Interview met Into Darkness: de donkere kant van de ziel

Inmiddels vaste prik op de agenda begin december: Into Darkness in Neushoorn in Leeuwarden, de zwartgeblakerste telg uit de ‘Into-familie’ die drie keer per jaar in de hoofdstad van Friesland neerstrijkt. Naast Into the Grave en Into the Void, richt Into Darkness zich op black metal, funeral doom, dark sludge, occult death en meer naargeestigheid. Zware Metalen sprak met Robert de Leeuw namens de organisatie.

Dit jaar staat de vijfde editie van Into Darkness op stapel, had je dat kunnen bedenken bij de start in 2014?

Dat was wel het idee natuurlijk! Klein beginnen en langzaam uitgroeien tot een gevestigd festival, net als wat Into the Void inmiddels geworden is. We zijn erg blij dat we het elke keer mogen en kunnen doen. Maar ieder jaar is ook weer spannend of we alles voor elkaar krijgen. We blijven een festival voor liefhebbers en de Friese metalhead is over het algemeen redelijk conservatief. Maar gelukkig groeit de interesse hier in het noorden en trekken we tegenwoordig bezoekers uit alle hoeken van het land en zelfs uit het buitenland.

Wat zijn bij die vijf edities de hoogtepunten geweest?

Sowieso de eerste editie: klein, nog een beetje onwennig en de authentieke sfeer van wijlen Poppodium Romein. Dat was fantastisch. Maar de overgang naar de gloednieuwe muziektempel Neushoorn had natuurlijk zijn voordelen: meer ruimte, meerdere podia en topklasse apparatuur. Verder was voor mij persoonlijk de derde editie een hoogtepunt, toen viel in vele opzichten alles op zijn plek. Ondanks dat Niklas Kvarforth tijdens de show van Shining ziek en kotsend over het podium strompelde…

Wat zijn zaken waar je liever niet meer aan terugdenkt?

Geen diepe dieptepunten, maar het afzeggen van Abbath een maand voor het festival vorig jaar was zeker een stressmoment. Gelukkig konden we Dark Funeral toen zover krijgen om hun plek in te nemen, maar niets is lastiger dan op het laatste moment een headlinerwaardige vervanger te vinden en ook nog vast te leggen. Maar dat het uiteindelijk gelukt is, maakt het ook wel weer een hoogtepunt.

Wat is het hoogtepunt van dit jaar? Welke band móeten we echt bekijken?

Tsja, als ik iets zou noemen dan zou ik de andere bands tekort doen. We zijn behoorlijk selectief op het gebied van bands boeken, dus elke band die er staat voegt op zijn manier iets toe aan het festival. Bijzonder in ieder geval is de volledige Mirror Reaper-uitvoering door Bell Witch – inclusief gastbijdrages -, een speciale show van de opkomende Noorse blackmetalband Nordjevel en exclusieve, veelbelovende shows van grootheid Mysticum en het fantastische Poolse collectief Furia.

Hoe maken jullie de selectie in bands? Welke zijn geschikt en welke juist niet?

De grondslag voor het festival is altijd geweest: duisternis in al zijn muzikale vormen. We zijn geen puur blackmetalfestival, we zoeken de randjes op, duiken de diepte in en zoeken altijd naar kwaliteit op het gebied van zwartgallige extremiteit. Dat kan funeral doom zijn, black metal, maar ook hele beklemmende sludge of death metal, zolang het maar de donkere kant van je ziel raakt. Daar worden wij blij van.

Merken jullie dat Into Darkness inmiddels een gevestigde naam is geworden of moeten jullie nog hard werken om je te bewijzen?

We zijn redelijk gevestigd, maar we moeten nog steeds hard werken om ervoor te zorgen dat de liefhebbers naar Leeuwarden blijven komen. Zoals gezegd zijn we  gericht op liefhebbers. Daardoor komen relatief minder mensen uit de directe omgeving, maar juist meer mensen van ver om de bands te zien. Voor veel mensen uit het westen en zuiden klinkt Leeuwarden als heel ver weg. Dat remt zeker de toeloop, maar qua naam klinkt Into Darkness voor de meesten nu wel bekend in de oren volgens mij. Dit ervaren we ook doordat er steeds meer bands bij ons aan de deur kloppen omdat ze graag willen spelen.

Opmerkelijk is dat op Into Darkness altijd veel Nederlandse bands staan. Is dat een bewuste keuze, is de kwaliteit van de Nederlandse extreme metal zo hoog of is dat een combinatie van beide?

Uiteraard hebben we een zwak voor bands uit eigen land, ik vind dat er hier erg veel kwalitatief hoogstaande bands rondlopen tegenwoordig. Deze editie is het bij Verwoed gebleven overigens, al hebben we een afterparty met Ulsect. Normaal gesproken willen we graag ook meer ruimte maken voor nationaal talent, maar we hebben dit jaar gekozen voor twee podia in plaats van drie, des te minder plek hadden we voor deze categorie. Misschien dat we ooit een volledig Nederlands podium gaan doen!

Met Into Darkness, Into the Void en natuurlijk Into the Grave lijkt Leeuwarden de metalstad van Noord-Nederland. Is Into Darkness echt op z’n plek in Leeuwarden of kan het ook zomaar ergens anders plaatsvinden?

Het was in eerste instantie de bedoeling met Into the Grave en de genrefestivals Leeuwarden op de kaart te zetten wat metal en de hardere rock betreft. Dat is aardig gelukt volgens mij. Of Into Darkness ooit (ook) op een andere plek kan plaatsvinden: zeg nooit nooit, maar de ‘Into…’-namen horen natuurlijk een beetje bij Leeuwarden. En waarom ergens anders doen in dit kleine landje? Gewoon naar het noorden komen allemaal!

Complimenten voor het artwork voor elke editie van het festival, dat helpt echt om alvast in de stemming te komen. Maurice de Jong van Gnaw Their Tongues is daarvoor verantwoordelijk. Geven jullie hem daarin de vrije hand?

De vrije hand is overdreven, maar Maurice weet heel goed wat voor sfeer het artwork moet uitstralen. Vaak is het in één keer raak als hij met een idee komt. Ik ken mensen die alle posters tot nu toe in grootformaat aan de kamermuur hebben hangen, dat is toch wel erg tof. Het design is toch een belangrijk onderdeel van je uitstraling als festival, bijna net als een albumhoes.

Vooruit kijkend op de toekomst: hebben we in 2023 editie X?

We bekijken het echt jaar voor jaar tot nu toe. Zoals gezegd: het is elk jaar weer spannend of we het voor elkaar krijgen. Heel simpel: als mensen blijven komen, dan gaan wij vrolijk door met het organiseren van Into Darkness en komt er vanzelf een editie X.

Welke bands staan er nog op de verlanglijst?

We hebben altijd met een bepaald/beperkt budget te maken, maar uiteraard hopen we ooit een naam als Mayhem, Immortal, Triptykon of Satyricon vast te kunnen leggen. Maar dat is niet ons hoofddoel, we willen vooral kwaliteit bieden. Bands die al een tijdje op de longlist staan: Mgla, Wolves in the Throne Room, Oranssi Pazuzu, Misthyrming, Empyrium, Year of No Light, Arcturus, Urfaust en uiteraard de betere (Scandinavische) oldschooler.

Voor Into Darkness zijn nog kaarten te koop.

Lees het verslag van de vorige editie van Into Darkness.

Links: