Interview met Caliban

Interview met Caliban

Caliban lanceerde in februari hun achtste studioalbum I Am Nemesis. De Duitse metalcore band tourt momenteel volop door Europa, maar maakte tussen de optredens tijd vrij voor een interview met Zware Metalen.

Caliban logo 2012

Gefeliciteerd met jullie alweer achtste studioalbum I Am Nemesis!

Dank je!

Sommigen zouden zeggen dat I Am Nemesis, qua teksten, een vervolg is van jullie voorlaatste album Say Hello to Tragedy. Ben je het daar mee eens?

Jazeker! We wilden op het gebied van teksten meer zaken bespreken die er toe doen. We wilden problemen aan de kaak stellen die zich momenteel afspelen in de wereld; er zijn zoveel ziekelijke situaties waar we ons iedere dag in begeven.

Caliban staat bekend om de betekenisvolle en maatschappelijk kritische teksten. Wat is jullie thema of onderwerp van discussie op I Am Nemesis?

Onze teksten gaan vooral over wat er in het dagelijks leven in de wereld gebeurt: we maken onze wereld kapot en behandelen onze medemens zo respectloos. I Am Nemesis gaat over de walgelijke manier waarop het menselijk brein soms werkt en hoe de media ons probeert te beïnvloeden.

Caliban press foto 2012

Wat was jullie inspiratie voor dit album?

We wilden de bovengenoemde problemen onder de aandacht brengen. De titel I Am Nemesis kan je op verschillende manieren interpreteren. Ik laat het aan jullie over om te bedenken hoe.

Het heeft bijna twee keer zo lang geduurd voordat I Am Nemesis naar jullie volle tevredenheid in de schappen lag. Waarom duurde het proces langer dan jullie gewend zijn?

Eigenlijk ging het proces zoals altijd, maar we hadden gewoon meer tijd nodig om het album te schrijven. Onze gitaris Marc is degene die de meeste nummers schrijft. Ook werkten we voor dit album weer samen met onze goede vriend en producer Benny Richter. We hebben de tijd genomen om de beste resultaten uit onze creativiteit te halen. Hopelijk is dat gelukt!

Marcus Bischoff van Heaven Shall Burn en Mitch Lucker van Suicide Silence laten hun stem ook horen op het album. Hoe kwamen jullie bij elkaar?

We zijn goede vrienden. De mannen van Heaven Shall Burn kennen we al vijftien jaar en met Suicide Silence hebben we eerder getourd in Amerika. We kunnen het goed met elkaar vinden en we vinden het geweldig wat ze doen op muzikaal gebied.

Bij één van onze nummers, We are the Many, dachten we: “We moeten dat nummer gaan doen met een andere goede zanger”. We zijn toen een poll op Facebook gestart met de vraag: “Met wie vind jij dat we moeten gaan samenwerken?” Marcus en Mitch kregen meteen de meeste stemmen, dus we hebben hen dan ook gevraagd mee te werken aan We are the Many. Het heeft goed uitgepakt!

Caliban 2012 album cover I Am Nemesis

Caliban’s stijl is nogal aan verandering onderhevig geweest door de jaren heen. Kan je iets vertellen over de manier waarop jullie eigen geluid is geëvalueerd tot wat het vandaag de dag is?

Ik denk dat het een natuurlijk proces is; we worden ouder, hebben andere invloeden, je probeert nieuwe dingen. Waarom zou een band meer dan één album maken als je nooit de ballen hebt om te veranderen of iets nieuws te proberen.

Bovendien geraken we steeds meer bedreven in het schrijven van nummers en het bespelen van onze instrumenten. Dat neem je mee in de ontwikkeling van je geluid: dat houdt het ook interessant voor ons en onze fans. We zijn nooit zoveel veranderd dat je niet meer kunt horen dat we Caliban zijn, maar we vinden het belangrijk om open minded en creatief te blijven.

Zijn er ook andere bands of genres waar je je inspiratie uit haalt?

Ja, natuurlijk. Al is het niet zo dat als we iets horen dat ons aanspreekt, dat we denken: dat gaan we één op één vertalen. Maar we houden allemaal van muziek, en we luisteren echt niet alleen naar metal.

Jullie hebben net de Europese Get Infected Tour, samen met Winds of Plague, We Butter the Bread with Butter, Eyes set to Kill en Atilla afgerond. Hoe ging de tour?

Onze eerste Europese tour met I Am Nemesis was geweldig! In Duitsland waren al onze optredens iedere avond uitverkocht. In de rest van Europa ook. Het is fijn weer op het podium te staan na vijf maanden niet opgetreden te hebben. We hadden steengoede bands om het podium mee te delen, we hebben er goede vriendschappen aan overgehouden.

Wat mogen we nog van Caliban verwachten in de toekomst?

We staan op een groot aantal festivals dit jaar, verspreid over de hele wereld. We blijven druk bezig, zoals altijd!

Links:

Interview met Caliban

Interview met Caliban

Caliban
Het zijn drukke tijden voor de Duitse band Caliban. Dit jaar hebben ze al 2 keer door Europa getourd terwijl ze ook een album hebben opgenomen, een contract bij Roadrunner hebben getekend
en het nieuwe album is ook nog eens uitgekomen. Ten midden van al deze drukte wist gitarist Marc nog even tijd te maken voorafgaande aan het optreden in de Melkweg samen met Machine Head.


Jullie hebben een enorme progressie gemaakt sinds het vorige album, hoe belangrijk is vooruitgang bij jullie?


Heel belangrijk, we willen onszelf voortdurend blijven verbeteren. We hebben veel in de oefenruimte gezeten en we zijn ook een clubje perfectionisten. De producer van onze nieuwe plaat was dat trouwens ook. Je moet als band niet blijven hangen waar je zit, we zullen ook nooit 2 albums maken die heel erg veel op elkaar lijken. Het geluid moet daar in tegen wel hetzelfde blijven. Als luisteraar moet je nog altijd kunnen horen dat het nog steeds Caliban is.


Waar slaat de titel van The Opposite Of Within eigenlijk op?


The Opposite Of Within gaat voor ons over mensen die recht in je gezicht aardig doen maar achter je rug om over je lullen. Op het moment dat je ze spreekt laten ze het tegenovergestelde van hun innerlijk zien.


Is er een speciale gebeurtenis geweest waardoor jullie daarmee als titel zijn gekomen?


Je hebt dat altijd wel een beetje maar in de muziekindustrie is het veel erger. Als sommige mensen iets van je willen dan zijn ze aardig, maar diezelfde mensen kunnen zich ook als eikels gedragen als je iets doet wat ze niet willen dat je doet.


Eerst zou het album alleen maar door de zanger van In Flames geproduceerd worden, wat is de reden dat Andy Sneap zich erin is gaan mengen?


Andy Sneap zou altijd alleen maar de mix doen. We wilden het album niet door dezelfde man laten produceren en laten mixen. Veel bands doen beide zaken bij een van de 2 genoemde mensen. Wij wilden juist een soort mix in de stijlen creëren van beide mensen. Anders heeft liever een ruig en gemeen geluid terwijl Andy juist liever een clean en droog geluid doet. Dit is de gulden middenweg.

Caliban


Heeft iedereen binnen de band evenveel invloed op het schrijfproces?


Niet echt, ik schrijf de meeste gitaarstukken en Andy schrijft de teksten. In de oefenruimte maken we het nummer dan af, daar wordt het door de rest bijgeschaafd. Al met al is mijn invloed het grootst.


Muzikaal gezien hoor ik ook invloeden vanuit de nieuwere thrash, bands als The Haunted of Dew-Scented, zijn dat soort bands van invloed op jullie muziek?


Er is niet echt een band die mij beïnvloed heeft. Als songwriter doe ik natuurlijk wel veel invloeden op maar geen specifieke. Het is goed mogelijk dat ik ook door Depeche Mode geïnspireerd ben. Een ding is zeker, we hebben een breed scala aan invloeden.


Jullie zijn vernoemd naar een personage uit een boek van Shakespeare, zijn jullie zulke boekenwormen?


Onze oude gitarist kwam daarmee. Hij vertelde ons over het karakter van Caliban en we vonden het goed bij onze muziek passen. Maar toch is de enige boekenworm in de huidige line-up Andy. Caliban is soms erg boos in het boek en soms is hij erg aardig. Onze muziek is soms erg agressief maar soms ook er “vrolijk”. Caliban heeft heel veel verschillende kanten van zichzelf. Alles wat er tussen haat en liefde zit en dat vind je terug in de muziek.


Tussen het opnemen en het uitbrengen van het album zat een half jaar, hoezo duurde het zo lang?


Toen we de studio ingingen hadden we nog geen contract getekend. We hebben de opnames eerst zelf betaald, nou ja ons management betaalde het voor ons. We hadden toen al wel aanboden gekregen van verschillende labels waaronder Century Media en Roadrunner. Wij maakten liever eerst het album af zodat we het label echt konden laten zien wat we in huis hadden.


Hoezo zijn jullie wegen eigenlijk gescheiden met Lifeforce?


Ik heb met dat label een lang telefoongesprek gehad en hij adviseerde ons om een nieuw label te zoeken. We waren een beetje samengegroeid maar als hun alles gingen doen wat nodig was voor ons album dan hadden ze geen tijd meer voor de andere bandjes. Ze hadden maar 2 mensen bij dat label. Heaven Shall Burn is ook om die reden vertrokken.

Caliban

Jullie hebben de afgelopen jaren flink lopen knokken voor naamsbekendheid, is de doorbraak nu nabij?


Ik weet het niet. We krijgen wel erg goede dingen te horen van ons label. Daarnaast overtreft de verkoop van het album alle verwachtingen terwijl die nog maar kort uit is. Op deze tournee krijgen we iedere dag toffe reacties vanuit het publiek. Maar we hebben onszelf niet ten doen gesteld door te gaan breken ofzoiets.


Denken jullie dat de opkomst van nieuwe metalcore(achtige) bandjes als Chimaira en Killswitch Engage jullie kansen heeft gegeven of juist niet?


Ja, die bands hebben al een heel groot publiek achter zich aan weten te krijgen en ze krijgen ook meer mensen het genre in. Daar hebben wij ook wat aan.


In de huidige metalcore scene is er een gebrek aan originaliteit, jullie zijn een van de weinige bands die dat wel hebben, hoe belangrijk is de originaliteit voor jullie?


Dat is heel belangrijk. Als je al een aantal jaar speelt met je bandje maakt het weinig uit voor mensen. Maar voor nieuwe bands binnen een genre is het erg belangrijk. Als we in Duitsland spelen hebben we altijd een paar van dat soort bandjes als voorprogramma.


Wat vinden jullie eigenlijk van de hedendaagse metalcore scene?


Ik ken het eigenlijk alleen maar in Duitsland. Daar groeit die scene omdat het steeds meer verbroedert met de metal.


Jullie gingen vroeger al veel om met Heaven Shall Burn en hebben zelfs een split-cd uitgebracht. Hoe kijken jullie nu tegen elkaar aan nu beide bands groter worden?


We zijn nog steeds goede vrienden, tijdens optredens spreken we elkaar altijd en we bellen ook regelmatig. We gaan trouwens binnenkort een 2e split-cd uitbrengen via Lifeforce. Dat is bedoeld als afscheidscadeautje voor dat label.


Begin dit jaar waren jullie nog op tournee met In Flames, lijkt mij een vreemde combi, hoe pakte het uit?


Het ging heel wisselend. Bij de ene show was het publiek enthousiast en bij de andere show niet. Het hing af wat voor mensen er in de zaal waren. Als er voornamelijk oudere mensen in de zaal waren vond het publiek er minder aan dan wanneer er veel jongere mensen waren. We gaan nog 4 weken op tournee in de VS met ze. Daar zijn ze ook meer gewend aan brede packages. Toch hebben we nu meer aan de tournee met Machine Head, we hebben iedere avond een enthousiast publiek.

Links: