Interview met Geoff Tate

Na The Key en Resurrection sluit Operation: Mindcrime zijn trilogie af met The New Reality. Hoogste tijd om voormalig Queensrÿche-frontman Geoff Tate enkele vragen te stellen.

Met The New Reality heb je de trilogie gecompleteerd. Is het geworden zoals je verwachtte?

The New Reality is een album dat vaststelt dat er veel vragen zijn en geen makkelijke antwoorden. Dat er een veelvoud aan reacties zijn op een actie. Er is niet een enkele waarheid. Tijd is een constructie van primitief denken… In feite is het meeste wat we weten, wat we geleerd hebben van degene die voor ons kwam. Sommige van die lessen houden stand, maar de meeste zijn mythes en legendes waar we eindelijk overheen groeien. Welkom in de 21e eeuw! Wat een tijd om te leven!

Ben je achteraf gezien blij dat je uit Queensrÿche bent gestapt? Met die band had je deze trilogie waarschijnlijk niet gemaakt.

We hadden dertig productieve jaren als band. We hebben geweldige muziek gemaakt en hebben meerdere malen de wereld rond getoerd, maar alles moet veranderen, denk ik.

Ik hoor veel mensen zeggen dat Queensrÿche‘s nieuwe zanger, Todd La Torre, erg als jou klinkt. Persoonlijk ben ik het daar wel mee eens. Wat vind jij? Heb je de band in deze formatie gehoord of misschien zien optreden?

In juni was ik in Barcelona voor een optreden met Avantasia. Avantasia was de hoofdact van het festival en we hoefden pas om 23.30 uur op te treden, dus ging ik op tijd naar het festival met Ronnie Atkins (Pretty Maids, red.), omdat ik zijn band nog wilde zien optreden. Toen ik naar het podium liep, zei iemand tegen me dat mijn oude band aan het opbouwen was. Ik kijk omhoog en de eerste die ik zie, is Eddie Jackson. Nou had ik hem al tijden niet meer gesproken of gezien dus ik ging naar hem toe om hem te groeten. Volgens mij herkende hij mij in eerste instantie niet, want toen ik groette, staarde hij mij eerste enkele seconden aan. Hij was aan het bellen op dat moment en toen hij mij herkende liet hij de telefoon vallen. Lang verhaal kort, ik heb een tijdje met Eddie, Michael, Parker en Todd gesproken. Scott was er toen niet, maar ik heb de nieuwe drummer, Casey Grillo ontmoet. Weet je, Todd is een verdomd goede zanger. Hij klinkt net als ik.

Heb je nog contact met Chris DeGarmo?

Ik heb Chris al vele jaren niet meer gesproken.

Genoeg over het verleden. Wat zijn je plannen voor de toekomst? Ga je toeren, misschien door Nederland of België?

Er zijn plannen voor een Europese tour die begint in januari 2018. De eerste show is in Dublin op de elfde. Check de website of facebook van mij of de band voor meer informatie (links onder dit artikel, Red.).

Wat zou je willen zeggen tegen de mensen die nog niet overtuigd zijn van Operation: Mindcrime?

Wel, ik ben geen verkoper. Ik zou dus zeggen: “Think for yourself and feel the walls become sand beneath your feet.

Het einde is geheel voor jou. Heb je nog laatste woorden voor ons?

GT: Wat dacht je van The End?

P.S. See you all on tour in 2018!

Links: