Interview met Carnation

Avonturen op Graspop en in Japan, en een full-length die op komst is. Het Belgische Carnation is goed bezig en de heren krijgen dus van mij wat vragen gepresenteerd op Antwerp Metal Fest.

Newsmonkey spreekt positief over jullie, mannen. Jullie behoorden tot de negentien bands die je moest zien op Graspop. Zit die adrenaline er nog steeds in vandaag?

Simon: Zeker wel. We zijn de laatste dagen en weken aan het aftellen om het podium op te gaan. Het is een heel drukke zomer voor ons, met heel wat goede festivals. Dus we zijn erg fired up om alle shows te spelen en ze vooral zo goed mogelijk te spelen.

Het gaat ook gewoon goed met Carnation. Ik ken jullie van andere bands en het voelt nu gewoon anders aan. Hoe komt dat?

Simon: We hebben inderdaad allemaal bands gehad voor deze band. Daar hebben we heel wat mis gedaan en fouten gemaakt op vlak van jezelf verkopen en op vlak van goed spelen. Het zat niet helemaal goed bij de vorige groepen. Bij deze band hebben we vanaf het begin echt goede muziek kunnen schrijven en hebben we ook door de ervaring met die vorige groepen kunnen nadenken over hoe we onszelf goed kunnen verkopen en hoe we ons goed kunnen laten overkomen.

Wellicht heeft het ook wat te maken met de tour in Japan. Wat vinden de Japanners van Carnation

Simon: Voor Japan ging het ook wel goed, maar was er nog geen extreme boost. Sinds we daar geweest zijn, merken we wel dat er heel wat interesse was van de pers hier in België. Een verkoopbaar gegeven zo blijkt en Antwerp Metal Meeting was ook de eerste die ons toen geboekt heeft. Nu kwam deze zomer ook via Rock Tribune die CD uit en dat maakt dat we speelden op Graspop, Summerbreeze en al die andere festivals. Japan zelf was ook een erg fijne ervaring. We wisten niet goed wat we moesten verwachten. Aanvankelijk hadden we een aanbieding gekregen om op één festival te spelen, Asakusa Deathfest, maar we hadden die man gevraagd of het niet mogelijk was om meer shows te kunnen spelen, want het kost een pak geld. Toen hebben we met onze manager en die persoon ter plaatse nog drie shows kunnen bijboeken. Het was nog steeds gek om te doen, maar we hebben het risico gewoon genomen, omdat je het goed kunt promoten en het goed op je CV staat als band. We hebben dat toen gedaan en het ging alle verwachtingen te boven. De merch was voor het eerste optreden al bijna helemaal uitverkocht en de reactie van de fans was ook geweldig. Het is daar ook anders, naar mijn gevoel. In Europa is er een vrij groot aanbod aan optredens, dus daar is dat iets unieker. Het is anders om dan een Europese band aan het werk te zien en ik denk dat de fans daardoor veel steviger uit hun dak gaan. Dat was toch te merken bij ons.

Hoe was de omgang met die mensen op shows? 

Simon: Heel anders. Iedereen kwam daar om foto’s en handtekeningen vragen, en we hadden zelfs interviews met Japanners die geen Engels konden en er dan een vertaler bij plaatsten. Ze stellen ook vragen die je totaal niet verwacht, vragen in de stijl van: “Die riff speel je zoveel keer, waarom precies?” Enorm specifieke vragen die je niet verwacht. Maar wel enorm vriendelijke en respectvolle mensen.

Is die CD eigenlijk nog verkrijgbaar? Die werd immers uitgebracht door Rock Tribune. Iets voor de mensen met een fetish voor al wat Japans is. 

Simon: We gaan binnenkort nog een paar kopieën binnenkrijgen, maar momenteel hebben we die niet meer. We krijgen er denk ik nog wel een deel terug via Rock Tribune.

Erg snel zijn, is dus de boodschap. Ik zag Vincent al in de studio zitten voor de nieuwe full-length die in aantocht is. Wat kun je daar al over vertellen? 

Simon: We zijn begonnen met opnemen eind april in onze studio, Bert is de eigenaar van die studio. We hebben gekozen om qua opnames en mixen alles zelf te doen, en we hebben het gevoel dat het vaak rushen wordt als je bij iemand extern gaat. We hebben dat de vorige keer, bij onze EP, ook zelf gedaan en daar waren we tevreden over. Het debuut zal opgenomen zijn tegen eind september, maar een release kunnen we nog niet geven, want we moeten nog praten met een label. Het zal een full-length zijn met iets van negen of tien nummers en de naam zal wellicht Chapel of Abhorrence zijn. Dat is een nummer dat we vandaag ook gaan spelen.

Een debuut, dus dat wordt een belangrijke zet. Hoe gaat die klinken in vergelijking met de EP? 

Yarne: De EP klonk vrij basic, ik denk dat dat het juiste woord is. De eerste nummers die we geschreven hadden, waren misschien nog niet in onze eigen stijl, maar dat is wel zo met het nieuwe materiaal. We zijn nu van alle nummers die we geschreven hebben echt erg tevreden.

Simon: We weten ook dat dat enorm belangrijk is, die eerste plaat. Veel mensen vragen ons waarom dat zo lang duurt voor die eerste plaat er is, maar we willen echt dat het perfect is voor we dat uitbrengen. We willen daar echt heel wat tijd in steken.

Dus niet meer bij Final Gate Records. 

Simon: Neen. Het was wel een goede samenwerking en de verkoop voor de eerste EP verliep goed via hem, maar we mikken wel wat hoger. Het leggen van contacten lukt wel, maar nog niets concreet.

Vandaag spelen jullie op Antwerp Metal Fest, maar gisteren waren jullie er ook al. Wat vonden jullie er al van? 

Simon: Ik vond het geluid bij Sepultura een beetje stil, maar de sound was wel goed.

Jonathan: Vader was ook echt goed, dat is altijd in orde!

Spelen jullie vandaag dan veel van de nieuwe plaat, want de set duurt twee keer de lengte van jullie EP ongeveer, of gaan jullie Motörhead coveren?

Simon: (lacht) Nee, geen covers vanavond. We spelen de vijf nummers van de EP, een nummer dat nooit is uitgebracht, maar we al lang spelen en dan vier nummers van het album dat nu gaat uitkomen. Van die vier zijn er wel al drie die ook op de live EP stonden. Dus eigenlijk is er maar één nummer dat de mensen niet kennen en we nog maar twee of drie keer gespeeld hebben.

De mensen die dit lezen waren hier en vonden het goed, of hebben het gemist. Ze kunnen jullie echter nog op plaatsen terugvinden deze zomer. Waar kijken jullie nu vooral naar uit?

Simon: Op 13 augustus spelen we Alcatraz Festival en dat is wel een heel sterke affiche. Er spelen dan ook goede deathmetalbands die wij allemaal willen zien, zoals Morbid AngelObituary en Asphyx. We hebben ook een goede relatie met de organisator Filip, want die vroeg ons in het verleden ook al om in De Kreun te openen voor een Death-tribute band. Toen hadden we een goede band opgebouwd en nu zijn we heel blij dat hij ons heeft uitgenodigd op Alcatraz. Summerbreeze de week erna is ook schitterend. Toen ik jonger was, ging ik daar zelf altijd naartoe en het is dan super dat je daar zelf kunt gaan spelen.

Ik heb het gevoel dat de metalscene in België wat aan het doodbloeden was, maar dat er een heropkomst is. Wat is jullie ervaring ermee? 

Jonathan: Het heeft even stilgelegen, maar het is aan het opkomen, ja.

Simon: Er zijn minder underground bands dan vijf of tien jaar geleden naar mijn gevoel. Moest ik zelf een festival organiseren en ik zou op zoek gaan naar groepen om de zaak te openen, dan zou ik moeite hebben om te kiezen. Ik heb het gevoel dat er niet meer zo’n groot aanbod is. Maar ik denk wel dat er nog steeds kwalitatieve bands zijn binnen de scene. Evil Invaders kun je bijvoorbeeld niet meer naast kijken, maar er zijn ook andere bands die blijven draaien. Op vlak van underground is het nu misschien aan het opkomen.

Zijn er groepen die nu aan het opkomen zijn? 

Simon: Incinerate is een band die echt goed is en lang bestaat, maar waarbij het maar net niet lukt. Bütcher is nu blijkbaar een band die meteen goed ontvangen wordt.

Je haalde Evil Invaders even aan. Zijn jullie tot slot een band die zou doen wat zij doen? Zolang zij kunnen spelen is het goed, al is dat met Raymond van het Groenewoud. 

Simon: We zijn wel vrij selectief in waar we spelen. Ik denk dat we in België nu een zestal optredens gedaan hebben. We krijgen wel meer aanbiedingen binnen en we nemen ze niet allemaal aan. We vinden het belangrijk dat je jezelf niet overspeelt, want dan gaan de mensen niet meer komen kijken. Dat is mijn mening erover, soms is het beter wat minder shows te doen. Evil Invaders, die mannen zullen wel een andere aanpak hebben, maar ze doen ongetwijfeld iets goed want hun merch is enorm populair. Ze werken er ook hard voor natuurlijk.

Nog iets om in de verf te zetten tot slot? 

Jonathan: Simon straks in de verf. (iedereen lacht)

Simon: Ja, klopt. Dat is iedere dag tien van die moppen. De volgende optredens zijn er enkel in Oost-Europa, het eind van deze maand. Op vrijdag spelen we dan in Boedapest, op zaterdag in Roemenië en op zondag op Carpathian Alliance Fest. Geen idee wat we daarvan moeten verwachten, het geeft een beetje hetzelfde gevoel als met Japan. Het kan keihard mee- of tegenvallen, maar wij vinden dat je dat risico gewoon moet nemen en moet zien hoe het loopt. Uiteraard is het volgende grote optreden in de Benelux dat op Alcatraz, dus tot dan.

Links: