Halestorm over nieuwe muziek, de aankomende tournee en hun stripboekavontuur

Nederlandse fans van Halestorm hoeven niet lang te wachten op het volgende optreden van hun favoriete band. Hun Europese headlinetournee gaat namelijk van start in november, met als een van de hoogtepunten hun optreden op The Rock Circus in Den Bosch op de 4e, tijdens de eerste editie van dit winterfestival. Zware Metalen ging in gesprek met Josh Smith, de bassist van Halestorm, over hun aankomende tournee met Black Veil Brides, de release van hun eigen stripboek en de opnames van hun volgende album.

Hallo Josh, hoe gaat het? Ik zag dat jullie de Noord-Amerikaanse tournee in augustus hebben afgerond en dat jullie in november aan jullie Europese tournee beginnen. Hebben jullie wat vrije tijd tussendoor?

We hebben nu wat vrije tijd, ik vertrek morgen lekker op vakantie! Maar we hebben de afgelopen drie weken nieuwe muziek geschreven en opgenomen. Het voelt alsof we altijd aan het werk zijn, haha. Gelukkig houden we van ons werk, dus voor ons is dat geen probleem.

Dat is snel, aangezien Back From the Dead vorig jaar pas uitwam. Krijgen we een heel nieuw album, of slechts een paar nieuwe nummers?

Een heel nieuw album! Maar voorlopig zullen er nog even geen nieuwe nummers uitgebracht worden. Binnenkort ga ik de opnames nog eens terugluisteren, omdat het zo’n korte en intense periode van opnemen en schrijven was. Maar tot nu toe denk ik elke keer als ik de nieuwe muziek hoor: “Oké, wow, dit is goed!”

Zal de nieuwe muziek vergelijkbaar zijn met wat we op Back From the Dead hebben gehoord?

Nee, het zal helemaal anders zijn, op een goede manier. Het vorige album was erg rechttoe rechtaan, met veel energie en vrij beknopte ideeën. Het is precies het album dat we destijds moesten maken. Dit album is meer als een live show; we komen opdagen en gaan achter de dingen aan waar we op dat moment enthousiast over zijn. Van daaruit nemen we op, we gebruiken geen metronoom of tracks of iets dergelijks; we spelen gewoon en zien wel hoe het loopt.

We moesten na Vicious vier jaar wachten voordat Back From the Dead uitkwam. Kunnen we aannemen dat we niet zo lang hoeven te wachten op dit volgende album?

Ja, ik denk niet dat jullie weer zo lang hoeven wachten. We hebben nog veel werk te doen, maar ik zou willen zeggen dat we het album ergens volgend jaar uitbrengen. Zo niet volgend jaar, dan wordt het begin 2025, maar ik hoop volgend jaar, want ik ben er echt enthousiast over.

Ik zag ook dat jullie een cover van Terrible Things hebben uitgebracht met Ashley McBryde. Dit was een onverwachte samenwerking, aangezien Ashley normaal countrymuziek zingt. Hoe is dit tot stand gekomen en kunnen we meer samenwerkingen zoals deze verwachten?

Ik hoop meer samenwerkingen zoals die te doen, want dat was zo cool. Het nummer was al opgenomen en toen begonnen we na te denken over het laten meezingen van iemand op een van de albumnummers. Ik weet niet hoe Ashley precies in beeld kwam, maar ik ben erg blij dat dat gebeurd is, want ze is geweldig. Haar stem samen met die van Lzzy klonk ongelooflijk. Er zijn op dit moment geen verdere samenwerkingen gepland, we zijn nog vrij vroeg in de ideeën en het thema voor het volgende album, maar ik zie zo’n samenwerking zeker nog eens gebeuren!

Jullie hebben al getoerd en samengewerkt met veel bands. Zijn er nog artiesten met wie jullie graag zouden willen samenwerken (bijvoorbeeld het schrijven van een nummer, samen optreden)?

Er zijn er genoeg. Het is eigenlijk ook gek dat dit pas de eerste keer is dat we met Black Veil Brides op tournee gaan, want zij zijn fantastisch. Wat betreft een samenwerking, heb ik het idee dat we altijd terugkomen op dezelfde namen. Ik zou graag een samenwerking willen doen met Corey Taylor. Zijn stem is zo krachtig, ik denk dat zijn stem samen met die van Lzzy fantastisch zou klinken.

Misschien kunnen jullie tijdens de komende tour samen met Black Veil Brides live een nummer spelen?

Dat zou zeker mogelijk zijn, haha. Het zou me niet verbazen als dat zou gebeuren. We hebben al plannen voor een samenwerkingstournee in de VS met een andere artiest/band volgend jaar, maar daar kan ik je helaas nog niet meer over vertellen, haha.

Jullie komen terug naar Europa in november, met een optreden op een Nederlands festival in de winter, wat behoorlijk uniek is. Zijn er specifieke steden of locaties waar jullie naar uitkijken om op te treden?

Die in Nederland, omdat het heel uniek is, maar we spelen altijd graag in Nederland, de fans zijn altijd zo geweldig. De zomerfestivals zijn erg leuk, dus ik hoop dat dit evenement vergelijkbaar zal zijn. We hebben ons hele jaar gepland rond Europa, zelfs binnen onze setlist. Met de liveshows in Europa eerder dit jaar wilden we iets creëren dat ons zou helpen bij deze aankomende headlinetournee. Dus deze Europese tournee is iets waar we al een tijdje naartoe hebben gewerkt, en we zijn enorm blij dat het eindelijk zover is.

Wat kunnen we in de komende shows verwachten van de setlist?

Alles wat ik kan zeggen is dat we heel hard hebben gewerkt om zoveel mogelijk momenten te creëren binnen de set. We hebben oude nummers aangepast, zodat ze anders zijn. Je zult nog steeds I Get Off horen, hetzelfde nummer dat we al vijftien jaar lang spelen, maar we hebben het veranderd en specialer gemaakt. Dit hebben we zo gedaan met een aantal van onze nummers. We proberen kleine solo-secties toe te voegen en plekken waarin de bandleden gewoon even kunnen jammen. Sommige avonden zal dit waarschijnlijk beter gaan dan op andere avonden, haha.

Ik zag ook dat Halestorm deze maand een stripboek, Hyde Manor, uitbrengt. Waarom een stripboek?

Het was eigenlijk gewoon een idee dat in ons opkwam. Verschillende striptekenaars hebben bij ons ideeën ingediend. The Winner Twins, die het hebben geschreven, kwamen met een fantastische verhaallijn, die we gewoon uit móesten brengen. Het is echt enorm gaaf! Ze hebben het op zo’n manier gemaakt, dat ze vanuit al onze nummers, vanuit alle teksten en titels, stukken hebben gepakt en hieromheen een verhaallijn hebben gecreëerd. Het was een hele interessante insteek. Ik zit sinds 2004 in de band, en als zoiets uitkomt, is dat echt enorm gaaf; dit ding, deze band die we hebben gecreëerd, is ineens groter geworden dan wij. Er is een stripversie van mij, haha!

Zal de strip op de een of andere manier worden opgenomen in de tournee?

Ik kan me voorstellen dat het op een bepaalde manier verwerkt zal worden in wat we doen. Of het nu gaat om artwork of merchandise, de strip zal zeker deel gaan uitmaken van onze wereld nu.

Heb je van jullie laatste album een favoriet nummer om te spelen? Misschien vanwege de manier waarop het publiek erop reageert, of omdat het leuke elementen heeft die het voor jou interessant houden?

Ik vind het erg leuk om Back From the Dead te spelen. Wicked Ways is ook erg tof. Het is nog steeds uitdagend; ik doe de achtergrondzang terwijl ik speel. Normaal gesproken pik ik dat soort dingen heel snel op, maar dit nummer kostte me wat tijd om te leren. Het verbaast me nog steeds dat Lizzy nummer na nummer zo kan zingen. Ik zing alleen het eerste refrein, het tweede couplet en het tweede refrein, maar na dat zangblok ben ik echt uitgeput! En zij gaat gewoon door, ik vraag me vaak af hoe ze dat doet met zoveel energie, haha.

Tot slot, hebben jullie met alles wat jullie al hebben bereikt, nog steeds een ultiem doel voor de band?

We hebben al zoveel dingen op onze bucketlist afgevinkt, maar er zijn er altijd nog zoveel meer. Het zou geweldig zijn om op Red Rocks of Madison Square Garden te spelen. We gaan ook in Wembley spelen, wat erg spannend is. Het zou ook cool zijn om in nieuwe landen te blijven spelen; er zijn nog zoveel interessante plekken waar we graag eens zouden komen. Maar wat we vooral willen is gewoon zo doorgaan, muziek blijven maken, omdat we er nog steeds enorm veel plezier in hebben!

Links: