Interview met Azaghal: de zwarte vlam laten branden

Twintig jaar bestaat deze Finse blackmetalband al en in die twintig jaar heeft het een behoorlijk oeuvre opgebouwd. De band van Narqath heeft een waslijst aan releases en vond in 2015 onderdak bij het Belgische Immortal Frost Productions. In 2015 kwam aldaar een split uit met de band Oath en nu recent verscheen de langspeler Valo pohjoisesta. Een ideaal moment om de band even te interviewen.

Hallo en bedankt voor deze gelegenheid.

Bedankt voor je interesse.

Jullie hebben een nieuw album genaamd Valo pohjoisesta. Wat is de inspiratie voor dit album?

Onze muziek is altijd behoorlijk tijdloos geweest, maar dit specifieke epos is geïnspireerd door niet alleen het verleden, maar ook de huidige tijd. We leven in het tijdperk van snelle veranderingen en niets zal ooit nog hetzelfde zijn. Er is geen weg terug en men moet zich aanpassen, of ten onder gaan.

Het label dat het nieuwe album gaat distribueren is Immortal Frost Productions. Hoe ben je ermee beland?

De labelmanager smeekte ons lang genoeg om te tekenen (ironische ondertoon), en uiteindelijk gaven we het op en stemden ermee in hem een ​​kans te geven om te laten zien waar hij voor staat.  Ik geloof dat we de juiste beslissing hebben genomen.

De line-up lijkt de laatste jaren stabiel te zijn, hoe komt dat?

De line-up is al enkele jaren stabiel, behalve dan dat we dit voorjaar onze lead-gitarist Ruho kwijtraakten. Als vervanging voor live optredens gebruiken we Agares (ex-Sawhill Sacrifice, Vargrav).

Ik had de gelegenheid om de promo van het nieuwe album te horen. Ik hou echt van het nummer Ajaton. Het betekent tijdloos, zo heb ik begrepen. Waar gaat het over?

Ajaton (Timeless) is geïnspireerd op de hypothese van een elektrisch universum en Saturnuszon. De tijdloze leeftijd in het Saturniaanse systeem, vóór de Gouden Eeuw. Heel veel van de mythologieën, van verschillende culturen uit verschillende continenten, hebben hiernaar verwezen.

Interessant. Je bent nu al een tijdje bezig. Op welke manier groeide Azaghal door de tijd heen?

Mensen groeien en rijpen in de tijd, en hun opvattingen kunnen veranderen, maar Azaghal is niet te ver van zijn wortels geëvolueerd. Het kan nog steeds worden herkend als dezelfde band als twintig jaar geleden. De passie en toewijding zijn net zo sterk, zo niet sterker, dan in het begin.

Wat beschouw je als de essentie van Azaghal, qua inhoud?

De enige reden dat Azaghal bestaat, is de banier van de gehoornde te dragen en de zwarte vlam te laten branden.

Heeft Azaghal een ‘bevriende’ band in Finland, zoals Barathrum of Impaled Nazarene?

We zitten heel dicht bij HVNK KVLT-bands. Bijvoorbeeld Kalmankantaja en Lathspell. Uiteraard hebben we ook met deze bands gewerkt, van tijd tot tijd.

Je speelt ook in Wyrd. Verwisselen mensen Wyrd soms met Gaahls Wyrd?

Niet echt. Wyrd bestaat al sinds de jaren ’90, terwijl Gaahl’s Wyrd een vrij recente creatie is. Slechts enkele Noorse vertegenwoordigers vanuit de media hebben enkele berichten naar onze sociale media kanalen gestuurd. Maar niet de fans, die houden die dingen beter bij.

Als mensen Azaghal beter willen leren kennen, welke drie releases zou je hen dan aanbevelen?

Mustamaa, Omega & Valo Pohjoisesta.

Genoteerd. Bedankt voor dit interview.

Links: