Interview met CiLiCe

Interview met CiLiCe

Trots zijn we op CiLiCe uit ons eigen landje. Met Deranged Headtrip gooide de band hoge ogen en stil zitten was nog nooit zo ver weg voor de bandleden. Vanuit Oost-Europa vond gitarist Theo Holsheimer wat tijd om Zware Metalen te woord te staan.

CiLiCe

Hey Theo hoe gaat het met jou en de band op dit moment?

Ik kan je zeggen dat het heel goed gaat met mij en CiLiCe, zoals je wel weet zijn we veel onderweg.

Ja, het touren komt jullie strot nog niet uit? Wat doet het vele optreden, ver van huis eigenlijk met een mens?

Het touren is fantastisch. Het is hard werken, weinig slaap en veel reizen. We ontmoeten echter fantastische mensen, spelen met toffe bands en komen op de gekste plekken. We spelen ons suf, maar daar is het ons natuurlijk ook om te doen, daar ben je tenslotte muzikant voor.

Op dit moment zitten jullie in Oost-Europa, hoe reageert men daar op jullie fratsen?

Het gaat erom om dat jij je publiek weet te vinden en zij jou. Daarom spelen we overal en nergens. Mensen zien je en zo bouwen we een live-reputatie op. We merken echt dat we bekender worden. Het is geen uitzondering dat mensen honderd kilometer rijden om ons te zien.

Laten we het dan toch maar even over Deranged Headtrip hebben. Die plaat was op Zware Metalen goed voor 88/100. Kan je daar inkomen?

CiLiCe - Deranged HeadtripWe zijn blij verrast met de goede reactie van Zware Metalen en van de pers over het algemeen. Wij hebben ons tot op het moment van de release geen seconde bezig gehouden met wat de buitenwereld er van zou vinden. Wij doen gewoon ons ding.

Kun je me iets vertellen over de totstandkoming van dit album?

We hebben alles zelf gedaan, zonder budget. Philipp heeft zijn drums zelf opgenomen nadat we onze oefenruimte grondig onder handen hadden genomen om de akoestiek te verbeteren. De gitaren hebben we afzonderlijk van elkaar opgenomen in onze eigen homestudio’s. Later hebben we tracks door een Diesel buizentop en een Mesa Boogie speakerkast gehaald. Ook de vocalen zijn opgenomen in ons oefenhok. Het geheel heeft Remko thuis gemixt. Wij hebben bewust wat afstand genomen en af en toe het geheel wat bijgestuurd.

Het ziet er naar uit dat jullie een gezelschap zijn wat vroeg of laat toch wel eens bij elkaar zou komen. Hoe zijn jullie samengekomen en kun je me iets vertellen over het ontstaan van CiLiCe?

Los van elkaar schreven Remko en ik al nummers in de stijl die we nu met CiLiCe spelen. Ik heb hem benaderd en we zijn toen gaan samenwerken. Vervolgens nodigde hij mij uit om bij Orphanage te komen spelen. Toen Orphanage ophield te bestaan leek het ons beter om een nieuwe weg in te slaan. Wij hebben Daniël uitgenodigd voor auditie en het klikte meteen. Zijn band Smogus gooide op dat moment het bijltje erbij neer, dus de timing was perfect. Via een bevriende drummer heb ik Philipp ontmoet. Dat bleek een perfecte keus te zijn.

CiLiCe

Even over de bandnaam. CiLiCe staat voor Circulating Intelligent Listening Instigates Cerbral Evolution. Waarom? En wat is nu jullie
officiële bandnaam? CiLiCe, Cilice of de volle mep?

De bandnaam CiLiCe refereert aan de katholieke zelfkastijdinggordel. De betekenis was in onze ogen goed ziek, wat wel goed klikte met onze muziek.
De afkorting echter is verzonnen door de toenmalige zanger van de Amerikaanse band Periphery. We zaten een beetje te sparren over een dubbele bodem die we de naam konden geven. Hij stuurde ons dus dit en wij vonden het eigenlijk mooi verzonnen.

Het kan aan mij liggen, maar niemand kon op een gegeven moment meer om de naam CiLiCe heen. Zelfs op Last.FM zag ik jullie vervormde koppen opduiken! Ook deden jullie al heel wat optredens voordat het album überhaupt in de winkel lag. Het succes van CiLiCe komt door de achterliggende reclamemachine?

We werken gewoon hard. Inmiddels hebben we vanaf april 2007 tweehonderd shows gedaan in zeventien Europese landen en Brazilië zonder enige vorm van toursupport. We genieten een goede live reputatie. Nu ons album goed ontvangen is, beginnen we ook erkenning te krijgen van de media. Hoe belangrijk ik promotie vind? Men kent Madonna door goede promotie en marketing, niet omdat ze zo goed zingt om maar wat te noemen. Je kunt nog zulke goede muziek maken, zonder promotie en marketing kom je nergens.

Tegenwoordig ontvangen we regelmatig platen die in het Meshuggah/Dillinger/CiLiCe straatje passen. Toch lukt het maar weinig bands in dat subgenre om echt indruk te maken. Waar ligt volgens jou het zwaartepunt om dit wel te kunnen bereiken?

Laat je vooral leiden door je eigen gedachtekronkels, alles kan en alles mag. Wat de rest van de wereld ervan vindt kom je later wel achter. Kopiëren vind ik een slechte uitgangspositie.

CiLiCe

Waar liggen jullie inspiratiebronnen dan? Zijn het eigen gedachtekronkels of toch ook bands?

Een band als Meshuggah is natuurlijk een belangrijke inspiratiebron, maar verder luisteren we echt naar alles. Van Nine Inch Nails en Portishead tot Psyopus en Hate Eternal, om maar wat te noemen. Dat wat in je hoofd zit in combinatie met goede smaak is het belangrijkste voor ons.

Heeft CiLiCe ook nog een boodschap in haar de muziek?

We hebben niet de intentie om de wereld te verbeteren met onze muziek. Aan de andere kant brengt muziek ook verlichting en ontspanning voor de geest. Ik ben blij dat we daarin ons steentje kunnen bijdragen.

Wat zit er nog allemaal in de planning voor jullie, het komende jaar?

We hebben zeker nog meer tours in de planning en willen ook alle Nederlandse podia en festivals aandoen. Dus programmeurs, gewoon even mailen naar theotuma@yahoo.com, we bijten niet maar beuken (lacht). Ook zijn we bezig met het schrijven van nieuw materiaal voor ons volgende album.

Theo, ik ben door mijn vragen heen. Uiteraard zijn de laatste woorden voor jou. Kijk je trouwens wel eens op Zware Metalen?

Iedereen die ons niet kent en nieuwe ontwikkelingen in de metal volgt, check MySpace. Beter nog, koop ons album, kom langs bij een van onze shows en ga uit je dak. Voor liefhebbers van CiLiCe videoclips en banners, dit is wat voor jullie. Kijken op Zware Metalen? Zeker weten, het is een belangrijk medium en vele (nog) onbekende bands kunnen zo in the picture worden gesteld! TOP!

Links: