Interview Lordi

Interview met Lordi


Nooit had ik durven denken dat ik ooit eens oog-in-oog zou staan met winnaars van het Eurovisie songfestival. Sterker nog, de gedachte alleen al veroorzaakte spontane allergische reacties. Totdat de Finnen van Lordi dit jaar opeens alles omgooide. Door het winnen van het songfestival brachten ze niet alleen een enorme schok teweeg in het vastgeroeste nichten-en ouderenwereldje, maar ook werd Lordi meteen een naam die genoemd kan worden in het rijtje van de grote jongens in het hardrock-en metalwereldje. Zwaremetalen kan dit natuurlijk niet voorbij laten gaan en voelde ze meteen aan de tand toen de band de Melkweg in Amsterdam aandeed. Onze gesprekspartners waren bassist Ox en drummer Kita.


Tijdens een persconferentie in Athene zeiden jullie niet van kinderen te houden, tenzij het als ontbijt is. Wat smaakt het beste, gekookt, gebraden of gefrituurd?


We hebben het liefste gefrituurd. Levend gefrituurd om wel te verstaan. En dan met een appel in de mond voor de smaak. Wat voor wijn? Diablo, rood dus. Donkerrood het liefst


Wat was het moment dat jullie beseften dat er een kans was dat jullie zouden winnen?


We zaten al anderhalve week in Athene op de avond van het songfestival, en we kregen hele leuke reacties. Van fans maar ook van andere deelnemers. Maar de halve finale was toch een zware horde om te nemen. Vergeet niet dat Finland nog nooit bij de finale heeft gezeten. Toen we daar doorheen waren gekomen geloofde ik er zelf in dat er een kans was dat we zouden winnen. Ook al dacht ik dat we eerder tweede of derde zouden eindigen.

Lordi


Hoe zijn jullie op het idee gekomen?


De televisiemaatschappij die de Finse voorronde organiseerde heeft ons gevraagd of we aan de voorrondes mee wouden doen. Daar moesten we nog wel een nachtje over slapen, maar wat uiteindelijk zo goed voor ons uitkwam is dat de release van The Arockalypse rond dezelfde tijd geplant stond als de Finse voorrondes. Gratis tv reclame dus! Lordi is gek genoeg als band om zoiets te doen. We zouden zelfs op een bruiloft of een begrafenis kunnen spelen!


Is dat al eens voorgekomen?


Een tijdje terug ontstond er op een bruiloft het idee om even te gaan spelen. Ladderzat, unmasked en we waren geeneens compleet. Ook op begrafenissen? Daar hebben we het liever niet over…


Wat heeft het songfestival voor het succes van Lordi betekend?


Nou ja, miljoenen mensen vernemen dat er in Finland een band bestaat die Lordi heet. Veel meer mensen kennen ons, en dat heeft zijn uitwerkingen. We spelen nu op grotere podia. Om een idee te geven, vanavond spelen we in een goed gevulde grote zaal. Tijdens onze vorige tournee stonden we in de kleine zaal voor 80 mensen te spelen.

Ons nieuwste album, The Arockalypse, is nu al driehonderdduizend maal over te toonbank gegaan. Ons eerste album heeft de honderdduizend nog niet gehaald, en The Monsterican Dream is “slechts” veertigduizend maal verkocht. Dat is dus een groot verschil, dankzij het songfestival.
In Finland is het album dan ook al bijna drie keer platinum, en waarschijnlijk wordt het het beste verkopende album van het jaar. We gaan dus flink wat R&B konten schoppen! Vandaag kregen we het telefoontje dat we op de MTV awards mogen spelen. Justin Timberlake gaat de avond presenteren, dus dat zal nog leuk worden.


Jullie gaan hem levend opeten?


Ja, tijdens ons optreden daar. Maar hij is wel wat aan de oude kant, en dus zal het een taaie maaltijd worden.

Missie volbracht dus, wij proberen het songfestival nu achter ons te laten en de draad weer op te pakken als band zijnde.

Lordi

Hebben jullie nog nieuwe doelstelling, zoals Idols winnen?


Hahaha, Idols uitroeien spreekt ons meer aan. Maar wat onze doelen betreft, in Europa zijn we nu al groot, maar overzees nog niet. De volgende stap voor ons zal Azië of Noord Amerika worden. Daar zullen we alles vanaf niks op moeten bouwen. Geen van onze albums is in die regio’s uitgebracht, dus de enige manier waarop mensen ons kunnen kennen is internet. Als we daar gaan touren betekent dat dat we dan de rollen om moeten draaien en dat wij de support act worden.


En met wie zouden jullie het liefste op tournee gaan?


Als het aan ons ligt zou dat Kiss zijn. Of Aerosmith misschien. De Rolling Stones is ook een goede optie, maar dan willen wij headlinen. Bijkomend voordeel is dat zij er nu net zo levendig uitzien als wij in onze pakken. Wij doen ons eigen ding en je kan ons voor iedere act laten spelen. Zelfs Pink… We beperken ons niet tot de metal, wat ons betreft komen we in een mainstream hokje terecht. We willen het grote publiek weer aan de rock krijgen, om zo iets te doen tegen alle R&B en Rap. En natuurlijk tegen Justin Timberlake.


Wat vinden jullie dan van een band als The Darkness, die slaagden erin om met rockmuziek een groot publiek te bereiken.?


Aan hun muziek vind ik erg weinig. Maar de houding vind ik geweldig. Ze hebben er heel veel lol in om iets anders te doen dan wat iedereen al doet. Het is haat of liefde bij dat soort bands, je houdt ervan of je vindt het verschrikkelijk. Dat geld toch ook voor ons. De een vind de monster pakken geweldig en de ander vind ze belachelijk. Maar dat is natuurlijk goed want je krijgt een reactie van mensen. Als we nou zouden optreden en iedereen had zoiets van mwa, mwa. Dat heb je gewoon liever niet als band.