Het Gentse Entheogen haalt het goddelijke uit de mens

Los van mijn muzikale voorkeuren ben ik nog steeds in staat muziek te erkennen als interessant en ze de wereld in te sturen als luistertip, wanneer dat terecht is. Dat was het geval met het Gentse Entheogen en hun EP Other World. Nieuwkomers uit België, die moeten we een springplank aanbieden. Laurens, gitarist en zanger van de band, stond ons te woord.

Dag Entheogen, jullie zijn afkomstig uit Gent dacht ik. Zijn jullie daar ook effectief woonachtig?

Drie van de vier leden zijn van Gent. De drummer, Chevy, woont in Kortrijk.

Wie zijn jullie – wat is jullie achtergrond en hoe zijn jullie tot elkaar veroordeeld geworden?

Keivan en Anton kenden elkaar reeds en hadden altijd al interesse om eens samen te spelen. Ze kwamen toen in contact met Lionel, de voormalige drummer, en kwamen samen om een paar keer te jammen. Lionel nodigde mij dan eens mee uit en er was direct een klik. We hadden elk op dat moment de behoefte om onszelf vooruit te duwen op muzikaal vlak en zware en betekenisvolle muziek te maken. Na een jaar verliet Lionel de band en vervoegde Chevy zich bij ons op de drumkit.

Jullie muziek wordt omschreven als esoterisch, progressief en chaotisch. Daar kom je een heel eind mee. Is het een bewuste keuze om zo te spelen of het resultaat van jullie voorkeuren?

Elk lid van de band heeft zijn eigen achtergrond en muzikale voorkeur. Het is zeker een speciale mix. Maar met de muziek die we samen willen maken zorgt het steeds voor unieke invalshoeken. We willen onszelf ook echt pushen in deze band en elkaar allemaal vooruit duwen, zowel op technisch vlak als op vlak van compositie. In het begin waren we bijvoorbeeld allen niet erg comfortabel met vreemde maatsoorten, maar wel geïnteresseerd hierin. En nu, een drietal jaar later, zijn we hier al gigantisch in gegroeid. Soms voelen riffs in 4/4 zelfs onnatuurlijk aan. Ik denk dat we onze grenzen steeds opnieuw opzoeken. Maar – en ik ben zeer blij dat we hier unaniem akkoord over zijn – de muziek primeert. Als we merken dat we proberen ‘zot te doen’ zonder dat het het nummer rijker maakt, wordt het idee geschrapt.

Waaruit bestaat die andere wereld waar jullie het over hebben? En van waar de nood om het daarover te hebben?

De titel van onze EP was de oorspronkelijke naam van de band. Het is gebaseerd op een werk van M.C. Escher. Zijn werk raakt ons omdat het in lijn ligt met wat wij in deze band proberen te doen. Paradoxen samenbrengen. Onrealiteit proberen te benoemen. Grote contrasten samenbrengen in een harmonieus geheel. Zaken die oppervlakkig gezien normaal lijken maar geen steek houden als je er dieper op in gaat.

Ik denk dat ons wereldbeeld en de achtbaan van een levenservaring op deze planeet sterk overeenkomt met de betekenissen van dit werk. Vandaar oorspronkelijk de naam van de band. En ook wilden we eer betonen aan Lionel, die een belangrijk deel is geweest van de totstandkoming van onze band onder de vorige naam.

De naam Entheogen past natuurlijk bij het artwork en de muziek (kun je ook omgekeerd bekijken natuurlijk). Welke substanties raden jullie ons aan qua psychoactieve stoffen, of is het enkel en alleen een verwijzing naar een staat van zijn of een traject naar goddelijkheid?

Entheogen sluit voor ons aan bij de oorspronkelijke betekenis van het woord: Het goddelijke uit de mens halen, doordringen tot de essentie van ons zijn en onze diepste ervaringen en essenties tonen en delen met anderen. Voor ons is muziek een expressie van onszelf, van concepten die moeilijk uit te drukken zijn in enkel woorden.
Zelf zijn we ervan overtuigd dat je in aanraking kan komen met je diepste zelf op verschillende manieren. De populariteit van drugs in de Westerse samenleving is voor mij een duidelijk signaal dat mensen op zoek zijn naar iets meer dan het oppervlakkige leven, iets meer dan de voorgeschotelde waarden van carrière, bezit en geld. Ik moedig iedereen aan die de sociale normen aanvecht door in zichzelf te keren en een leven te kiezen waarin hij/zij zichzelf ontplooit, op welke manier dat dan ook mag zijn. We hopen dat die passie en keuzes van ons tot uiting komen in onze muziek.

Wie is verantwoordelijk voor het artwork van Other World?

Dat hebben we te danken aan de ongelooflijke artieste Aria Fawn (Shepaintswithblood.com). Toen we op zoek gingen naar inspiratie voor ons artwork, schoot het artwork van Davic Maxim Micic’s EP’s EGO en ECO me te binnen.
Na iets verder te zoeken, vond ik de artiest die dit schilderde. We namen contact op en ze hielp ons onmiddellijk verder. Ze was heel open voor een collaboratief proces waarin we samen zochten naar het uiteindelijke concept.

Hoe ziet de toekomst eruit voor Entheogen, zowel tijdens deze Corona-periode als daarna?

Momenteel staat heel de wereld op een iets lager pitje, denk ik. Het is voor ons de kans om even een stap terug te nemen en de volgende stappen uit te tekenen. De plannen voor de volgende EP zijn er zeker en vast! We hebben al een setlist in gedachten. Het zal een meer geëvolueerde EP zijn, waarin onze stijl toch al een stuk gegroeid is ten opzichte van de eerste EP.

Verder zijn we heel wat bezig geweest met de niet-muzikantenzijde van het verhaal.
De fysieke cd’s van de EP komen eraan en de T-shirts zijn binnenkort ook te koop!
En wij hopen vooral snel weer op een podium te kunnen staan en wekelijks te kunnen repeteren. Dat dit momenteel niet mogelijk is, is voor ons een domper op de feestvreugde.

Zoeken jullie actief naar een label voor de toekomst?

Momenteel zijn we hier niet naar op zoek. We hebben de huidige EP zelf opgenomen. Ik deed een vroege mix om al een idee te hebben van hoe alles klinkt en voor de opname van de drums en uiteindelijke mix en master hebben we samengewerkt met Matthijs Quaars (quaars-productions.com). Die heeft fantastisch werk geleverd en we zijn heel tevreden van ook zijn input, feedback en enthousiasme naar ons toe! Voor de volgende EP zijn we zeker van plan op dezelfde manier tewerk te gaan. We houden ook van het ontdekkingsproces van mixen, merchandise verkopen en zelf contact hebben met artiesten voor artwork et cetera. Als er een label met een serieus voorstel afkomt dat ons echt vooruit helpt, bespreken we dit zeker, maar momenteel zijn we hier niet naar op zoek.

Wat nemen jullie mee als belangrijkste lessen uit het verleden, als band?

Er komt veel kijken bij een band, zeker als je je best doet om alles zo professioneel mogelijk te doen. Efficiënt communiceren en iedereen op dezelfde lijn krijgen voor beslissingen op vlak van muziek, compositie, gear, merchandise, financiële uitgaven enzovoorts is steeds een uitdaging. Het is nog geen probleem geweest, maar de discussies konden zeker korter. Al ben ik zeer blij dat een van onze kernprincipes is: alles is bespreekbaar. Op welk vlak dan ook, van iemand die met iets zit of ergens niet helemaal tevreden over is, we bespreken het. Dat is denk ik zeer belangrijk geweest om deze band echt vooruit te duwen.

Is er een idee? Dan proberen we het. Is het beter? Houden. Is het niet beter? Weg ermee.
Iets dat we ook zeker geleerd hebben is het structureren van repetities. Als er een plan is, zijn deze een pak efficiënter.

Mag ik van jullie weten welke vijf albums we moeten beluisteren om Entheogen nog beter te begrijpen?

Toffe vraag! Als ik de wortels van onze band moet beschrijven, denk ik aan:
– My Arms, Your Hearse (Opeth)
– The Dark Side of the Moon (Pink Floyd)
– L’Enfant Sauvage (Gojira)
– Three Friends (Gentle Giant)
– Polaris (Tesseract) – Al zal dit meer tot uiting komen op onze volgende EP.

Bedankt voor dit interview. Heb je nog een woord voor onze lezers?

Je bent ook zeer erg bedankt! Veel dank aan iedereen die nieuwe bands een kans geeft en steunt! Onze EP is gratis te downloaden op Bandcamp en binnenkort is er een albumstream gratis op YouTube beschikbaar. We hopen van harte dat onze muziek een mooie luisterervaring kan bieden. Dan is het al de moeite meer dan waard!

Link: