wat we doen. Dat kan het zijn.

/KillswitchEngage/band1.jpg

[b]Er zijn nogal wat bands die live geweldig zijn, maar op de plaat behoorlijk saai klinken. Dat is bij jouw band absoluut niet het geval.[/b]

Tja, misschien omdat ik als producer graag veel passie en emoties wil horen tijdens het opnameproces. Vooral bij het opnemen van de zang neem er ik uitgebreid de tijd voor en verlang ik een inzet van 110% van de zanger. Gepassioneerde zang alleen al zorgt voor een lekker energiek sfeertje.

[b]Als je naar [i]The end of Heartache[/i] luistert, hoor je [i]Howard[/i] (zanger.red) echt alles geven. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?[/b]

Haha, je had zijn stem moeten horen na de opnames. We hebben hem behoorlijk onder druk gezet. Hij was echt kapot na het inzingen van zijn partijen. Soms moet je mensen half gek maken om het beste resultaat te behalen.

[b]Is dat typisch jouw manier van werken of hou je er ook een soort van filosofie op na als het op produceren aankomt?[/b]

Hmm, ik probeer altijd te streven naar het beste resultaat. Zo simpel is het. Je pakt de beste elementen van een band en probeert die nog meer naar voren te halen en te verbeteren. Alle slechte dingen kunnen gewoon regelrecht de prullenbak in.

[b]En hoe pas je dat toe op Killswitch Engage?[/b]

Ik denk dat we een zeer energieke liveband zijn die af en toe met een goed nummer op de proppen komt, haha.