Interview met Anneke van Giersbergen

Op 20 oktober verschijnt het debuutalbum van VUUR, de nieuwe band van Anneke van Giersbergen. In aanloop naar de release van dit album sprak Zware Metalen met haar over de totstandkoming van dit album.

Hoe is VUUR ontstaan?

Ter promotie van het album van The Gentle Storm hielp Arjen Lucassen me met het samenstellen van een band om te touren en voor ik het wist had ik opeens een hele goeie band.

In de tien jaar dat ik weg ben bij The Gathering heb ik al heel veel gedaan, maar ik wilde graag nog eens een echt heavy plaat maken, want dat ontbrak eigenlijk nog. Dus dacht ik bij mezelf, als ik er een wil maken, dan moet ik het nu doen, met deze band. En toen ik het de bandleden vroeg, zei eigenlijk bijna iedereen “Ja”. En Joost van den Broek wilde de plaat graag produceren.

Ik ben daarna gaan schrijven met Joost. Een jaar lang spraken we elke dinsdag af in de studio van Joost en hebben we alle nummers geschreven. Vervolgens kwamen de bandleden erbij om de muziek op te nemen. De band heeft er weer een heel eigen karakter aan gegeven en de muziek naar een next level gekickt.

Je noemt Joost, waarmee je nummers hebt geschreven, maar er zijn meer mensen die hebben meegeschreven, waaronder Mark Holcomb (Periphery), Daniel Cardoso (Anathema) en Esa Holapainen (Amorphis).

Dat zijn allemaal vrienden van me. We komen elkaar regelmatig tegen en ik heb met alledrie intensief contact via de app. Toen ik aan de slag ging met de nieuwe plaat, heb ik hen ook gevraagd of ze daar iets aan wilden bijdragen. Sommige jongens kwamen met riffs aan of halve songs, en Esa kwam met vijf songs aanzetten, dus ik kon kiezen. Ze hebben alle drie hele goede input gegeven. En ook de gitaristen in VUUR hebben allebei een nummer aangeleverd.

Toen je aan de slag ging met schrijven voor VUUR, had je toen al voor ogen hoe de band moest gaan klinken?

Eigenlijk wel. Ik ben erg geïnspireerd door Arjen en The Gentle Storm, en met name dat prog-element. Maar ook door bijvoorbeeld Devin Townsend. Niet alleen werk ik met hem en leer ik veel van hem, maar ik luister ook erg graag naar zijn muziek. Zo ook naar bijvoorbeeld Mastodon en Gojira. Allemaal bands met een heavy, donkere sound, die energiek zijn – mannelijk ook – en waar erg veel schoonheid en emotie in de muziek zit. En dat wilde ik eigenlijk ook, maar dan zonder het folk-element van The Gentle Storm.

Het album wordt gekenmerkt door een heel heavy en droge sound, terwijl Joost juist bekend staat om rijk georkestreerde producties. Was dat jouw keuze?

Daar hebben Joost en ik het veel over gehad. Joost zijn kracht ligt inderdaad in de orkestraties en het bombastische geluid. Maar dat wilde ik juist niet. In sommige nummers hoor je wel wat toetsen, maar die blijven op de achtergrond. De hoofdrol moest zijn voor de gitaren, de melodie en de tekst. Joost snapte dat gelukkig feilloos.

Marcella Bovio was aanvankelijk ook bandlid van VUUR. Waarom heeft zij besloten te stoppen?

Zij was natuurlijk al bandlid in The Gentle Storm. En dat ging erg goed samen en zij is een enorm goede zangeres. Ik vond het dan ook een enorme luxe dat zij live mijn partijen wilde zingen. Zij leek toen al een beetje te worstelen met haar positie in de band. Ze was geen frontvrouw, zoals ze gewend was, maar wel meer dan een achtergrondzangeres.

Met VUUR in de studio werd dat een groter vraagteken voor haar. Als er meningsverschillen waren, dan was het aan mij om keuzes te maken, zeker als het om zang gaat. VUUR is geen democratie en ik heb een duidelijke visie als het gaat om de band en zeker als het de zang betreft. Ik denk dat zij ongemakkelijk was in die positie. Uiteindelijk vond ze het beter om in het beginstadium van de band het besluit te nemen te stoppen, dan het risico te lopen dat we dadelijk ruzie krijgen als we op tour zijn.
Ik vond dat ik wel erg veel geluk had met Marcella in de band. Ze is een geweldige zangeres en kan prima haar eigen band ‘fronten’, zoals ze natuurlijk deed totdat haar band stopte. Dus toen ze besloot te stoppen, wilde ik niemand anders in haar plaats. Het was Marcella of niemand.

In november en december ga je met VUUR op tour, eerst als support van Epica en daarna een aantal optredens als headliner. Zijn er voor 2018 ook al plannen?

Eigenlijk is heel 2018 bedoeld om te spelen met VUUR. Eerst Europa en een Nederlandse clubtour. Daarna is het de bedoeling om naar Zuid-Amerika te gaan en ook een beetje Noord-Amerika. We zullen veel gaan spelen.

En in mei speel je met het residentieorkest nog twee avonden een bloemlezing uit je carrière.

Dat wordt erg leuk! Het residentierokest nodigt zo nu en dan mensen uit binnen de lichte muziek, om samen iets te doen. We gaan een bloemlezing doen van de afgelopen tien jaar met al die verschillende dingen die ik heb gedaan in een semi-klassieke vorm. Dus nummers uit mijn kindervoorstelling, klassieke dingen, mijn soloplaten, maar ook nummers van VUUR.

Krijgt The Gentle Storm met de komst van VUUR geen vervolg? Arjen Lucassen heeft in interviews weleens aangegeven dat bij voldoende succes het goed mogelijk is dat er nog een plaat kan komen.

Dat klopt inderdaad, en het is goed mogelijk dat we in de toekomst nog eens een nieuwe plaat opnemen. We hebben bij de platenmaatschappij ook een deal voor meerdere platen. Maar het is voor ons ook belangrijk om onze solo carrières op gang te houden.

Tot slot: Sinds je debuut met The Gathering zijn er alweer 22 jaar verstreken en heb je veel verschillende dingen gedaan. Wat is, VUUR even buiten beschouwing latend, hetgeen waar je het meest trots op bent als je terugkijkt?

In het begin toen ik aankondigde te stoppen bij The Gathering was de buitenwereld best wel sceptisch, zo van “wat moet dat meisje alleen” en “één plaat en je hoort er niets meer van”. Uiteindelijk is het natuurlijk niet zo gegaan en maak ik op een heel tof niveau muziek. Ik dop mijn eigen boontjes en ik hou mijn gezin draaiende met muziek. Dat is mijn grootste prestatie.

Natuurlijk wil ik met VUUR ook iets groots neerzetten en de band op de kaart zetten, maar het belangrijkste is dat ik iets kan creëren, dat ik kan zingen en dat er mensen in geïnteresseerd zijn.

Links: