Interview met After Forever

After Forever

After Forever is natuurlijk een fenomeen in de Nederlandse metalscène. Sinds Remagine uit 2005 heeft de band niet stilgestaan. Anno 2007 heeft After Forever een nieuw label, een nieuwe producer en ook een nieuw album! Reden genoeg dus voor een gesprek met Floor en Joost van After Forever!

afterforever1

Sander

Floor: Het is helaas zo dat het op dit moment niet zo goed gaat met Sander (Gommans) anders was hij wel hier, maar hij moet eventjes rustig aan doen. Het is nog niet helemaal bekend wat hij heeft, het is waarschijnlijk een soort oververmoeidheid, daar heeft het wel de verschijnselen van. Maar hij wordt nog onderzocht dus dat wordt nog even afwachten..

Tour

Floor: De tour gaat in ieder geval gewoon door maar er komt geen vervanger, dat is te kort dag. We gaan het oplossen met andere middelen binnen de band. Geluid anders neer zetten maar we gaan geen vervangende gitarist meenemen. Maar het touren zelf zien we in ieder geval heel erg naar uit, dat is echt te gek. We hebben heel lang uitgekeken naar het moment waarop we met de nieuwe platenmaatschappij (Nuclear Blast) het nieuwe album kunnen uitbrengen en nu is het eindelijk zover. We houden wel van het live gebeuren, dus we kunnen niet wachten om te gaan touren!

Fulltime muzikanten

Floor: We hebben nu ook alle tijd voor onze muziek. Ik en Joost waren al fulltime muzikanten en de rest is sinds afgelopen zomer eigenlijk ook daar naar overgestapt. Toen hebben we allemaal gezegd van nu is de kans die we moeten grijpen en daar gaan we helemaal voor. De band is nu echt onze prioriteit, niet meer een baan maar After Forever.

Joost: Maar we hebben nu niet meer ineens meer tijd omdat we bijvoorbeeld geen (normale) baan meer hebben. Dat valt echt tegen. We zijn ineens serieuzer met muziek bezig en dat waren we eigenlijk al dusdanig veel, maar dan een baan en de band als 2 fulltime betrekkingen. En nu hebben we nog steeds één fulltime betrekking, onze muziek. Het is dus echt niet dat we nou ineens zeeën van tijd hebben, echt niet! Het blijft heel erg druk. We zitten natuurlijk nu ook bij Nuclear Blast en die vereisen toch wat meer. We zijn ook van plan om meer te gaan touren in het buitenland en het ziet ernaar uit dat het gaat werken dit jaar. Je maakt het zelf druk en dat is ook wat we willen.

after forever

Projecten

Floor: Ik heb momenteel niet iets wat nog moet worden opgenomen. Wel ben ik wat aan het schrijven maar dat staat echt nog in de kinderschoenen. Het kan nog wel een hele tijd gaan duren voordat je daar iets van hoort, ook omdat ik daar lekker de tijd voor wil nemen. Wel heb ik met classics in rock meegezongen in de Ahoy. Dat is een project waar Joost ook nog veel mee bij betrokken was en nog steeds is. En ik geef (zang)les natuurlijk maar dat is niet echt een project.

Forever After

Floor: Maar er is ook niet echt de behoefte om wat anders te doen. Ik ben heel gelukkig met After Forever, het is toch m’n kindje. We zijn van een kleine repetitieruimte uitgegroeid tot wat het nu is met mij erbij. Het zou weliswaar verleidelijk zijn om in een grotere band te zingen maar dan je bezig met de muziek van anderen en nu kan ik mijn eigen ding doen. Dus nee, geen Nightwish of wat dan ook voor mij, maar gewoon After Forever.

Nuclear Blast

Joost: De deal met Nuclear Blast is voor ons echt een super kans. We krijgen een goede distributie en veel meer promotie dan dat we hadden. Het voordeel nu ook is dat we in principe alles uitlicentiëren. We werken in Nederland samen met The Entertainment Group, daarmee zijn wij een bv. We investeren in dat product, het wordt door ons gemaakt in eigen beheer, maar dan wel op heel grote schaal. En dat licentiëren we dan weer uit aan Nuclear Blast. Zij zijn natuurlijk een op en top metal label, waar wij ons heel goed bij voelen.

Maar wat ons precies te wachten staat weten we natuurlijk nog niet omdat alles eigenlijk pas sinds kort in gang in gezet. Maar zowel wij als Nuclear Blast hebben hoge verwachtingen van deze samenwerking. Zeker als je het af zet tegenover het vorige label. Dan is dit echt een bevrijding, een nieuwe kans.

Een extra voordeel van het uitlicentiëren is dat we zelf mastereigenaar blijven. Het label kan dus eigenlijk geen invloed uitoefenen op de muziek. Een ander ding is wel, op het moment dat zij een single willen uitbrengen kunnen zij er voor kiezen om een bepaald nummer uit te brengen. Maar het is niet zo dat wij een nummer voor hen moeten schrijven.

Het nieuwe album

Joost: We hebben op het nieuwe album echt geprobeerd om dingen uit het verleden, het heden en de toekomst te combineren. Dat is eigenlijk gewoon vanzelf gegaan omdat wij niet met een idee gingen schrijven. Op een bepaalde manier is het zo divers geworden waarin je alle stijlen terugherkent van alle CD’s. We hebben echt een stijlkenmerk neergezet wat echt aangeeft van dat is After Forever. Een voorbeeld van zo’n stijlkenmerk is natuurlijk Floor, ons ‘boegbeeld’. Maar ook met een dikke metal ondergrond en daar nog eens een hoop elementen bij. Je hebt dus Floor en metal en daar nog een heleboel bij, veel variatie qua muziek en qua vocalen. Dat is toch wel het stijlkenmerk van After Forever en dat komt ook helemaal terug in de CD, dat is ook de reden dat we ‘m After Forever hebben genoemd.

after forever

Stijl

Floor: Dit is een soort nieuwe start voor ons een conclusie voor onze stijl. Maar het is geen afsluiting van het verleden, juist niet, het is echt een nieuwe start. Dat komt vooral ook door de nieuwe elementen die we hebben toegevoegd. Sowieso qua orchestratie is het een stuk heftiger geworden. We hebben nu ook met het symfonisch orkest uit Praag gewerkt, waar Joost een enorm arrangement voor geschreven heeft. En de elektronische geluiden waar we wat meer mee gewerkt hebben, meer industrial invloeden.

Productie

Joost: Maar natuurlijk ook de productie. We hebben ditmaal met producer Gorden Groothedde gewerkt. Het was ook de eerste keer dat we echt met een producer van begin tot eind hebben opgetrokken en hij heeft ons echt een enorm nieuwe sound gegeven. Daar zijn we ook heel erg tevreden over. Vroeger hadden we meer zoiets van ‘ja, de mix is wel oke‘ maar het was toch altijd een compromis. Wat we wilden laten horen, de stijl, dat kwam dan niet helemaal goed tot uiting. Maar met deze productie zijn we echt heel blij dat het zo uitgepakt heeft en het is ook absoluut een nieuwe standaard voor After Forever geworden.

Teksten

Floor: Een deel van de teksten, dus niet allemaal, zijn verbonden door het thema energie. Dat is niet het concept van het album maar het wordt elke keer op verschillende manier uitgelegd. De energie die er tussen mensen is en ook die in alles om ons heen.

Energie tussen mensen kan heel positief zijn, daar gaat Energize me over, maar ook negatief, het onderwerp van De-energized. De energie in de natuur speelt ook een belangrijke rol. Je kunt je soms helemaal opladen voelen als je er even uit bent geweest, dat komt terug in Evoke. De energie in tijd komt ook voor op het album (Withering time). En natuurlijk de energie in dromen. Dat vindt je terug in Dreamflight. Dat nummer gaat over de dromen die je binnen wandelt.

De andere teksten zijn eigenlijk losse onderwerpen. Zaken die ik interessant vind of die indruk op mij hebben gemaakt, die me dus emotioneel wat meer doen. Energie was iets dat me heel erg was gaan opvallen, dat vond ik interessant en daar wilde ik me in verdiepen. Cry with a Smile is bijvoorbeeld dan weer een wat meer persoonlijk nummer. Die heb ik namelijk geschreven nadat ons hondje dood ging. Hij was oud geworden en had een mooi leven gehad en toch ben je er verdrietig over. Maar het was een ander verdriet dat als hij veel jonger of op een vervelende manier was gestorven en over dat verschil tussen verdriet, daar gaat Cry with a Smile eigenlijk over.

after Forever

Muziek

Joost: De muziek wordt geschreven door Sander en mij, Floor doet de zanglijnen en dat is eigenlijk de basis. We maken met z’n drieën de pre-productie en dat gaat naar de rest van de band. Dat repeteren we, werken we uit en dan gaan we de studio in. Dit keer verging het wel iets anders natuurlijk omdat we met een orkest werkten.

Dat was echt wel mijn hoogtepunt van de studio periode. Je hebt dan echt weken zitten arrangeren met je computertje, helemaal gek word je van al die nootjes. Het is dan erg gaaf om op een gegeven moment naar Praag te gaan en iedereen dat te horen spelen. Ik ben daarnaast ook heel tevreden hoe het in de mix overeind is gebleven. Dat is dan weer aan onze producer te danken want dat is heel moeilijk. Het arrangement was er zo op gericht dat er meer power in zou komen, maar we hadden al zo’n bak van geluid, alles wat het orkest in de weg kon zitten. Gelukkig heeft alles perfect z’n plaats gevonden en ik ben heel blij hoe dat er uit is gekomen.

Power

Joost: Maar niet alleen het orkest zorgt ervoor dat dit album krachtiger klinkt, het is natuurlijk slechts een onderdeel. We hebben bijvoorbeeld ook heel erg gelet op de drumsound, dat het zo natuurlijk mogelijk maar toch hard zou klinken. Daarnaast hebben we heel veel tijd besteed aan het gitaargeluid om daar echt een keer een lekkere dikke moderne sound van te maken. En iedereen is vooruit gegaan ten opzichte van vorige albums. Technisch gezien, qua klankkleur, qua sounds, dat is allemaal een stap vooruit gegaan. Plus natuurlijk dat er op dit album ook gastmuzikanten te horen zijn, Doro Pesch en Jeff Waters.

doroWaters Jeff

Gastmuzikanten


Floor: Het idee om Doro te vragen kwam eigenlijk omdat we een gave vrouwenstem erbij wilden maar niet eentje uit het genre van de lyrische stemmen die er nu vooral zijn, maar wel eentje die betrekking had op metal. Doro is eigenlijk een pionier in de female fronted rock/metal weliswaar in een andere tijd en in een ander genre maar evengoed female fronted. En om haar manier van muziek te integreren in die van After Forever, leek ons gewoon te gek.

Jeff Waters is een van Sander‘s grote helden en die had per toeval een concert van ons meegepikt in Berlijn. Later zijn we toen in contact gekomen met elkaar en hij vond het concert helemaal te gek, dus dat was al voor Sander helemaal te gek om te horen. Dus dat klikte wel. Toen kwam Sander met het idee om Jeff te vragen. Ook om nog maar eens te benadrukken dat we een metalband zijn. Zijn inbreng heeft de muziek ook af en toe een stuk agressiever gemaakt. Daardoor is er nu een duidelijk contrast tussen de verschillende stijlen.

Joost: Het kan zijn dat we dit wel vaker gaan doen, maar dat weten we nog niet. Dat komt eigenlijk met de vorming van een album, het is niet zo dat je van te voren al bepaald nou ga ik een nummer schrijven waar die in moet spelen. Het is precies andersom, je schrijft iets dan krijg je misschien een idee en dan ligt het er ook net aan wie je tegenkomt.

after forever

Toekomst

Floor: Voorlopig is het zo dat the sky the limit is. En we hopen natuurlijk dik rijk en beroemd te worden! Nee, maar het belangrijkste is dat we gewoon onze eigen muziek kunnen blijven maken en zoveel mogelijk mensen bereiken. Maar dat moet niet ten koste gaan van andere dingen, zoals de muziek. Niet dat we super commerciële nummers gaan schrijven om maar zo rijk en beroemd mogelijk te worden.

Maar we zijn ook nog sterk aan het groeien. Vorig jaar zijn we in Amerika op tour geweest, dat was een heel groot succes. Binnenkort gaan we een recorddeal tekenen met Nuclear Blast daar. We willen ook graag nog een keer daar touren, we gaan er in ieder geval al heen voor een festival. Dankzij onze deal met Nuclear Blast zijn de mogelijkheden ook wat groter geworden.

We willen ook nog heel graag een dvd opnemen in de toekomst, daar wordt veel over gesproken. Dat zou eigenlijk wel eens tijd worden. Er is in ieder geval veel interesse van verschillende partijen en we hopen zelfs dat we dat dit jaar nog kunnen waarmaken..

Links:Interview met After Forever

Interview met After Forever


”Ik heb dat moeten leren, maar op bepaalde momenten is After Forever niet het belangrijkste wat er is.” Aldus Sander van

After Forever over het feit dat André kanker kreeg. Gelukkig kwam After Forever verrassend sterk terug met haar nieuwe album

Remagine. Dat was voor zwaremetalen reden genoeg om de band te spreken.


Het nieuws rondom After Forever werd de laatste maanden gedomineerd door de ziekte van jullie drummer André, inmiddels is hij

weer bij jullie, hoe gaat het nu met hem?

Met André gaat het nu weer uitstekend, hij is officieel genezen. Voor zover we het nu kunnen zien zijn er geen enkele sporen

van in zijn lichaam nu, dus dat is erg fijn. Twee organisatoren van de fanclub kregen ook kanker en met een van hem liep het

minder goed af, Peter is onlangs overleden. Gelukkig is de ander er bovenop gekomen.


Is André nu ook echt helemaal de oude?

Hij is beter in vorm dan ooit, zijn hele lichaam is echt opgeschoond. Zijn conditie is veel beter dan voor de operatie.

Maar goed hij heeft dan ook een hele tijd ermee rondgelopen, kanker is niet zoiets dat je een paar dagen voordat je het

ontdekt krijgt. Dat kan wel jaren zijn.


Sander, eerder kreeg jij zelf een operatie, zijn jullie nooit bang geweest dat het succes van After Forever te lijden kreeg

onder de “blessureboeg”?

Als je te maken krijgt met de ziekte van een bandlid dan ga je aan andere dingen denken dan of After Forever eronder te

lijden krijgt. Je kijkt wel hoe je het beste dingen kan oplossen, maar sommige dingen gebeuren gewoon. We zijn er gelukkig

goed doorheen gekomen, maar op het moment zelf heb je andere zaken aan je hoofd die dan prioriteit hebben. Ik heb dat moeten

leren, maar op bepaalde momenten is de band niet het belangrijkste wat er is.

Het is moeilijk om te zeggen of we er nu sterker zijn uitgekomen. Een band is een vriendenclub maar ook een onderneming. Je

zult altijd wel spanningen en stribbelingen hebben. Maar ik denk dat als je hier doorheen bent gekomen, je ook wel door andere

dingen heen kan komen. Niet dat we alles aan kunnen, maar we zijn op meer voorbereid.


Hoe zijn jullie toen bij Koen Herfst uitgekomen als vervanger voor André?

Via onze toetsenist Joost zijn we bij hem uitgekomen. Hij tipte me om hem te bellen, ik heb even op zijn site wat werk

beluisterd en dat klonk prima. Het optreden ging meteen prima en hij is een groot talent, en een wereldgozer. Ik ben erg blij

dat we voor hem hebben gekozen.

Sander


Om maar te komen op het belangrijkste, Remagine, dat een maandje uit is, zijn jullie tevreden over hoe het album het nu

doet?

Met de verkoop gaat het goed, net als met de reacties. Zulke lovende kritieken als voor dit album hebben we nog nooit gehad.

In de albumverkoop zit een stijgende lijn, en die wordt met dit album netjes voortgezet. Door veel op te treden bereik je

meer mensen en dat zien we nu terug. Wij kunnen erg tevreden zijn zoals het nu gaat.


Het album klinkt bombastischer en tegelijkertijd harder dan haar voorganger, hoe heeft dit zo uitgepakt?

Als je het over iets bombastisch hebt kun je het hebben over veel koren en strijkers, maar ook over keyboardsounds en de muur

van geluid. Als je op het eerste zal letten dan is dat juist niet zo, omdat we minder gebruik hebben gemaakt van koren en

strijkers. Het 2e heeft vooral te maken met de productie en dus de invloed van Joost. We zijn erg bezig geweest met de

nummers over hoe ze het beste op de cd konden passen en dat heeft daar ook aan bijgedragen.


Joost had voor een nieuweling een erg grote invloed op het album?

Als er een nieuw lid bij de band komt kan ik zelf altijd beslissen of ik hem erbij betrek of niet. Ik merkte dat Joost veel

talent heeft en dan is het zonde als je dat niet laat meetellen. We kenden Joost vanuit Star One en hij had al aangegeven

ooit bij ons te willen spelen. Toen Lando ons zei dat hij het niet meer kon combineren hebben we gelijk contact met hem

opgenomen.


Er is op veel verschillende plaatsen gewerkt aan dit album, heeft dat het maken van het album niet erg bemoeilijkt?

Wij doen dat altijd zo, op voorgaande albums werkten we ook op veel verschillende plaatsen. Wij weten gewoon precies wat we

willen met een productie en met wie we dat willen doen. In tegenstelling tot andere bands hebben wij geen studio nodig om

onze nummers af te maken. Logistiek gezien is het niet zo makkelijk maar het resultaat mag er zijn. Vooral over producer Hans Pieters

van de Excess studio’s zijn we te spreken. Hij drukt niet zijn stempel op de muziek, maar hij weet het proces wel te bewaken.

Floor


Op het werk van After Forever hoor ik altijd veel invloeden van buiten de metal, welke non metalbands hebben jullie eigenlijk

beïnvloed?

Als eerste natuurlijk de klassieke muziek, maar ook sommige trance artiesten die een heel bombastisch geluid hebben. Niet

door strijkers maar juist door synthesizergeluiden met bepaalde effecten erop. Sommige popnummers, vooral uit de jaren 80.

Madonna bijvoorbeeld, dingen die niet op ons lijken maar daar pikken we wel kleine dingen uit. Zoals bijvoorbeeld de opbouw.

Of we Pink Floyd invloeden hebben? Ik heb het vaker gehoord maar ze zitten er niet in, tenminste niet bewust.


2004 was erg succesvol voor After Forever, hebben jullie nu het gevoel in Nederland op het hoogtepunt te zitten, gezien de

vele aandacht naar de rest van de wereld?

Ja natuurlijk zijn we dat. Het is heel moeilijk om nog veel hoger te komen, of we moeten een echte hit krijgen. Maar omdat we

nu hier weinig kunnen groeien richten we ons meer op het buitenland. Duitsland is heel belangrijk voor ons, we gaan

binnenkort nog een Europese tour doen, voornamelijk door Frankrijk en Spanje. Zuid Amerika is de plek voor ons, daar verkopen

we veel en zijn we ook een hele grote band. In Azië doen we heel weinig, maar dat heeft ook te maken met het label waar we

bijzitten. We zitten nu bij Transmission, maar voor de volgende cd is dat nog onzeker.


Altijd zijn jullie trouw gebleven aan het kleine label Transmission, hoezo hebben jullie nooit
de overstap gemaakt naar een major?

Natuurlijk hebben we daar wel aan gedacht maar we moesten eerst nog een contract uitzitten. Dat is nu gebeurd en we kunnen nu

kijken of we doorgaan bij hen of niet. Transmission is een klein label maar voor een klein label hebben ze wel ongelofelijke

dingen voor elkaar gekregen.


Jij bent zelf buiten After Forever om ook nog leraar, hoe krijg je die 2 dingen gecombineerd?

De meesten van ons doen wel iets; Luuk studeert, Floor geeft zangcursussen, Joost werkt als producer. Alleen Bas en André

leven van After Forever. Zowel met het lesgeven als met de band ben ik heel serieus bezig. Dat eist af en toe zijn tol en dan

moet ik even wat gas terug nemen. Ik ben bezig met het zoeken naar een evenwicht want op deze manier kan het natuurlijk geen

jaren doorgaan. Ik geef Nederlands, Frans en tekenen, en dat zijn toch wat ontspannendere vakken. Ik heb veel geluk daarmee,

en ook met de school waar ik werk. Daar hebben ze begrip voor de situatie. Ik zou het niet op willen geven.


Jullie zijn zelf aardig actief bezig geweest met het promoten van jonge bands door die steeds in jullie voorprogramma te

zetten, Nemesea en Autumn bijvoorbeeld. Hoe is dit zo gekomen?

Het is gewoon een logistieke kwestie. Als je steeds andere voorprogramma’s hebt moet je steeds dezelfde afspraken maken met

de bands. Als je nou steeds hetzelfde voorprogramma hebt hoef je maar een keer die afspraken te maken en dan kunnen we ons op

onze eigen show richten. Het is een bewuste beslissing voor ons, en die voorprogramma’s krijgen de kans om hun bekendheid te

vergroten.

Links: