Interview met Bloodphemy

Interview Bloodphemy

Bloodphemy was een jaar of vijftien geleden een kort leven beschoren. Voordat de band goed en wel naam kon vestigen, werd de handdoek alweer in de ring gegooid. Onlangs zag de band opnieuw het levenslicht en werd er een ep (Blood Will Tell) uitgebracht. Over deze zaken beantwoordt bassist Wicliff Wolda enkele vragen.

Bloodphemy

Hey, hoe gaat het?

Hey Clemens, wij zijn gezond hectisch.

Voor iedereen die jullie de vorige keer heeft gemist: stel Bloodphemy eens voor.

Bloodphemy: een Nederlandse old school deathmetalband. Winfred Koster (gitaar), Edwin Nederkoorn (drums), Arnold Oudemiddendorp (vocalen), Rutger van Noordenburg (gitaar,) Wicliff Wolda (basgitaar).

Zoals wel vaker het geval is, bestaat ook Bloodphemy uit muzikanten die hun sporen in de scene hebben verdiend. Jullie hadden nog een uitlaatklep nodig?

“Blood Will Tell” (het bloed kruipt waar het niet gaan kan). Of je nou achttien of achtenveertig bent, muziek maken blijft magisch. Zeker een goede uitlaatklep, maar ik denk dat we meer gedreven zijn door passie dan door frustratie.

Bloodphemy verdween vijftien jaar geleden ineens van de radar toen de band werd opgeheven. Wat was daarvan de reden?

Een combinatie van redenen: meerdere bandleden waren destijds betrokken bij meer dan één project. Daarnaast waren onze aspiraties destijds zo groot als dat ze nu zijn, echter waren we minder goed georganiseerd waardoor we onze eigen verwachtingen niet waar maakten. Toen er keuzes gemaakt moesten worden, pakten die daardoor uit in het nadeel van Bloodphemy en was het op een gegeven moment niet meer realistisch om verder te gaan als Bloodphemy.

En nu is er ineens een nieuwe ep?

Back from the dead! Eind 2015 opperde Edwin of ik het interessant zou vinden om samen weer eens wat in de muziek te gaan doen en tijdens onze eerste brainstormsessie kwam een reboot van Bloodphemy ter tafel. We waren beiden enthousiast, maar tevens van mening dat zonder Winfred Bloodphemy geen Bloodphemy zou zijn. Een paar Facebook-berichten verder en Bloodphemy was weer een feit. Daarna is het snel gegaan. Als lering uit het verleden hebben we onszelf een aantal doelstellingen en een termijn gesteld en daar in 2015 naartoe gewerkt.

Waarom eerst een ep en niet direct een volledige cd?

Één van onze doelstelling was om eind 2015 een demo opgenomen te hebben en te gaan lobbyen voor een deal. De reacties van de aangeschreven labels waren dusdanig positief dat we met Sleaszy Rider Records uiteindelijk besloten hebben onze demo te voorzien van een bonustrack en uit te geven als ep. Op dat moment hadden we nog niet genoeg materiaal om een volledige cd te vullen, maar we wilden ook niet langer wachten om wereldkundig te worden.

Hij is nu al een aantal weken uit. Hoe wordt er eigenlijk gereageerd op jullie ep?

De reacties zijn zeer positief en de tendens is dat mensen meer willen dan dit. En dat zullen ze krijgen, haha! Maar serieus, we zijn blij dat andere mensen net zoveel plezier beleven aan onze muziek als wij, wat voor ons een geweldige stimulans is.

Bloodphemy

Hoever reiken de ambities deze keer?

Zoals gezegd zijn onze ambities niet gek veel anders dan de vorige keer. Wellicht dat het iets realistischer en zeker beter georganiseerd is. We hopen dit jaar furore te maken in de Europese deathmetalscene en een en ander te bezegelen met een full-length.

Ik heb begrepen dat jullie inmiddels een deal voor twee cd’s op zak hebben?

Klopt, we zullen de volgende release ook via Sleaszy Rider Records uitbrengen. Daarna gaan we met z’n allen, dus inclusief Sleaszy Rider, om de tafel om te kijken hoe verder…

Zijn jullie al bezig met het schrijfproces voor de cd?

Ja. We hopen dit jaar nog te gaan beginnen met de opnames voor de volledige cd en uiteindelijk enkel nieuw materiaal te presenteren. Dus tussen de optredens door en voor de opnames hebben we nog ongeveer een half jaar om onze nieuwe nummers uit te werken.

Bloodphemy gaat ineens ook weer optreden…

Na onze start in 2015 sloten relatief snel Arnold en kort daarna ook Rutger zich bij Bloodphemy aan. Ondanks de nieuwe samenstelling waren we gelijk een hechte en goed functionerende band die klaar was om de planken te beklimmen. Na optredens in Nederland en Luxemburg zullen we binnenkort ook in Duitsland en Tsjechië optreden, dus internationaal hebben we weinig te klagen.

Er lopen in Nederland een aantal kwalitatief goede old school deathmetalbands rond. Wat heeft Bloodphemy daaraan toe te voegen?

Bloodphemy blijft niet binnen de perken van de old school deathmetal, maar probeert het te verweven met het eigentijdse. Disgusted wordt bijvoorbeeld verrijkt met samples (met dank aan Michiel Dekker van The Monolith Deathcult) terwijl Folie à Deux het melodieuze (met dank aan Robbie Woning van Dead Head en Elise) onder de aandacht brengt. Bloodphemy zal altijd bruut en “in your face” zijn, maar schroomt zich ook niet te experimenteren of buiten het hokje van old school death metal te stappen.

Bloodphemy

Naast Khaoz en Bodyfarm komen jullie ook uit Amersfoort. Wat zit daar in het water dat er zoveel deathmetalbands uit zo’n dorp komen?

Haha, van oudsher komt het beste water uit Amersfoort. Maar eerlijk gezegd geen idee waarom het hier zo goed gedijt, het is in ieder geval niet dat er extra stimulans vanuit de gemeente komt ofzo…

Om hier nog even op door te gaan: Amersfoort ligt aan de rand van de Bible Belt. Inquisitor en Pleurisy gaan en gingen nogal tekeer tegen religie. Heeft dat er iets mee te maken?

Daar kan ik geen oordeel over geven gezien ik in geen van beide gespeeld heb. Persoonlijk denk ik dat de afkeer tegen religie in de metal generiek is en gevoed wordt door het feit dat veel metalliefhebbers zich willen afzetten tegen de gevestigde orde. Wanneer religie een onderdeel is van de gevestigde orde (lees: Bible Belt) is dat slechts een logisch gevolg…

Tenslotte, volgens mij zijn de bandleden uit Bloodphemy de veertig inmiddels al gepasseerd. Hoe lang denk je dat je in staat bent death metal te maken? Ik bedoel, op een gegeven moment gaat je fysiek toch ook opspelen?

Haha, ja we worden een dagje ouder. Vooralsnog duidt niks erop dat we binnenkort de gitaren in de wilgen hangen, dus je zit nog even aan ons vast.

Links: