Interview met FireForce

Power metal in België, het bestaat nog! Vandaag tref je dit type bands echter als vreemde eend in de bijt op een festival als Antwerp Metal Fest. Ik ging met kernlid Erwin Suetens een interessant gesprek aan backstage over de veranderingen in en toekomst van de band.

Je bent van het Antwerpse, dat hoor je ook wel een beetje, maar eigenlijk heeft FireForce hier nog niet zo vaak gestaan. Wat betekent vandaag voor jou?

Veel eigenlijk, het staat al lang op onze wishlist. Vijf jaar geleden hadden we er voor het eerst over gesproken om hier eens te staan, maar onze toenmalige zanger had steeds vakantie tijdens die periode. Daardoor zijn we hier nooit geraakt. Dit jaar lukte het wel en dat is echt erg cool.

Het is niet dat jullie niet actief zijn, jullie hebben er in binnen- en buitenland aardig wat optredens op zitten. Wel niet al te veel tours… 

Zo’n 45% van alle optredens van FireForce waren in het buitenland. Ik heb dat allemaal bijgehouden. Niet al te veel tours, dat klopt. We deden er eentje met Mystic Prophecy en Crystal Tears, waar ik ook Søren Adamsen heb leren kennen die vandaag voor ons frontman is. (lacht) Tja, als je mensen voor een bepaalde taak nodig hebt, dan moet je eerst gaan zoeken waar je mensen kent. Daarnaast zijn we ook wel eens naar Engeland gegaan en deden we wat tours die we zelf organiseerden. In een weekend drie dagen spelen, in Duitsland en Oostenrijk bijvoorbeeld. Maar grote tours hebben we eigenlijk nooit gedaan.

Het draait dus vooral om de muziek bij FireForce, of zit er iets anders achter? 

Om te beginnen draait het uiteraard om de muziek, maar als je vandaag wilt touren dan moet je daarvoor betalen. We hebben al heel wat aanbiedingen gehad, maar tel maar eens even 35000 euro neer voor een tour… Zelfs als het nog 30 shows zijn, dan is het nog boven de 1000 euro dat je betaalt per show. Echt gek, dat doen we niet.

Of een label zoeken dat je daarin helpt?

Dat bestaat vandaag niet meer, ze geven wel een voorschot of kopen bepaalde zaken af met cd’s. Tour support, vergeet dat maar. Tenzij je een erg grote band geworden bent, dan kan het wel.

Ik heb gehoord deze week dat de band ook ongeveer gehalveerd is. Vertel daar eens wat meer over.

Onze zanger kondigde dat aan op 9 juni rond middernacht op Facebook en natuurlijk kom ik dat dan de dag nadien te weten. Veertien uur later was het de beurt aan onze sologitarist, maar die had wel het fatsoen om eerst een mail te sturen, tien minuten voor hij het openbaar had gemaakt. Ik had natuurlijk die mail nog niet gezien voor hij het openbaar had gemaakt, maar goed. Je hebt dan een probleem, maar die zijn er om opgelost te worden, dus 18 uur na die aankondigingen had ik nieuwe leden. Dus eigenlijk binnen de 24 uur. Het is eigenlijk niet te begrijpen, om welke reden dan ook. In dit geval was de reden meer samen zijn met familieleden, maar ook zulke zaken kan je bespreken, vind ik.

Raar, want het gaat toch om het lid waarmee je deze band gestart was? 

Ja en neen. FireForce is mijn idee, mijn concept. Toen we beiden uit Double Diamond gestapt waren, vroeg ik als eerste aan hem of hij het zag zitten om met mij verder te gaan. Hij zat met mij het langst in FireForce, maar ik ben er wel mee gestart.

Ga je met deze heren die we vandaag zien verder dan, of waren het enkel een paar shows?

Het ziet er toch naar uit dat er meer in zit! Marcus, de gitarist, was al in 2011 en 2012 een lid van FireForce en toen waren wij op vriendschappelijke wijze uiteen gegaan. Transport was een groot probleem, want hij komt uit Berlijn. Nu is dat wel geen probleem meer. Søren is de zanger en komt uit Kopenhagen, maar dat is eigenlijk ook geen probleem. Als er optredens zijn, dan moeten we gewoon goed afspreken dat iedereen beschikbaar is op die dagen. Het is enkel lastig in een overgangsfase, als er al optredens vast liggen. Dan moet je gaan kijken wie wanneer kan. Voor bepaalde zaken moeten we nog een oplossing zoeken, maar dat komt wel in orde. Ik heb al meerdere plooien gladgestreken.

(redactie: 6 juni werd ook bevestigd dat FireForce verder gaat met deze line-up)

Een behoorlijke afstand, maar ik neem aan dat jij de muziek schrijft. Dit is nooit echt een repetitieband geweest dan? 

Je kan het zo stellen. Ik schreef de tekst en basismelodielijnen, en dat gaf ik aan mijn medemuzikanten. Het is dan aan hen om het in te vullen op een interessante manier. Net zo met de zang. Ik probeer het wat in te zingen, maar ik kweel gewoon (lacht). Hij moet dan zijn fantasie gebruiken en dat invullen. In de praktijk kwam het er echter vaak op neer dat hij mijn gekweel probeerde te kopiëren, en dat de producer er in de studio tussen kwam. Maar als artiest/muzikant is het de bedoeling dat je je eigen inbreng levert. Net hetzelfde bij de gitaristen, je kan een melodielijn geven maar de sologitarist vult het in.

Het was een korte periode, ben je tevreden over het werk dat ze hier geleverd hebben vandaag? 

In het kader van wat kon, was het zeker niet slecht! Ze hebben echt prima gepresteerd, het zijn immers topmuzikanten. En tóch zijn het geen rocksterren, ze staan met beide voeten op de grond. Geen egotrippers en dat vind ik belangrijk voor deze band.

Heb je op vlak van optredens veel aan Limb Music? Het is een Duits label; helpen die bij Duitse shows? Of doen jullie alles zelf? 

We doen het meeste wel zelf. Limb Music is een goede verdeling; zonder is het veel moeilijker. Limb Music zorgt voor de connectie met Massacre Records bijvoorbeeld, dus op dat vlak zit dat zeker goed. We hebben zeker iets aan dat label, maar niet op vlak van tour support. Je moet een kat een kat noemen.

Jullie staan hier nu vandaag als enige band binnen het genre. Best verwonderlijk. Voelt het bij jou aan alsof het genre wat aan het uitsterven is?

Goh, neen eigenlijk niet. Ik ben een vrij grote powermetalfan, maar niet van de happy stuff. Kijk naar Dream Evil, die maken echt fantastische platen. In België, dat is een ander paar mouwen. Ik zou eigenlijk geen andere powermetalband kunnen noemen hier. Ik ken wel veel andere muzikanten uiteraard. Voor heel wat bands uit andere genres heb ik een enorm respect, maar power/thrash vind je niet al te veel meer.

Het zijn nu even wat mindere omstandigheden natuurlijk, maar FireForce bestaat dit jaar wel tien jaar. Waar ben jij echt trots op? 

Sowieso op alle albums. Dat is hetgeen we bereikt hebben, de eieren die we konden leggen. Daar ben ik echt wel trots op. Op vlak van shows uiteraard Antwerp Metal Fest, maar daarnaast stonden we ook twee maal op PPM Fest in Mons. Dat was enorm cool en het was ook de enige keer dat we alles in onze show konden gebruiken omdat het podium groot genoeg was. Onze loopgrachten, de honden, enzovoorts. En ons avontuur in Cyprus bijvoorbeeld, daar werden wij onthaald als rocksterren. Soms kom ik nog eens in een club in Athene en dan geven mensen mij cd’s en T-shirts van hun bands. Haast om verlegen van te worden. Dat zijn dingen die je niet vergeet.

Je speelde nog niet buiten Europa, denk ik. Is dat een doel, of zijn er andere doelen? 

Er is nieuw bloed in de band, maar het is even afwachten tot volgend jaar wanneer we de nieuwe cd gaan opnemen. Dan zien we wel wat er zal komen. Als iemand nu zou afkomen met een tour in Amerika dan zou ik dat best tof vinden, maar het is niet meteen mijn doel. Ik ga niet alles opgeven om daar gaan rond te touren, en de kans dat je dat kunt gaan doen is ook erg klein.

De cd van volgend jaar. Mag daar al iets over verteld worden? 

We zijn aan de hoes bezig, dat is het enige dat ik kan zeggen.

Ik zocht het niet op, maar het is toevallig Kris Verwimp niet die de hoezen maakt?

Neen, we zijn op zoek naar een iets ander genre. Onze eerste hoes werd ontworpen door Eric Philippe, omdat dat een goede vriend is. Die ken ik al jaren en dat is ook een grote fan van FireForce. We hebben ook al samengewerkt met Anestis Goudas uit Griekenland, die Deathbringer deed. Fantastisch gewoon. Tot slot hadden we Uwe Jarling, een fantasy tekenaar en een geweldige kerel, hij nam Annihilate The Evil voor zijn rekening. Nu zijn we weer met iemand anders bezig, waarover meer indien het past.

Voor de rest hebben we een werktitel en besprak ik alles met onze producer, de zanger van Mystic Prophecy. Hij is ongeveer de enige die mag zeggen dat het anders moet hier en daar, waar ik effectief wel naar luister. Wij hebben echt een goede vertrouwensrelatie, hij stuurt ook vaak zaken door van Mystic Prophecy en dat is geweldig. Ik heb thuis een hele harde schijf vol met demo’s van die gasten. Net zo’n relatie heb ik met onze technieker in de studio. Zo’n coole gast, hij kan echt zeggen waar het op staat: ‘deze break klonk toch echt als een car crash?’ (lacht) Of ‘deze gil klonk echt alsof je een stuk zeep moest oprapen in de mannengevangenis.’ We maken echt wel lol.

Dat is het belangrijkste in het leven. Je bent de vreemde eend in de bijt hier, gek genoeg, maar zit er in jou ook een extreme metalfan? Ga je genieten van vanavond?

Ik ben zeker nog niet weg, want ik wil Testament zien. Dat is een van mijn favoriete childhood bands. Ik denk zelfs dat The Legacy van Testament de eerste plaat is die ik ooit gekocht heb in 1987. Ik had zelfs nog geen cd-speler.

Geen andere genres? Ik zag op Metal Archives dat je de demo van Lemuria nog mee had ingespeeld. 

Een stukje maar, een outro. Die hebben bij mij thuis nog gerepeteerd. Mijn stiefzoon was vroeger nog gitarist in Lemuria, Kevin Proost, maar dat is erg lang geleden. Dat was in de studio en Jens zei dat hij wat problemen had met het einde. Toen vond ik er wat op en ik mocht het zelf inspelen. Na twee, drie takes stond het erop. Het was een fijne ervaring en ik heb Lemuria wel een paar keer gezien vroeger, maar ik zou er nooit wat van kopen. Ik denk dat ik tegen de 2000 cd’s heb, maar dat is allemaal power metal en thrash. Heavy metal ook, maar niet echt extreme dingen. Testament is anders wel voldoende voor mij vandaag, duizend keer beter dan Metallica bijvoorbeeld!

Links: