Interview met Asagraum

Bij Zware Metalen bespreken we grote bands maar slaan de kleintjes niet over. Het deels Nederlandse Asagraum is een kleine band die slechts een release uit heeft en dan nog op cassette ook. Maar gitariste Obscura komt zowaar met een nieuwtje als ze een interview geeft.

Hoe is Asagraum ontstaan? Jij en Trish wonen nogal ver uit elkaar….

Toen Trish en ik elkaar in 2014 op het Sinister Howling festival tegenkwamen ontstond het plan om een band te vormen. Ik had haar al eens live zien spelen en was onder de indruk van haar stijl. Voor mij was het erg interessant om met een vrouwelijk bandlid te spelen en te werken. Vanaf het moment dat we hadden besloten een band op te starten, mailden we met enige regelmaat wat ideeën voor nummers heen en weer. Het duurde tot de herfst van 2015 voordat we daadwerkelijk samen konden spelen. We waren allebei min of meer toevallig in Tampere (Finland) en daar doken we een oefenruimte in en begonnen aan de nummers te werken.

Wanneer en waar is de promo opgenomen en waren jullie beiden fysiek aanwezig in de studio of werden er bestanden heen en weer gestuurd?

De drums en vocalen van het rehearsal nummer Leviathan zijn in de studio in Tampere opgenomen. De gitaren en vocalen zijn later door mijn in een thuisstudio opgenomen. De nummers Transformation en Black Triangle Temple zijn in de Naturmacht studio gemixt.

De promo van Asagraum kwam uit bij het kleine Zwaertgevegt label. Waarom?

Toen de promo uitkwam, was ons debuutalbum al opgenomen. We besloten om een promo uit te brengen op het kleien Zweartgevegt in een gelimiteerde oplage voordat het album uit zou komen. De cassettes waren binnen een maand uitverkocht. We besloten daarna om een re-release in eigen beheer uit te brengen.

We kunnen dus binnenkort weer een release verwachten?

Onze volledige cd zal Potestas Magicum Diaboli gaan heten en over enkele maanden uitkomen op het Finse KVLT Records. Onlangs kreeg ik het artwork te zien. Dat is gemaakt door Depravarts. Het sluit perfect aan bij onze teksten en de atmosfeer van de muziek. Zodra de layout klaar is, zullen we hem uitbrengen.

Asagraum speelt ook live?

Ja! Er staan verschillende optredens gepland voor dit jaar. Op 1 april spelen we op het Grunn’t festival in Groningen. In mei gaan we op toer door Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. We spelen dan met de Zweedse black metalband Grå. Vervolgens gaan we in oktober toeren met  Impiety, Wormwood en Bode Preto. Er zullen binnenkort meer data volgen. Als je ons live wilt zien, houd dan onze facebookpagina in de gaten.

Jullie maken live gebruik van de diensten van bassiste Mortifero. Is zij een vast bandlid?

Mortifero speelt alleen live bij Asagraum. Op het album speel ik, op de drums na, alle instrumenten. Tijdens de toer met Impiety hebben we Makashanah uit Noorwegen op de basgitaar. De meeste muzikanten zijn vanwege andere verplichtingen vaak slechts beperkt beschikbaar. Trish en ik zijn beiden erg flexibel en we willen elke gelegenheid aangrijpen om het zwarte vuur van Asagraum te verspreiden.

Wie schrijft de teksten bij Asagraum en waar gaan ze over?

Ik heb alle teksten geschreven en ze gaan over verschillende ervaringen en ideeën die verband houden met Left Hand Path en satanisme. Voor mij persoonlijk belichamen ze een pad van wisheid, spirituele verlichting en vrijheid in verschillende vormen. Ik zie het niet als mijn taak om anderen te vertellen hoe ze hun leven moeten leiden. Het heeft voor mij dus geen zin om lang over de teksten uit te wijden. Als het album uit is kan iedereen die in de teksten geïnteresseerd is ze lezen. Ze staan sowieso voor mijn gedachten en ervaringen, mijn persoonlijke ideologie, dromen en visioenen.

Jij en Trish spelen beiden nog in een paar andere bands. In welk opzicht verschillen die van Asagraum?

Asagraum heeft een unieke stijl en lijkt niet op de andere bands waar wij in spelen omdat bij Asagraum Trish en ik de enigen zijn die betrokken zijn bij het schrijf- en opnameproces. In onze andere bands hebben de andere bandleden een grote invloed bij het schrijven. Daarmee wordt een andere atmosfeer en geluid neergezet. Asagraum is ook de enige band waarbij ik het vocale gedeelte en de teksten voor mijn rekening neem. Trish speelt in zoveel bands en projecten dat het teveel is om elke band of project apart te omschrijven qua stijl. Ik kan wel zeggen dat het met haar andere bands erg goed gaat.

Het laatste woord is, zoals altijd, aan jou:

Bedankt voor je tijd en de support van Asagraum. Voor de Nederlanders: we hopen jullie later dit jaar te zien tijdens een vaan onze live-rituelen later dit jaar. Hail Satan!

Links: 

Geef een reactie