Interview met Countess

Countess is een blackmetalband uit Nederland die al vanaf begin jaren ’90 meegaat. Onlangs zag Fires of Destiny het licht en dat vormde de aanleiding voor een interview. Zanger en Bassist Orlok beantwoordde de vragen.

countess_logo-905

Hey Orlok, ik kan me nog herinneren dat je zelf demo’s rondstuurde op cassette en er een handgeschreven briefje bij deed. En nu ligt er een mooie digipack voor me en mailen we met elkaar via het internet. De tijden veranderen, niet?

Dat kun je wel zeggen ja. Het internet heeft de manier waarop muziek verspreid wordt natuurlijk enorm veranderd. Vroeger moest je echt zoeken naar dingen die je wilde horen, in platenzaken of als het om underground bands ging, moest je demo’s bestellen of tapetraden. Tegenwoordig is in principe alles met een paar muisklikken binnen bereik. Er is inmiddels een hele generatie die niet beter weet dan dat muziek iets is dat je downloadt, bij voorkeur zonder ervoor te betalen natuurlijk. Daar kun je over klagen, maar je kunt er toch niets tegen doen en het heeft ook positieve kanten, zeker voor underground bands. Je muziek wordt er verder door  verspreid en het is ook echt niet zo dat mensen die illegaal downloaden alles wat ze downloaden zouden gaan kopen als ze het niet meer konden downloaden (zoals de grote platenmaatschappijen het graag voorstellen). Ik geloof overigens niet dat het internet de muziek zelf heel veel veranderd heeft. Er zijn, denk ik, nog steeds evenveel goede bands als vroeger en evenveel slechte.

Wordt Fires Of Destiny ook op cassette uitgebracht?

Daar zijn op dit moment geen plannen voor. Zelf gaan we dat niet doen in ieder geval, maar mocht een label geïnteresseerd zijn dat te doen, dan valt daar wel over te praten. Hetzelfde geldt voor een vinyl versie, hoewel dat wel wat lastig wordt gelet op de speelduur van het album (56 minuten).

Waar en onder welke omstandigheden is Fires Of Destiny opgenomen?

Het album is opgenomen in onze oefenruimte; zoals gewoonlijk hebben we alles helemaal zelf gedaan. In de loop van vorig jaar hebben we de nummers afgerond en demo’s opgenomen. Vervolgens zijn we tegen het eind van het jaar de nummers gaan repeteren. In februari van dit jaar zijn we begonnen met opnemen. Dat ging op een vrij conventionele manier: eerst een scratch gitaar tracken, vervolgens de drums opnemen, daarna de bas, de slaggitaren, de gitaarsolo’s, de keyboards en tenslotte de zang. In mei hebben we de opnamen afgerond. Wat beelden die gemaakt zijn tijdens de repetities en de opnamen hebben we verwerkt in een video voor het nummer Plague Upon The Pious.

 

De sound van Countess is door de jaren heen weinig veranderd. Nooit de behoefte om het roer eens om te gooien?

Het roer heel drastisch omgooien hebben we nooit gedaan inderdaad (afgezien van The Shining Swords Of Hate dan, dat toch wel de vreemde eend in de bijt in onze discografie is), maar ik denk dat onze sound toch wel behoorlijk veranderd is door de jaren heen. Die ontwikkeling is wel vrij geleidelijk gegaan, waardoor het wellicht niet zo opgevallen is. Maar als je onze nieuwe plaat Fires Of Destiny luistert meteen na ons eerste album (The Gospel Of The Horned One), dan hoor je toch wel een behoorlijk verschil. De basis van de stijl – vooral beïnvloed door zogenaamde ‘first wave’ black metal – is wel grotendeels hetzelfde gebleven, maar door de jaren heen zijn invloeden van traditionele heavy metal toch een stuk prominenter geworden.

Live hebben jullie een toetseniste. Is ze een vast bandlid?

Ja, Häxa is een vast bandlid. Ze is niet te horen op Fires Of Destiny, omdat ze pas bij de band gekomen is toen de opnamen al afgerond waren. We hebben inmiddels een aantal optredens gedaan met haar en we zijn erg tevreden over hoe het gaat. Zonder vroegere bandleden tekort te willen doen, zijn we er sowieso van overtuigd dat onze huidige line-up heel sterk is.

Jullie traden vroeger op met corpsepaint. Nu niet meer. En ook op de bandfoto’s zijn jullie “gewone”tronies te zien. Waarom is dat?

Dat we met paint speelden is echt heel lang geleden. De laatste keer was op 26 mei 1995 in Berlijn. De dag daarna speelden we in Annaberg-Buchholz in de (geloof ik) vrij legendarische Chicago club. Toen we daar aankwamen stonden er op een braakliggend terreintje naast de club allemaal auto’s geparkeerd en in de auto’s zat allemaal volk met paint op. Dat vonden we er al vrij absurd uitzien. Later op de dag brak er daar toen een enorme vechtpartij uit tussen verschillende facties binnen de Duitse blackmetalscene. Wij en Mortuary Drape (met wie we toen speelden) hadden als buitenlanders geen idee waar dat over ging en wie er nou precies met wie aan het matten waren, maar het was echt geen gezicht, zo’n veldje in één of andere buitenwijk waar allemaal types met paint op met elkaar aan het knokken waren. Op een gegeven moment verplaatste de actie zich ook naar de tuintjes van huizen in de buurt. Ik geloof dat de bewoners daar niet zo blij mee waren (als ik goed ben geïnformeerd, was dit ook meteen het laatste concert in die tent). Hoe dan ook, wij hebben toen ter plekke besloten om die avond zonder paint te spelen en sindsdien hebben we dat ook nooit meer gedaan.

Jullie komen uit (de buurt van) Rotterdam als ik goed ben ingelicht. Gebeurt daar nog wat op blackmetalgebied?

Nou, in Rotterdam heb je natuurlijk de Baroeg waar behoorlijk vaak blackmetalbands spelen en sinds enkele jaren ook het festival ‘Veneration Of The Dead’ plaatsvindt. Of er verder een bruisende blackmetalscene is, zou ik niet weten. Dat moet je eigenlijk ook niet aan mij vragen, want daar houd ik me niet echt mee bezig.

Jij schrijft volgens mij alle teksten en muziek. En ook het mixen en masteren doe je zelf. Zie je jezelf als de bandleider van Countess?

Nou, ik geloof dat iedereen mij als bandleider ziet. Dus of ik mezelf ook zo zie, doet er dan niet meer zoveel toe, denk ik. Maar goed, in de context van hoe wij werken is ‘bandleider’ ook een relatief begrip. Het komt vooral neer op de boel een beetje coördineren. We werken op basis van consensus binnen de band. Het is niet zo dat ik alles bepaal en de rest maar moet doen wat ik zeg. Dan zouden we ook geen band zijn, maar een soloproject met sessiemuzikanten en dat zijn we niet. Sinds we weer een volledige line-up hebben, zijn we weer een echte band en dat betekent dat iedereen binnen de band zich moet kunnen vinden in wat we doen. Overigens schrijf ik inderdaad alle teksten, maar niet alle muziek. Op het nieuwe album heeft onze gitarist Zagan een behoorlijke bijdrage aan het materiaal geleverd.

 

countess-480

 

Vroeger trok je nogal fel van leer tegen de christelijke kerk. Nu lijkt de toon wat milder. Ben je zelf ook milder geworden met het klimmen der jaren?

Ik denk dat het vrij vanzelfsprekend is dat mensen wat milder worden naarmate ze ouder worden, maar dat is niet de enige reden dat de teksten wat minder fel geworden zijn of wellicht beter geformuleerd wat minder direct. Op een bepaald moment was ik wel klaar met de ‘standaard’ blackmetalteksten. Enerzijds gewoon omdat je niet eindeloos maar iedere keer weer min of meer dezelfde tekst kunt blijven schrijven, maar anderzijds omdat ik ook over andere dingen wilde schrijven zoals significante historische gebeurtenissen. Maar zelfs bij de meeste teksten die er niet specifiek over gaan, is de strijd tegen het Abrahamistisch monotheïsme toch nog steeds een onderliggend thema.

Op het Sermons Of The Infidel t-shirt staat een Arabische tekst. Voordat ik nadenk over aanschaf zou ik wel willen weten wat erop staat. Voor hetzelfde geld loop ik straks rond met “Buttfuck me” in het Arabisch op een shirt. Licht ons eens in: wat betekent deze tekst?

Het is niet echt een tekst, het is één woord dat ‘Infidel’ betekent.

Ik vind het persoonlijk een goede zet dat Countess weer Nederlandstalige teksten gebruikt. Gaan we die vaker zien?

We hebben net een nieuw album uitgebracht, dus we zijn nog niet echt bezig met het volgende album. We hebben al wel wat ideeën, maar het zal nog wel even duren voordat we daar echt mee aan de slag gaan. Het zou best kunnen dat er op het volgende album weer Nederlandstalige nummers komen. Onze huidige planning is om volgend jaar het album te schrijven en het in 2018 op te nemen en uit te brengen.

Als ik Countess op een podium wil zien, waar moet ik dan zijn binnenkort?

Ons eerstvolgende optreden is in Finland, eind oktober, als headliner op de ‘Tampere Black Mass’ in Tampere. Verder zijn we met een aantal andere dingen bezig, maar daar kan ik helaas nog niets over zeggen, omdat dat allemaal nog niet helemaal definitief is.

Heb je nog laatste woorden voor onze lezers?

Dank aan iedereen die ons gesteund heeft de afgelopen jaren. Voor mensen die ons nog kennen: als je van traditionele black metal en heavy metal houdt, luister eens naar onze nieuwe plaat Fires Of Destiny!

Links: