Interview met Kamelot

Een nieuwe Kamelot deze maand maakte de fans blij, maar zeker ook de leden van de band. Ik belde er even over met zanger Tommy om uit te pluizen wat nu net achter deze plaat zit.

Dit is de derde plaat met jou aan het roer als zanger. Ik vind deze plaat wat krachtiger dan de vorige, met daarnaast toch ook wat meer catchy fases. Wat vind jij ervan?

Moeilijk momenteel om er zelf al iets van te zeggen, want ik zit er middenin. Ik heb zelf de afstand nog niet afgelegd om het echt naast het vorige materiaal te plaatsen. De meerderheid van het volk lijkt jou wel te volgen daarin, wat echt cool is. We werkten ook erg hard aan een plaat die zou verfijnen waar het om draaide bij Haven. In termen van punchy midtempo nummers bijvoorbeeld. Als we Insomnia van Haven live spelen dan wordt het publiek steeds gek en zingt iedereen mee. Dat wilden we verder zetten.

Op een track als Amnesiac bijvoorbeeld, maar ook de clip die we al kennen van Phantom Divine. Alissa zit er deze keer niet bij, maar je werkt wel samen met Lauren Hart. Hoe verliep die samenwerking en hoe kwam je haar op het spoor? 

Geweldig goed. Ze zong het erg goed in voor de plaat en ze stond echt te springen om ermee te beginnen. Ze tourde met haar band Once Human met Kobra and The Lotus, waarin mijn vriendin zit, en dat was de link. Het was me dus ter ore gekomen dat ze erg goed kon zingen en goed in de omgang was. Toen we nood hadden aan wat growls in het voorprogramma van Iron Maiden september vorig jaar, werd ze ons dan ook aangeraden. We traden samen op en dat verliep erg goed.

Dit album draagt de titel The Shadow Theory en ook het nummer met Lauren heeft die woorden ‘shadow empire’ in de titel. Het klinkt erg donker. Wat zit erachter? 

Het was eigenlijk het idee van Thomas om dit idee volledig te baseren op de ‘schaduwtheorie’ van Carl Jung. Het gaat er eigenlijk om dat iedereen een schaduw bezit, die groter en donkerder kan worden in hoeverre je die belichaamt. Puur psychologisch gesproken dan. Daarmee gingen we aan de slag voor het verhaal en we wilden als basis gewoon verder voorstellen waar we met Haven al aan begonnen waren. Het gaat over die kleine procent in de wereld die al het geld heeft en zegt wat iedereen moet doen achter gesloten deuren. Dat is The Shadow Empire en dat is inderdaad erg donker. Het is een erg donkere gedachte dat slechts een paar mensen ons kunnen laten doen wat zij willen zonder dat wij daar besef van hebben. We steunden op enkele pilaren om dat concept uit te werken: het schaduwrijk, de sleutel – die het verzet voorstelt of de verlichte geesten – en de schaduwmuur – die ze voor onze ogen gooien als rookscherm en bestaat uit oorlog, religie, onderwijs, sociale media en zulke zaken. Zaken die mensen eerder verdelen dan effectief verenigen.

Je hebt er duidelijk over nagedacht. Heb je die uitleg ook gegeven aan Stefan Heilemann, of laat je hem zijn ding doen met het artwork? Hij heeft wel een van de mooiste covers van het jaar gemaakt. 

Thomas doet het contact met de artiest vooral, dus we waren niet zo erg betrokken hierbij. Hij stuurde ons natuurlijk ideeën en wij mochten dat dan wel aanpassen. Het sleutelgat moest er bijvoorbeeld nog bij, want het gaat wel over een schaduwsleutel. Details dus, maar Heilemann had denk ik echt wel alle vrijheid om ermee aan de slag te gaan. Ik weet niet of hij al die zaken al wist, maar ik denk het wel. Het past immers allemaal perfect bij de uitleg.

De drummer is nieuw en die komt toevallig uit België. Het lijkt me geen evidentie voor een internationale band om te kiezen voor een goede drummer. Vanwaar de keuze voor hem? 

Als er iemand nieuw is, dan is dat meestal wel iemand waar we al eens mee gewerkt hebben. We gingen met Johan op tour toen hij speelde voor Gus. G., dus we kenden hem reeds als persoon. Een geweldige en rustige gast die perfect in ons plaatje past. Als drummer is hij uiteraard ook erg goed, maar het is ook gewoon fijn om een relaxte kerel in de groep te hebben die ook vol energie zit.

Leert hij jullie dan ook wat over onze geweldige biercultuur? 

Oh, ik ben gek op Belgisch bier! Dat hoefde echt niet van hem te komen. We hebben in Stockholm een plaats die helemaal draait om Belgisch bier. Het jammere van de zaak is dat ik echt helemaal niet kan drinken en vrij vlug licht in mijn hoofd ben. Ik kan er meestal maar een of twee drinken, gewoon omdat ze zo zwaar zijn. Dan moet ik er echt mee stoppen.

Ik vind het steeds interessant om de zanger eens te vragen waarom hij nu net een bepaald nummer als lyric video kiest. In jullie geval was dat Ravenlight. Vanwaar de keuze? 

Het is altijd moeilijk om de knoop door te hakken en het nummer te kiezen dat dan de lyric video wordt. Er is nooit één nummer dat al die facetten van het album kan dragen. We keken dus even welk nummer zou volstaan om de luisteraars een veilig gevoel te geven en hen te tonen dat het een goed album zou worden. Ravenlight voelde zo aan, als een nummer dat mensen meteen wel goed zou liggen. Als zanger was dit het nummer dat ik eigenlijk voor het eerst helemaal alleen schreef. Ik speelde alle instrumenten in en op die manier verscheen het ook op de demo. De lyrics zijn erg persoonlijk voor mij, ik begon te schrijven zonder echt na te denken over de richting die ik zou volgen. Het waren gewoon mijn eigen gevoelens. Nadien keek ik dan naar de tekst en kon ik links gaan leggen met het concept van de plaat (lacht).

Vaak heb je bands die tegen de term ‘conceptalbum’ zijn, maar het voelt wel aan alsof jullie dat ervan gemaakt hebben in dit geval. 

Je mag het zeker zo noemen. Het is niet helemaal hetzelfde als een verhaal met personages en een chronologisch verhaal, het is eerder universeel. Hetzelfde gevoel hangt in de lucht over de ganse lijn.

Het lijstje geplande shows is op zijn minst indrukwekkend te noemen. Europa, Amerika en zelfs Japan. Waar kijk je persoonlijk naar uit? 

Naar Japan gaan is steeds fijn, het is zo anders. Daarnaast zijn we ook bezig met plaatsen waar we nog nooit geweest zijn, zoals China. Dat gaat ook geweldig zijn, erg interessant om eens te kijken hoe zij reageren. Ik ben al vaak in China geweest, maar nog nooit met de band.

Die tour staat uiteraard helemaal in het licht van die nieuwe plaat, of is er bij jullie ook een sentiment om de beginjaren op te zoeken? Ik vond een release terug rond ‘de ruige jaren’ van Kamelot, dus voor jij erbij zat. 

Naar het schijnt is er zo’n release opgedoken, maar ik heb die zelf nog niet gehoord. Op Spotify staat die onder andere, maar ik zag het per toeval. Geen idee wie daar werk ingestoken heeft, maar het toont wel aan dat er enige belangstelling is voor de vroege jaren. We focussen uiteraard op de nieuwe nummers, maar dat gezegd zijnde is het uiteraard erg moeilijk om iedereen tevreden te houden. Je wil het nieuwe materiaal spelen, maar dan moet je er wat songs uitgooien. Nu hebben we zo veel nummers die mensen willen horen dat het erg moeilijk wordt om er te schrappen.

Dan moet je gewoon wat langer spelen, toch? 

Als dat geen probleem zou vormen, dan had je daar je oplossing. (lacht)

Ik merkte dat jullie een DVD-release plannen in Tilburg in september. Fijn dat jullie voor Nederland kiezen, maar waarom precies? 

Nederland zorgt steeds voor erg krachtige shows. Tijdens de vorige tour speelden we voor een uitverkochte 013 en we wilden gewoon loyaal blijven aan onze fans daar. We weten dat het geweldig gaat worden, de mensen gaan erg uit hun dak, en daarnaast is die plek niet ál te groot. Zo gaan we toch nog steeds voor de lichtjes intiemere sfeer. De perfecte keuze dus. Daarnaast is 013 in Tilburg ook gewoon een geweldige plek met superfaciliteiten. De ligging is ook goed, niet al te ver van Amsterdam.

Het is altijd fijn om te spelen in jullie land, zorg ervoor dat je erbij bent dus op de DVD-voorstelling en we maken er samen een feest van!

Links: