Interview met Deicide gitarist Eric Hoffman

Interview met Eric Hoffman van Deicide

Deicide is weg bij Roadrunner en meteen weer helemaal terug in de voorste death metal linies met de nieuwe cd ”Scars of the Crucifix”, die zeker kans maakt om mijn jaarlijst van 2004 aan te gaan voeren. Iets na kwart voor negen donderdagavond ging de telefoon, en volgde het volgende gesprek met gitarist Eric Hoffman, voor wie dit het eerste interview in zijn carriere was.

Voor mensen die “Scars of the Crucifix” nog niet gehoord hebben, wat mogen we ervan verwachten?

Het is de beste Deicide plaat ooit! Veel dubbele vocalen, blastbeats, lekkere gitaar-leads…

Kun je iets over de bonus dvd vertellen die bij de cd gaat zitten?

De dvd zal wat live en backstage materiaal bevatten, en zal zo’n beetje het dagelijks leven van de band laten zien.

Wat zijn de meningen tot nu toe over de nieuwe cd?

Ja, er zijn altijd mensen die een cd goed vinden en mensen die hem niet goed vinden. Zolang er voor iedereen een goed nummer op staat is het goed. Een band moet wel naar zijn fans kijken, zij moeten de cd goed vinden en kopen, anders zal ik ander werk moeten vinden. […] Nee, zo verschrikkelijk veel verdien ik nou ook weer niet, haha.

Veel mensen hebben de nieuwe cd al volledig gedownload, ver voor de release date. Ook zijn de nummers op de promo cd allemaal in 10 stukken verdeeld om mp3-rippen te ontmoedigen. Wat vind jij van mp3’s en de illegale distributie daarvan?

Daar heeft niemand wat aan, de band verkoopt minder cd’s, verdient minder geld, ik moet wel een nieuwe gitaar kunnen kopen als dat nodig is! Mp3’s zijn altijd goed om een band of album te leren kennen, maar een heel album downloaden is echt not done man.

Er gaan 4 verschillende versies uitkomen van “Scars of the Crucifix”, persoonlijk vind ik dat zelfs wat te overdone. Allemaal om illegale kopieen de kop in te drukken of allemaal centen voor het label? Is Deicide zelf met dat idee gekomen?

Ja, dat is allemaal marketing, dat is wat labels nu eenmaal doen, haha. Duitsland een aparte versie, het thuisland een…

En de BC Rich die weggegeven gaat worden, wiens idee was dat?

Daar zijn Brian en ik zelf mee gekomen, we willen de fans belonen voor de steun die we al die tijd al ontvangen hebben.

Er is een video opgenomen voor “Scars of the Crucifix”. Dit is jullie eerste video ooit, waarom is er nooit eerder een Deicide clip opgenomen?

Roadrunner wilde gewoon geen geld in Deicide steken, dus we konden ook geen clip maken. Belachelijk! Als een label wil dat je verkoopt, dan moet je die band publiciteit geven. Is het je opgevallen dat er na de live cd geen foto’s meer in de boekjes staan? Roadrunner heeft ons gewoon gedumpt, ze gooien nu alle aandacht in die clowns van Slipknot, Deicide is out of the picture.

Wat voor video is het, wat gaan we zien?

Erg veel budget hadden we ook niet, dus het is eigenlijk gewoon de band die onder een brug staat te spelen. Ook hebben we wat Hell’s Angels in de clip rijden, wel cool. Nee, volgens mij komt de video niet op de dvd te staan. Hadden we wel moeten doen…

Kun je beschrijven hoe het was om bijna 16 jaar in Deicide te zitten? Hoe waren de vroegere jaren vergeleken met de latere jaren?

De fans vinden onze muziek nog steeds goed, dat vinden we geweldig. De nieuwe schare fans is even wennen, zij beginnen dan met bands als Limp Bizkit en zo, maar mijn zoon van 16 luistert bijvoorbeeld ook gewoon Deicide, Glen’s zoon van 14 luistert Judas Priest, dus ze beginnen niet allemaal met die nieuwe shit.

Wat was het beste optreden ooit voor Deicide?

Het beste optreden was in Argentinie, met Cannibal Corpse. 5000 Argentijnen die allemaal nauwelijks Engels praten zongen onze teksten gewoon vol mee! En zij tonen blijkbaar hun appreciatie door naar je te spugen, dus we kwamen helemaal ondergespuugd de stage af, haha. Coole ervaring, maar toch ook wel smerig.

In de VS leeft het Christendom nog enorm, gezien de god bless America in het volkslied en op de dollars, enz. Een band als Deicide zal best wat commentaar ontvangen van Christelijke Amerikanen neem ik aan. Is dit afgenomen of toegenomen door de jaren heen?

Dat is wel afgenomen, het boeit mensen niet zoveel meer. Mensen zijn slimmer geworden denk ik, al kijken we nog steeds allemaal veel te veel naar elkaar. Wel had je Bob Morrison (misschien niet perfect verstaan, red.), zo’n evangelist die iedereen ervan probeerde te overtuigen dat Glen de duivel himself was.

Veel bands hebben best wat line-up veranderingen ondergaan, maar het viertal van Deicide is al sinds ’87 bij elkaar! Enig commentaar?

Het is een echte brotherhood. Ik zat eerst in een andere band, en luisterde veel heavy metal, Judas Priest en zo. Mijn broer heeft me een beetje de death metal in getrokken. Eigenlijk wilde ik in het begin liever heavy metal spelen. We zijn toen samen met Steve de band Carnage begonnen, maar zochten dus nog een vocalist en bassist. Die vonden we bij zo’n music magazine. Laterna kwam Glen erbij, met zijn diepe vocalen, dus we kickten de andere vocalist eruit en zo was Deicide geboren.

Glen schrijft alle teksten, maar hoe is het schrijven van de muziek geregeld binnen de band?

Iedereen schrijft mee aan de muziek, en dat werkt geweldig.

”Legion” kreeg in 1992 toen hij uitkwam weinig positieve kritieken, maar tegenwoordig prijst iedereen die cd de hemel in. Wat vind jij daarvan?

“Legion” was een stuk technischer, en dat vond ik erg fijn om te spelen, maar Glen was het daar absoluut niet mee eens, hij had een hekel aan die cd. Te technisch. En ja, nu is het opeens een legendarische cd, de beste Deicide cd blijkbaar.

Is het waar dat de laatste 2 albums snel in elkaar gezet zijn om van het Roadrunner label af te komen?

Ja, da’s zeker waar. “Insineratehymn” klinkt allemaal wat commercieler, we zijn op de radio geweest bij de Sopranos met het nummer “The Gift that keeps on giving”, dat heeft meer opgebracht in een keer dan alles bij elkaar ervoor. Ik wilde zelf graag op de radio komen, je moet toch geld verdienen, niet? En “In Torment in Hell” was idd gewoon snel geschreven om van het label af te komen. We mochten voor $5000 een cd in elkaar draaien, en het label vond dat we onszelf maar moesten promoten, ze deden niks meer voor ons. Natuurlijk onze excuses voor de fans, maar ik hoop dat ze het ergens wel begrijpen.

Hebben jullie in die laatste periode bij Roadrunner goede riffs en teksten apart gehouden?

Ja, uit die tijd hebben we veel goede riffs bewaard voor “Scars…”, maar geen teksten.

Ben je tevreden met het werk wat Earache tot nu toe voor Deicide gedaan heeft?

Ja, Earache is een geweldig label, het beste dat er is! We hebben maar voor 1 album getekend, want we wilden dus even aanzien hoe het zou lopen.

Zou je voor een tweede album tekenen bij Earache?

Ja, ik zou best voor een tweede album bij Earache willen tekenen hoor, ze zijn echt goed!

Deicide Eric Hoffman 375

Kun je je het optreden op X-Mass Fest 2003 nog herinneren, in de 013 in Tilburg?

Was dat die grote show, met iets van 2000 mensen? Geweldig was dat! Ook spelen op 1 bill met Destruction, ik aanbid die mensen al jaren! En het publiek was ook geweldig!

Hoe is het Nederlandse metalpubliek, vergeleken met metalheads uit andere landen/continenten?

Het publiek in Nederland, echt onvergelijkbaar! Mensen in Argentinie dus, Spanje, Italie, ook allemaal hartstikke enthousiast, zulke respons van fans is altijd erg fijn. Maar bijvoorbeeld Tsjechie, of in 1992 in Ierland, waren we onze bagage kwijt geraakt. Ik stond daar in een hemdje te spelen, en een stel vrouwen probeerde nog mijn haren af te knippen!

Gaat Deicide binnenkort weer in Europa touren, of misschien Europese zomerfestivals aandoen?

Ik hoop het. Glen richt zich weer even op Vital Remains, dat zit wat in de weg. Wij hebben net een nieuwe cd uit met Deicide, dus we zouden moeten gaan touren, maar in plaats daarvan gaat Glen zich met Vital Remains bezig houden, niet goed eigenlijk. Of ze gaan touren of nieuwe cd opnemen, ik weet het niet. Volgens mij gingen ze in mei wat optredens doen.
Volgens mij spelen we met Deicide op Wacken dit jaar, dat lijkt me echt een gaaf festival!

Ok, ik ben al door mijn vragen heen, hartstikke bedankt voor dit interview. Heb je nog laatste woorden voor de Nederlandse metalheads die dit interview gelezen hebben?

Ja, hartstikke bedankt voor de steun die Deicide van jullie krijgt, jullie maken het allemaal mogelijk! Zonder jullie zou ik geen gitaar spelen, haha. Ik hoop snel weer die kant op te komen! Bedankt!

Link: