Interview met Kaledon

Een Italiaanse powermetalband die zeker meer aandacht verdient, is Kaledon. De band bracht net zijn tiende album uit en doet dat sinds jaar en dag op een prima niveau. Hoog tijd om met de bezieler van de band te spreken, tevens de man die alle fantasie creëert. Alex Mele is de naam.

Hallo Alex, bedankt voor dit interview.

Hallo daar, heel erg bedankt voor deze kans… We waarderen het echt.

Hoe zou je jezelf voorstellen als band naar mensen die nooit van je gehoord hebben?

Nou, we zijn een heavymetalband… Ik kan niet zeggen dat we alleen een powermetalband zijn! We spelen zoveel verschillende soorten metaal. We spelen van alles wat we graag horen en willen dit doen zonder belemmeringen. Misschien kun je onze compilatie het best even beluisteren als je nog nooit iets over ons hebt gehoord. Je vindt hier het beste van ons sinds 2010.

Jij bent sinds 1998 actief, dat is nogal een tijdje. Wat maakt dat je zo lang doorgaat?

Slechts drie woorden… LOVE FOR MUSIC!!! In deze dagen is het onmogelijk om van je muziek te leven, daarom doen we dit, omdat het onze grote passie, liefde en andere dingen is… We willen simpelweg samen spelen en nieuwe muziek maken.

De meeste mensen herinneren zich jullie waarschijnlijk van de video A Dark Prison, met Fabio Lione. Hoe heb je hem leren kennen?

Nou, we ontmoetten Fabio toen we op tour waren met Rhapsody Of Fire in 2012. We vroegen hem een ​​lied te zingen voor ons nieuwe album toen (Altor: The King’s Blacksmith). Hij deed het en daarna maakten we de videoclip samen. Het was een geweldige ervaring. We houden nog steeds van dat liedje en die video.

De Kaledon ‘in-groep’ lijkt Paolo, Alex en Tommaso. Is dat correct?

Helaas niet meer… Paolo heeft de band achtergelaten na veel problemen… Ik praat liever over andere zaken. Hopelijk begrijp je dat…

Je hebt net je tiende album uitgehaald. Dat is veel! Er moet veel fantasie in je zitten! Hoe maak je een album, wat is het normale proces?

Alle Kaledon-teksten en -muziek zijn gebaseerd op het Fantasy concept ‘Legend Of The Forgotten Reign’ dat ik in 1997 schreef. Het proces om een ​​album te schrijven is vrij simpel ,omdat ik het nieuwe karakter moet kiezen en dan de muziek zelfstandig schrijven. Gewoonlijk schrijf ik tachtig tot negentig procent van het album, maar iedereen kan voorstellen maken. We zijn een democratische band.

Wat kun je ons vertellen over Carnagus, het hoofdpersoon op het nieuwe album?

Ja, Carnagus is de keizer van de duisternis, de boze koning, de rivaal van Antillius. Dit is het eerste album met de nieuwe zanger en de nieuwe drummer. Het eerste album met deze nieuwe stijl: Sterker, zwaarder, agressiever! Ik vind het prima zo.

Er is ook ruimte voor seksualiteit op dit album, dat is vrij speciaal. Kun je ons vertellen voor wie het lied The Beginning of the Night was geschreven?

Ik schreef het, maar er is ook naast dit nummer veel wat verband houdt met seks of seksualiteit in het algemeen!

Je hebt tot nu toe veel labels meegemaakt. Wat is de situatie met betrekking tot PR in Italië?

Nou, niet zo goed! Zoals je zei, hebben we veel labels gehad tot op heden en helaas lijkt het dat het onmogelijk is om het perfecte label te vinden. Alles is goed in het begin, en dan beginnen de problemen elke keer. Altijd anders, maar de problemen zijn er altijd om de hoek, klaar om een ​​ramp te veroorzaken.

Power metal is altijd hot geweest in Italië. Bands zoals Rhapsody (of Fire), maar ook Derdian, Highlord, White Skull, Labyrinth en vele anderen zijn uit Italiaanse grond gekweekt. Wat is de reden? Is het omdat het theatrale element in het DNA van Italianen zit?

Ja, je hebt gelijk! Ik weet echt niet waarom, maar het is cool om daar deel van te zijn. We hebben heel veel geweldige bands. Waarschijnlijk zit het in ons DNA, zoals je zei.

Wat bracht jou bij metal? Hoe is het voor jou begonnen?

Metallica en Iron Maiden in 1993. Het was een klap voor mijn oren en direct daarna heb ik mijn eerste gitaar gekocht. Het was liefde, meteen.

Wat zijn de ambities van Kaledon voor nu en voor de toekomst? Ben je blij met de status, het oeuvre, de resultaten tot nu toe?

Nou, het is een heel triest moment voor de muziek in het algemeen. Er is geen respect meer voor de muzikanten en voor de muziek. Het illegale downloaden heeft alles vernietigd. Tweeduizend kopieën verkopen is uitgegroeid tot een titanische onderneming. Wat betekent dat? Dat ook de grote bands niet genoeg geld meer hebben om op tournee te gaan en ze zijn gedwongen om veel jonge bands geld te vragen om op tour mee te gaan. Hoe kan ik daar blij mee zijn? Niemand wordt gelukkig van het betalen van heel veel geld om een ​​promotietour te doen. En om dan een ​​paar exemplaren te verkopen… Neen, want niemand wil tien euro voor een album betalen. De situatie is erg triest en als we er nu nog steeds zijn, is het alleen omdat dit onze passie, ons leven, onze ‘ontsnapping uit de dagelijkse realiteit’ is. De toekomst? Ik heb echt geen idee van de toekomst. Ik weet alleen dat ik graag met mijn band en mijn vrienden wil spelen.

Blijf je nog steeds op de hoogte van nieuwe releases? Wat zijn de meest recente albums die je hebt gekocht?

Natuurlijk! Ik koop alle muziek die ik leuk vind en niet alleen metal! De allernieuwste zijn drie Pink Floyds (albums van de vroege jaren), ik heb het nieuwe Annihilator-album vooraf besteld en ook het live album van Iron Maiden. Ik betaal voor de muziek waar ik van hou!

Dat is het voor mij, heb je wat woorden voor onze lezers?

Hartelijk dank voor kans, beluister even een nummer van ons en wie weet klikt het wel!

Links: