Interview met Galg

Onlangs werd de Nederlandse band Galg getroffen door een inbraak in de oefenruimte. Het is mooi om te zien dat de vaderlandse scene dan de handen ineen slaat en elkaar helpt. Over deze zaak en het aankomende album kun je hieronder een en ander lezen. De foto’s zijn van Kasper Vogelzang.

Galg 1
Galg is een treffende naam voor een blackmetalband. Leg de ontstaansgeschiedenis eens uit.

We zijn met Galg begonnen omdat we een drang voelden het uiterste te vinden in wat je met zware muziek als dit kunt oproepen. In het woord Galg zijn de betekenis en klank van het woord wat ons betreft één en sluiten naadloos aan bij de muziek die wij willen maken. We zouden onze muziek alleen niet direct willen omschrijven als blackmetal. Niet omdat we ons willen distantiëren van dit genre maar omdat we het idee hebben dat het niet de lading dekt van wat wij doen, en we denken dat de meeste luisteraars het hier wel mee eens zullen zijn.

Zie je Galg als een band of een project?

Het is misschien als project geboren maar al vrij snel zijn we uitgegroeid tot volledige band: een vrij consistente podiumvertegenwoordiging en line-up tonen dit ook aan. Het schrijfproces is ook het product van alle leden. Daartegenover staat wel dat we open staan voor experimenten en samenwerkingen die normaal misschien eerder met een projectmatige handelswijze worden geassocieerd.

Veel muzikanten hebben meerdere bands en projecten. Hoe zit dat bij jullie?

We zijn allemaal vrij actief in de Nederlandse blackmetal en daarbuiten. Zo zijn we betrokken bij Fluisteraars, Lubbert Das, Turia en de garage-rock van Dr. Duval.

Onlangs werd jullie apparatuur uit de oefenruimte gestolen?

Ja, er is ingebroken en een deel van onze spullen is weggehaald of beschadigd geraakt.

Eerlijk zeggen: hoop je dat de politie de dader(s) pakt of reken je liever zelf met hen af?

Politie is sowieso waardeloos in dit soort gevallen, net als verzekeringsmaatschappijen. Pretenderen dat we zelf met ze gaan afrekenen is overbodige macho onzin. Het leven is toch wel klote, daar ga je met spierballen tonen niets aan veranderen. We pakken het oplossingsgericht aan.

Galg 2
En nu is er een benefietavond gehouden? Waar en wanneer?

Dit was 11 december, in de Onderbroek in Nijmegen. Onze maten van Dead Neanderthals, een geweldige freejazz/noise band en zeker live een hele ervaring, kwamen ons hierbij helpen. We hebben geld moeten steken in het vervangen van de spullen. Geld dat we liever hadden gestoken in de opnames van de nieuwe plaat waar we eind deze maand de studio voor in gaan.

Er is, zo heb ik begrepen, ook speciale merchandise te koop ?

Ja, er zijn t-shirts te koop die zijn ontworpen door onze goede vriend Bob Mollema. Hij doet ook het artwork voor Mondvolland, Fluisteraars en talloze punk- en garage-bands. Merchandise is de ideale manier om bands financieel en als fan te steunen: je krijgt er een mooi ontworpen shirt voor terug en wij kunnen hopelijk de muziek maken die je als fan graag wil horen. Dat kost nu eenmaal geld.

Wat betekent de inbraak voor de nieuwe release? Hij is ongetwijfeld uitgesteld. Wat is de nieuwe streefdatum voor een release?

We gaan eind 2015 de studio in om de basis te leggen voor een volledige full-length. Het zal ongetwijfeld nog wel even duren voor deze daadwerkelijk verkrijgbaar is, zeker met de huidige vinyl wachttijden bij persers.

Hoe zal de nieuwe plaat gaan klinken? Wat zijn jullie referentiepunten en invloeden voor de nieuwe cd?

Over invloeden valt niet zoveel te zeggen. We luisteren alle drie naar een enorm breed scala aan muziek en dat heeft vast zijn weerklank in onze eigen composities. Het grootste verschil zal ‘m erin zitten dat we voorheen meer als duo te werk gingen in het schrijven van nummers en de drums secundair waren in het schrijfproces. Inmiddels, na tal van liveshows, zijn we meer een hechte eenheid geworden en zijn alle elementen van de muziek (waaronder ook de drums) meer uitgewerkt. Er zit nu meer nuance en details in.

Galg 3
Jullie hebben erg lange nummers. De setlist past zeker op een post-it?

Die onthouden we gewoon.

Wat vind je van de Nederlandse en Belgische blackmetalscene?

Er is momenteel veel gaande. Door onze vriendschappen en verwante bands zijn we vooral bekend met de rest van de Gelderse bands die op het moment erg actief zijn (Wederganger, Laster en de eerder genoemde bands). Met een Belgische scene zijn we eerlijk gezegd niet zo bezig, hoewel Alkerdeel altijd een grote inspiratie is geweest voor wat wij doen. In de rest van het land is er ook enorm veel goeds aan het uitkomen. Te veel om op te noemen. Wie zijn ogen en oren openhoudt weet hier dan ook wel van.

Nog laatste woorden?

Voor wie wil: download al onze muziek gewoon gratis van Bandcamp.

Links: