Interview met Amsterdam Metalfest

De Amsterdamse Melkweg is 19 mei het decor voor Amsterdam Metalfest, waar zes bands present zullen zijn. Het symfonische deathmetalgezelschap Fleshgod Apocalypse is de headliner, maar liefhebbers zullen evengoed uitkijken naar het optreden van het uit Amsterdam afkomstige The Charm The Fury. Zware Metalen sprak met organisator Damian Lopes.

Na een eerste Amsterdam Metalfest in 2015, twee edities in 2016 , maar geen vorig jaar, hebben we nu 19 mei de vierde editie van Amsterdam Metalfest. Voor het eerst in de grote zaal van de Melkweg. Dat is een mooie stap voorwaarts. Het jaartje vrij heeft jullie goed gedaan?

Zeker. We begonnen inderdaad met twee edities in onze eerste jaargang. Het bleek erg lastig te zijn om met deze frequentie bands te krijgen. Zo hebben we in 2017 een editie overgeslagen omdat het aanbod niet toereikend was. Uiteindelijk zijn we allemaal erg blij met de line-up die we nu hebben weten neer te zetten.

Wanneer zijn de voorbereidingen op de editie van dit jaar begonnen en welke keuzes zijn daarbij gemaakt?

Een jaar van te voren zijn we begonnen met bands contacten. Uiteraard is de beslissing gemaakt om naar de grote zaal te gaan en Buma ROCKS! erbij te betrekken.

Wat houdt de ondersteuning van Buma ROCKS! (een platform dat zich inzet voor de luide muziek in Nederland, -GW.) precies in?

Buma ROCKS! toont tomeloze inzet voor de harde underground scene hier in Nederland. We hebben dat altijd een warm hart toegedragen en zijn er ook regelmatig in Nijmegen bij geweest. Nadat we met elkaar in contact gekomen waren, hebben we besloten de handen ineen te slaan en een samenwerking aan te gaan daar zij ons initiatief graag ondersteunen.

Fleshgod Apocalypse is headliner, maar hoe leuk is het dat een Amsterdamse band als The Charm The Fury op dit Amsterdamse festival staat?

Dat Fleshgod Apocalypse komt is voor ons erg speciaal en daar zijn we trots op. De band heeft nogal wat te verduren gehad met betrekking tot line-up veranderingen en een tourbus die is leeggeroofd. We zijn dus erg benieuwd naar de krachtige set die zij ongetwijfeld zullen neerzetten. Dat The Charm The Fury – eindelijk – komt, is natuurlijk bijna logisch te noemen. We kennen geen andere metalband uit Amsterdam die ooit zo ver is gekomen als zij. We zijn blij dat we ze nu hebben, want iets zegt ons dat deze band nog veel verder gaat komen de komende jaren.

Fleshgod Apocalypse

De vorige keer dat we je spraken ging het over de Amsterdam Metalnight. Hoe staat het daarmee?

Dat hebben we eenmalig gedaan. Het bleek helaas financieel niet haalbaar.

Wat is tegenwoordig de stand van zaken rondom metal in Amsterdam? Ben je tevreden?

Het maakt niet uit of ik tevreden ben. Amsterdam is een grote stad waar veel mensen naartoe komen en ook weer vertrekken. Metal is hier geen gangbaar genre. De enige plek waar soms nog echt harde metal te horen is, is Rockclub The Cave aan de Prinsengracht. Omringd door clubs en het drukke nachtleven van het Leidseplein is het een kleine oase te noemen. Paulo Xisto van Sepultura heeft onlangs het eetcafé BR020 geopend waar  metal gedraaid wordt, zij het geen harde.

Melkweg doet metalshows op reguliere basis voor 250 tot 1500mensen en initiatieven als de OCCII (een concertzaal voor alternatieve en onafhankelijke muziek – GW.) in Amsterdam-Zuid of de Metal Night in podium Volta in Amsterdam-West,  blijven doorstrijden. En dat is heel cool om te zien.

Verder zijn er een aantal bands die hier vandaan komen die het relatief gezien goed doen, maar Amsterdam is zeker geen epicentrum voor Nederlandse metal en dat zal het ook nooit worden. We hebben zalen in de omgeving, zoals Patronaat in Haarlem, P60 in Amstelveen, Gebr de Nobel in Leiden en TivoliVredenburg in Utrecht hoog in het vaandel zitten en met onze website www.metalamsterdam.com stellen we mensen op de hoogte van wat er in, en rondom Amsterdam, gebeurt met betrekking tot shows. We krijgen veel vragen van toeristen die hier naartoe komen en we proberen ze een beetje wegwijs te maken.

The Charm The Fury

Wat zijn de ambities voor Amsterdam Metalfest? Parken genoeg in en rond Amsterdam. Kunnen we wellicht een buitenfestival verwachten? Of kun je alvast een ander tipje van de sluier oplichten over de toekomst?

Ambities genoeg maar eerst eens de komende editie afwachten. Er zijn momenteel geen plannen voor een outdoor-editie.

Naast het organiseren van festivals, ben je ook nog eens actief als drummer voor Seita, dat vorig jaar de heerlijke plaat Maledictus Mundi uitbracht. Bassist Diego Gomez heeft de band onlangs verlaten. Waarom is dat en hoe erg is dat voor de band?

Dankjewel. Diego was acht jaar lang een rots in de branding van de band. Ik ben er zelf veel later bijgekomen. Hij heeft aangegeven zich op andere dingen te willen focussen wat we allemaal natuurlijk begrijpen. We zijn momenteel bezig met het auditeren van bassisten. 8 Juni spelen we met Magnacult en Onegodless in de Kroepoekfabriek in Vlaardingen en hopelijk is de nieuwe bassist er dan bij.

Wanneer ben jij straks tevreden als deze editie van Amsterdam Metalfest erop zit?

Het wordt een speedrun aan hoge kwaliteit metal en als de bands klaar zijn met spelen denk ik dat iedereen tevreden kan zijn.

Je vrienden van Zware Metalen geven natuurlijk kaartjes weg voor Amsterdam Metalfest!

Link:

Amsterdam Metalfest Facebook