Pagina 2


Wat me opvalt aan jou is dat je stem bij je oude band Nevergreen veel meer wegheeft van die van Pasi dan op de nieuwe Amorphis, heb je daar een verklaring voor?

Echt waar? Dat is me nooit zo opgevallen. Toen ik begon met Nevergreen had ik nog niet veel ervaring, mijn stemgeluid is nu wat dieper geworden dan toen. Maar een echte verklaring is er niet.


Hoeveel invloed heb je zelf mogen uiten op het nieuwe werk van Eclipse?

De muziek was al af toen ik kwam aanzetten, maar ik mocht de zanglijnen zelf invullen. Dat heb ik veelal met de producer, Marco Hietala (bassist van Nightwish), gedaan. Ik heb zelf geen teksten kunnen schrijven. De meeste teksten komen van het verhaal waar Eclipse op gebaseerd is, terwijl er bijvoorbeeld ook nog wat van Esa en Tomi tussen zitten. Ik ben sowieso geen ster in het schrijven van teksten, ik concentreer me meer op het zingen van de tekst dan op het schrijven. Misschien op het volgende album.

Amorphis


Am Universum klinkt door de overdaad aan productie erg breed, terwijl Eclipse rauwer klinkt, was dat de bedoeling?

We wilden geen clean geluid op dit album. Eclipse moest rauwer worden, maar niet zo rauw als bij underground bandjes. Er was dit keer ook maar één producer bijgehaald en die hield zich vooral met de zang bezig. Het is een hard album geworden, maar dat heeft ook heel veel te maken met de nummers die er geschreven zijn.


Jouw zang klinkt ook veel breder dan die van Pasi, plus dat er weer grunts te horen zijn.

Pasi zingt heel rechttoe rechtuit, maar hij heeft wel een stem die je uit duizenden herkent. Ik zing echter veel dynamischer, ik probeer mijn hele stembereik ook daadwerkelijk te gebruiken. Daarmee gooi je veel meer emotie in de muziek. Dat is gewoon mijn stijl van zingen. Ook klinkt mijn stem soms iets donkerder.


Als we het nieuws rondom jullie succes in de Finse hitlijsten mogen geloven zijn jullie een hele grote band in Finland, is dat ook echt zo?

Amorphis is een van de grote bands in de Finse metalscene. We hebben natuurlijk een lange geschiedenis. Toch zijn we niet zo beroemd als H.I.M. of Rasmus. Het is wel vreemd dat een metalband bovenin de hitlijsten komt te staan, maar dat succes danken we aan de sterke metalscene die hier is. Er zijn veel bands en er treden ook veel buitenlandse bands op. Die sterke scene helpt ons heel erg.


Hoezo heeft de periode bij Virgin Records eigenlijk zo kort geduurd?

De promotie viel heel erg tegen, in Finland was het goed maar daarbuiten niet. De band was ook erg boos dat Far From The Sun 1 jaar later in Amerika uitkwam dan in Europa. Nuclear Blast doet veel meer voor ons dan Virgin heeft gedaan, ook qua promotie.

Links: