Interview met Aratron

Interview met Aratron

Nederland verloor afgelopen weken enkele bands, dus het wordt tijd om aanstormend geweld in de picture te brengen. Aratron bijvoorbeeld. Deze Nederlanders zitten dan nog wel in hun demofase maar kunnen in de toekomst wel eens potten gaan breken. Dat konden we toch afleiden uit de demo Horrifying Visions. Bandleden Maurice en Ronald waren wel te vinden voor een interview en zo geschiedde het.

Aratron

Hallo Maurice & Ronald. Stoor ik?

Ronald: Nee hoor, ik was net druk bezig met de promotie van Aratron, dus je komt als geroepen.

Maurice: Behalve werken, eten en slapen weinig te doen hier, dus kom maar op!


Jullie zijn een beginnende band, dus misschien hebben de mensen een korte introductie nodig. Wie zijn jullie?

Ronald: We zijn dus Aratron, een death/thrash metal-band uit Dordrecht en omstreken. We zijn eind 2008, na een stilte van zes jaar opnieuw van start gegaan, met Maurice en ik als enige originele leden in de huidige bezetting.
Arnold (drums) kwam erbij in 2008 en Tibor (gitaar) eind 2009. In mei 2010 hebben we onze eerste demo Horrifying Visions uitgebracht. We zijn echter alle vier wel ervaren muzikanten die in het verleden hun sporen hebben verdiend in bands als Damnable, Obtruncation, X-tinxion, Lamentation, Phobiac, Stigma en Contagious Organs.

Aratron


Jullie eerste teken van dood, de demo Horrifying Visions, is nu al bijna jarig. Heeft hij de nodige publiciteit opgeleverd?

Maurice: Ja en nee. We hebben gemerkt dat het hebben van een demo vooral een hulpmiddel is om optredens te krijgen. Je laat als band zien dat je serieus bezig bent en wil investeren in je muziek om zo wat naamsbekendheid te vergaren, dus kom je op die manier makkelijker aan optredens, omdat mensen zien dat je achter je muziek staat.
Wat verkoop betreft totaal niet, we hebben gemerkt dat er nauwelijks mensen zijn die een demo kopen. Dus ook niet voor vijf euro.
We wisten al dat een demo eigenlijk alleen maar een promotiemiddel is voor een band, maar toch hadden we gehoopt om er een paar te kunnen verkopen in plaats van er een hoop naar magazines te sturen, om vervolgens toch geen review te krijgen (lacht)!
Ik snap die bands ook niet die minstens 2000 euro of meer uitgeven om een demo van tien minuten op te nemen, je ziet er echt niets van terug!
Wat heeft het voor nut om duizenden euro’s uit te geven aan iets wat je praktisch voor niets weggeeft? Een goede platenmaatschappij hoort immers meteen of ze met een band in zee gaan of niet, daar doet een peperdure productie weinig aan. Het is de muziek die telt, niet de verpakking.
Dat wil trouwens niet zeggen dat wij er geen geld ingestoken hebben, want we hebben een zeer professioneel product afgeleverd, maar je moet realistisch blijven.

Ronald: Wat Maurice zegt is helemaal waar, we hebben meer demo’s verstuurd ter promotie dan dat we verkocht hebben. Als we er 15 verkocht hebben is het veel. Maar we hebben deze demo vooral ook voor onszelf opgenomen, omdat we de drie oude nummers (Traumatized, Horrifying en Gather Up The Hordes For War) nog steeds goed genoeg vonden en we erg benieuwd waren hoe ze zouden klinken, opgenomen in een professionele studio met een ervaren producer achter de knoppen. Samen met de twee nieuwe nummers (Brutality Reigns Supreme en The Revolting Stench Of Death) is het naar ons idee een heerlijk vette en brute demo geworden waarmee ons vermoeden bevestigd werd, dat de nummers nog steeds knallen en grooven als de spreekwoordelijke modderfukker. We zijn er dus vooral zelf erg content mee.


Hij werd inderdaad alleszins erg goed onthaald, jullie demo. Lagen de reviews binnen jullie verwachtingen?

Maurice: Ja, eigenlijk waren alle reviews wel positief, maar ze hadden ook allemaal wel hetzelfde punt van kritiek, de uitvoering was prima, alleen originaliteit is ver te zoeken. Die kritiek begrijp ik wel, alleen is het ons er niet om te doen om de origineelste band op aarde te zijn. We spelen immers in een genre waar weinig meer aan toe te voegen is.
Dat neemt niet weg dat we niet naar kritiek luisteren, we hebben daarom ook erg ons best gedaan om de nieuwe nummers een stuk volwassener te laten klinken. Dit zal ook zeker hoorbaar zijn op de nieuwe demo.
Vergeet ook niet dat drie nummers van Horrifying Visions ook alweer bijna tien jaar oud zijn, dus er is wel wat veranderd in die tijd.
Wat me achteraf wel stoorde was de review op Metalfan.nl. Eerst konden we er wel om lachen, maar naderhand ga je er toch over nadenken.
We hebben enorm ons best gedaan op deze demo en dan kraakt iemand zonder bijster veel verstand van zaken in een paar regels onze band af op een van de grootste metalsites van Nederland.
Zo iemand beseft niet hoeveel tijd, moeite, geld en energie er in het maken van een demo gaat zitten en wat voor een invloed zo’n stukje kan hebben. Het is niet zo dat we dit even in een weekje in mekaar geflanst hebben.
Maar goed, het zij zo.

Aratron


Ronald: We wisten zelf dat we een goede, brute demo hadden gemaakt, maar sommige reacties in reviews hadden we echt niet verwacht. We werden door sommigen vergeleken met bands als Grave, Unleashed en Hail Of Bullets, wat in mijn geval zeker favoriete bands zijn, daar werd ik dus wel blij van. Hier op Zware Metalen werd de demo ook goed en enthousiast ontvangen, net als in de rest van de reviews, behalve dan die ene op Metalfan.


De old school death metal met thrash-inductie die jullie spelen kent tegenwoordig een grote boost vanuit Scandinavië. Waarom spelen jullie dit genre eigenlijk? Uit ouderdom of liefhebberij?

Maurice: De death/thrash die ik uit Scandinavië hoor, heeft toch altijd nog die typische black metal-sound, geweldig vind ik dat! Ik probeer ook hier en daar wat black metal-invloeden in de nummers te stoppen, maar wij zijn meer van de traditionele death/thrash.
De reden dat we in dit genre zitten, is omdat dit precies de muziek is die wij goed vinden. Ik heb een bloedhekel aan metal die verziekt is met vrouwelijke vocalen, lieve melodieën, keyboards, koren, orgels, enzovoorts
Metal moet vooral smerig zijn en zeker geen invloeden bevatten die de scherpe randjes er af halen om zo wat meer tere zieltjes te winnen.

Ronald: (lacht) Nou, we zijn allemaal de 30 al gepasseerd dus ja, ouderdom heeft er zeker mee te maken. Daarnaast is het vooral liefhebberij hoor, er gaat niks boven klassieke bands als Grave, Bolt Thrower, Cannibal Corpse, Morbid Angel of Obituary. Zelf zulke muziek maken is dan ook een feest der herkenning


Jullie spelen binnenkort live in jullie heimat Dordrecht. Nog niet al te zenuwachtig, of verdoven jullie die kriebels met de nodige booze voor het optreden?

Ronald: Zenuwen heb ik meestal vlak voor het optreden, maar zodra we de eerste tonen van Brutality… hebben ingezet en ik mijn eerste stuk heb gezongen ben ik ze kwijt. Dan raak ik helemaal in een flow en ga op in de muziek en probeer in te spelen op het publiek. Wat betreft de booze drinken we misschien 1 à 2 biertjes tegen de zenuwen (lacht), maar meer ook niet want dronken op het podium staan is gewoon niet handig.

Maurice: Maar de afloop van een goed optreden wordt uiteraard op gepaste wijze gevierd…


Met welke line-up zullen jullie optreden eigenlijk? Ik verneem dat jullie op zoek zijn naar een drummer en gitarist, hopelijk staat er nog een band op het podium!

Ronald: We zullen in Dordrecht gewoon in de huidige line-up spelen (Maurice, Ronald, Tibor en Arnold). De reden dat we op zoek zijn naar een nieuwe drummer en gitarist heeft te maken met het feit dat Tibor sessiegitarist is en ook druk is met zijn andere band, Arminius. Hij is destijds ook bij de band gekomen als gitarist voor de demo-opnames en optredens, tot we een vaste gitarist hadden gevonden. Helaas liggen de goede en gemotiveerde gitaristen niet voor het oprapen. We hebben al teveel mislukkingen op bezoek gehad in de oefenruimte helaas, dus kunnen we gelukkig nog altijd op Tibor rekenen maar het is wel lastig plannen af en toe. Wat betreft drummer Arnold is het zo dat we hem eigenlijk niet kwijt willen, want hij is er sinds de wederopstanding bij en is mede verantwoordelijk voor het huidige Aratron-geluid, maar hij heeft helaas te weinig tijd en energie om erin stoppen vanwege zijn gezin en eigen bedrijf.

Maurice: Ja, die audities… Je wilt niet weten wat we allemaal over de vloer hebben gehad!
Het meest frustrerende is nog dat mensen via de mail erg enthousiast overkomen en zichzelf voordoen als de nieuwe Kerry King, maar eenmaal in de oefenruimte nog geen fatsoenlijke noot kunnen spelen, als ze al op komen dagen. Al onze muziek is uitgewerkt in tabulatuur, dus veel makkelijker kunnen we het niet maken.
Wat Tibor betreft, hij heeft aangegeven toch wat meer betrokken te willen zijn bij Aratron en hij heeft al wat riffs klaarliggen. Hij is sowieso erg betrokken bij het componeren van de nieuwe nummers.


Zitten er al nieuw nummers in de pipeline of in het achterhoofd?

Maurice: Muzikaal gezien hebben we vier nieuwe nummers klaar en ik heb er nog één op de plank liggen, dus binnen twee maanden hopen we de studio in te duiken om de opvolger van Horrifying Visions op te nemen.
De nieuwe nummers liggen in het verlengde van de vorige demo, dus verwacht geen al te grote stijlverandering, maar wel beter gecomponeerde werkjes. We werken er hard aan om een eigen geluid neer te zetten, we willen meer herkenbaar overkomen.

Ronald: De nieuwe nummers knallen als een bezetene en zijn een logisch vervolg op de nummers van de Horrifying Visions-demo. Live in Dordrecht 25 maart zullen we sowieso vier van de nieuwe nummers spelen. De teksten van de nieuwe nummers zitten allemaal al in mijn hoofd, ik moet ze alleen nog in z’n geheel op papier zetten en verder uitwerken.


Zo, alvast veel succes gewenst, houd ons op de hoogte. Zijn jullie trouwens actief op Zware Metalen?

Ronald: Ik kijk dagelijks op de frontpage en het forum om overal van op de hoogte te blijven. Onder de naam Sgeiterdt laat ik nog weleens een berichtje achter.
Maurice post af en toe op de frontpage onder de naam Aratron.
Voor zover ik weet zijn Arnold en Tibor niet actief op Zware Metalen.
Houd verder onze website, Facebook en Twitter in de gaten wat betreft het laatste nieuws over Aratron.

Zullen we doen!

Links: