Interview met Herder

Interview met Herder

Gelukkig is er een plekje met schaduw op het terras van de Pintelier. Het Vedett witbier is heerlijk verfrissend op deze enorm warme maandagmiddag. Tijd voor een interview met het uit ons thuisland afkomstige Herder. Een bijzonder gezellig gesprek met de bassist (Blitzer) en drummer (Tom) waarbij zelfs vrouwenonderbroeken (en bands die ze verkopen met hun logo erop) ter sprake komen. Ik ben hierdoor mogelijk getuige van het ontstaan van het nieuwe Herder motto: “Herder = Hipster”.

Oorsprong
“Het is allemaal begonnen met JB,” legt Tom uit. “Hij was bezig met zijn homestudio en had wat vette stonerrifs opgenomen.” JB programmeerde er zelf drums onder, maar daar bleef het niet bij. De reacties op fora (waaronder die van Zware Metalen, red.) waar hij de riffs plaatste waren namelijk zeer positief. “Toen vroeg hij mij om wat van de nummers in te drummen”, zegt Tom. “Het plan was om drie, vier nummers op internet te zetten en daarmee basta.” Blitzer: “Alle vrienden van JB vonden de riffs fucking vet en vonden dat er wat mee moest gebeuren.” Hij vervolgt: “JB reageerde met het feit dat hij geen band had naast Tom op drums, ik gaf aan wel te willen bassen.”

Eerst was het JB’s plan om meerdere zangers in te laten zingen, maar toen kwam Nico om de hoek kijken en Richard deed af en toe wat backing vocals. “Het meeste werd toebedeeld aan Nico, het paste gewoon”, legt Blitzer uit. “De tweede gitarist, Marc, is erbij gekomen door Nico. Hij zat samen met hem in Omission.” Het plan was nu om een 7″ plaat op te nemen, één show te spelen en dan te kappen, en dan zien we wel.”

Johan van Reflections, een vriend van JB, had er wel oren naar om wat uit te brengen. “Hij en JB wilden sowieso al langer samenwerken voor een release”, zegt Blitzer. “JB liet wat Herder-materiaal horen, Johan vond het geweldig en gaf aan dat hij er wel wat mee wilde doen.” De bedoeling was om een one-sided 12″ elpee uit te brengen met de nummers van de demo, maar toen JB eenmaal bezig was had hij zomaar tien nummers bij elkaar. “Waarom één kant als twee kanten ook kunnen?” Het debuut was geboren. Binnenkort komt de demo Herder = Harder alsnog op vinyl uit. Wolfsbane Records zal het materiaal uitbrengen op 7″.

dame herder

Döner Kebab
Het debuut is uitgekomen op Reflections, de demo wordt op 7″ gedrukt door Wolfsbane Records en de demo tape kwam uit op Döner Kebab Records. Als ik vraag hoe Döner Kebab het levenslicht heeft gezien begint Blitzer te lachen. “Het is allemaal begonnen als een soort grap.” Hij legt uit: “De tape is door ons uitgebracht in samenwerking met een medewerker van Ván Records, met wie ik een goede samenwerking heb via Urfaust.” Maar Döner Kebab laat het hier niet bij. “Het is de bedoeling dat er wat meer uitgebracht gaat worden, op vinyl. Coole dingen, domme zooi. Ik heb zelf nog zat oude opnames die ik graag op vinyl wil zien maar die te obscuur of humoristisch zijn om opgepikt te worden door labels.”

Multi-instrumentalist
Blitzer blijkt een multi-instrumentalist. “Ja dat ben ik, heel goed zelfs”, lacht hij. “Nee, maar inderdaad. Ik drum bij Urfaust maar ben van oorsprong gitarist.” Naast gitaar in onder andere Fluisterwoud en Planet AIDS nam hij ook een tijdje de bas waar bij The Devil’s Blood. Tom is solo-instrumentalist, hij drumt alleen. “Ik heb wel een tijdje een gitaar op mijn kamer gehad, maar die was meer voor bezoekers die een moppie wilden spelen.”

Debuut
De gelimiteerde versie van het debuut dat kortgeleden is uitgekomen (50 stuks, inclusief mes en poster) was binnen een uur uitverkocht. Een bijzondere zaak als je je bedenkt dat Herder pas net opgericht is. Blitzer: “Ik heb Herder wel een beetje meegenomen in de Urfaust-propagandamachine. Urfaust is geen typische black metal, de liefhebbers zijn vaak vrij open minded en die blijken Herder ook goed te trekken.” Ook helpt het mee dat alle muzikanten hun sporen hebben verdiend in verschillende scenes. “Nico spreekt door zijn achtergrond met Omission de hardcore kids aan. JB de death metal scene en ik de black metal scene.” Blitzer gaat verder: “Ook de aandacht op alle fora helpt.” Tom lacht: “Er zit in ieder geval geen ingewikkelde marketingtechniek achter.”

Ik kan het niet laten om te vragen of de stabhappy baardmans op de hoes van het debuut JB voor moet stellen. Blitzer en Tom schieten meteen in de lach, ze horen die vraag vaker. “Het is puur toeval, maar hij lijkt inderdaad echt!”

“JB heeft de plaat opgenomen, gemixt en gemasterd. De gitaren zijn in Badhûs opgenomen, de rest allemaal thuis”, zegt Tom. “De productie is in mijn ogen beter dan je in menig studio in Nederland kan krijgen”, zegt Blitzer.

Hoofdact
Met alle bandleden die in andere bands spelen is het natuurlijk de vraag of Herder wel voor iedereen de hoofdband is. Blitzer: “De meeste tijd zit wel in Herder, Urfaust ligt op dit moment een beetje op z’n gat. De eerstvolgende shows zijn pas weer in september. Urfaust kost ook niet zo heel veel tijd.” Tom is nog actief in een nog naamloze band.

Sunn
Het wordt niet onder stoelen of banken gestoken, JB is min of meer een versterkerfetisjist. Bij de line-up staat zelfs dat JB gitaar en Sunn verzorgt. “Hij gebruikt een Sunn Betalead, en dat klinkt als een huis,” zegt Tom. Blitzer voegt toe: “Ik denk dat je dat ook wel moet hebben met dit soort muziek. We hebben natuurlijk een grote bek: ‘Herder is harder’, dan moet je natuurlijk wel een lompe sound hebben.” Tom: “Ook Marc kan er wat van, die heeft minstens tien versterker tops. Echte nerds zijn het.”

herder

Houding
De ‘Herder is harder’ houding is overal in terug te vinden. “Die houding komt uit de Westereen. Die regio staat wel bekend om de ‘niet praten maar steken’ instelling,” zegt Blitzer. “Het past wel bij hoe we zijn, hoe we in het leven staan en hoe we onze muziek benaderen. Dat willen we als band wel uitdragen.” Hij vervolgt: “Het past ook perfect bij onze ‘fucked up compromisloze sound’.”

Herder provoceert ook graag. “Tijdens de gig met Tragedy droegen we shirts met de tragedyvogel waarvan de kop afgebeten werd door een herder, met de tekst ‘alweer harder’.” Blitzer gaat verder: “Ach we zijn hier niet om vrienden te maken.”

Vroeger
Het blijkt dat de leden van Herder een zeer wisselende maar overwegend brede smaak hebben. Bij Tom thuis luisterden ze overwegend oude rock. “Ik ben opgegroeid met Queen en andere jaren ’60/’70 rock. Ik luisterde al vrij vroeg naar punk rock en skate punk.” Hij legt uit: “Het werd uiteraard steeds harder en zo kwam ik uit bij hardcore. Nu luister ik vooral alternatieve pop en rock.

Blitzer’s ouders luisterden vooral jazz, blues en klassieke muziek. “Ik was al vrij snel bij de metal. Voor mijn achtste verjaardag kreeg ik van een buurjongen een bandje met Metallica. Ik ging verder met Maiden en Slayer, maar het werd steeds harder. Napalm Death, death metal, black metal, maar ook wel hardcore en punk. Ik heb een hele brede smaak, het gaat echt om de sfeer. Als ik in de mood ben luister ik bij wijze van spreken liever naar André Hazes dan naar een metalplaat. In mijn kast staat de meest ranzige obscure black metal, maar ook bijvoorbeeld de nieuwe White Lies.” Hij gaat verder: “Ik ben een groot liefhebber van 16 Horsepower. Het grappige is dat die vent natuurlijk heel erg in de here is en daar met name over zingt. De duivel zit hem op de hielen en daar is hij bang voor. Dat spreekt mij dan weer aan. Die muziek heeft gewoon een heel donkere sfeer.”

Vervolg
Herder laat het er nog niet bij zitten. “De volgende release wordt waarschijnlijk een EP of een split. Het liefst zo snel mogelijk,” zegt Tom. “JB heeft in ieder geval alweer wat nummers geschreven.” We sluiten af met nog een lekkere Vedett wit van de tap.

Links: