Endezzma – Of wanneer de schipper het roer stevig in de hand heeft …

Het Noorse Endezzma bracht recentelijk, via Dark Essence records, het sterke The Archer, Fjord And The Thunder uit. Het bleek wederom een donkere, duistere plaat vol zwart geblakerd metaal. Het bleek eveneens een beklijvende, beangstigende reis te zijn die je als luisteraar onderneemt in een wankel bootje op woelige wateren. De typische M. Shax-vocalen etsten een aparte boodschap op het houtwerk van je sloep en vandaar dat het toch wenselijk bleek om deze man te aanhoren. Wat kan hij vertellen over de totstandkoming van deze meest recente plaat? Kan hij ons toelichten welke zeekaarten hij gebruikt heeft om de woelige wateren met je sloep te doorklieven?

The Archer, Fjord And The Thunder is de opvolger van de in 2017 uitgebrachte plaat, The Arcane Abyss en is een goede plaat. Kan je ons vertellen hoe de meest recente plaat ontvangen werd door de fans?

Bedankt! Het is tot heden een goede reis gebleken met deze nieuwe plaat. De ontvangst is kolossaal te noemen, we krijgen erg veel aandacht dus het ziet er goed uit tot nu. Ik moet wel zeggen dat het een hectische periode is met al het promotiewerk maar het geeft een goed gevoel nu de fans de plaat goed hebben ontvangen en deze ook erg weten te appreciëren.

Misschien moet je ons vertellen hoe de plaat tot stand kwam, ik vermoed dat repeteren gezien het Covid – 19 gebeuren toch niet zo eenvoudig bleek. Vermoedelijk hebben jullie de elektronische snelweg moeten gebruiken om files op en neer te sturen? Nochtans blijf ik erbij dat muziek dient gemaakt te worden in een repetitieruimte of ben ik mis?

Eigenlijk hebben we wel wat geluk gehad. Heel het album was geschreven en opgenomen voor heel de Covid – crisis losbarstte. We gingen net beginnen mixen aan het album toen de hele wereld, bij wijze van spreken, in elkaar stortte. Gelukkig liep alles vlot en snel en de samenwerking met Tore Stjerna van de Necromorbus studio in Stockholm verliep van een leien dakje, weliswaar via de elektronische snelweg inderdaad. Heel wat op en neer gestuur maar het resultaat mag er zijn. Ik moet je wel gelijk geven, “the magic happens” wanneer we allemaal samen in één repetitieruimte zitten.

Impressionant artwork moet ik zeggen en als je dit koppelt aan de albumtitel zou je kunnen denken aan een conceptalbum, is dit ook zo? Of zit ik er helemaal naast en boor je gewoon de klassieke thema’s aan?

Vanuit een filosofisch oogpunt is het inderdaad een conceptalbum maar dan ook weer niet in zijn meest traditionele vorm. Ik bedoel het verhaal start niet met het eerste nummer  en doorheen de plaat ontvouwt het verhaal zich met een conclusie dat verwerkt zit in het laatste nummer. Zo zit het niet in elkaar. Het is een concept gebaseerd op een eigen wereld. Je kan bepaalde karakters en symbolen ontdekken, bepaalde filosofieën vinden die in verband staan met die mythische, morbide en beklemmende wereld. Alle teksten spreken over deze karakters en geven de luisteraars hints of tips over deze wereld en het is aan de luisteraars om het juiste gevoel te ontwikkelen. The Name Of The Night Is A Strong Tower!

Ik moet zeggen als je dit vertelt en je koppelt dit aan de sound van het album dan is het toch echt een erg goed geheel geworden. Hoe krijg je deze pure sound zo op plaat?

Bedankt dat je dit zo oppikt. Het is inderdaad erg belangrijk dat de muziek van Endezzma intensiteit, kracht en agressie weergeeft. Dat is immers onze natuur, zo willen we dit ook echt wel overbrengen. Ik weet niet of dit de echte definitie is van hoe black metal moet klinken maar het is echt wel de essentie. We hebben echt alles in dit album gestoken. We zijn erg toegewijd aan het werk geweest. Endezzma is eigenlijk ons hart en onze ziel en enkel met intensiteit, door kracht en met toewijding kunnen we verder werken. We houden ons niet aan bepaalde vooropgestelde normen of voorgekauwde patronen. We blijven enkel trouw aan onszelf, we geven ons volledig aan deze kunstvorm. Je kan het noemen wat je wil zolang je de essentie maar vat met intensiteit, kracht en agressie. We zijn wel gewoon om tegen de golven in te gaan, om tegen de stroom in te zwemmen. Eigenlijk is het heel simpel, black metal is: “Do what thou wilt, shall be the whole of the Law”.

In het licht van bovenstaande, is het natuurlijk ook logisch dat bepaalde instrumenten echt wel naar voren komen. Je zang is in die context een erg slagkrachtig wapen, erg divers ook, wat denk je zelf? 

Bedankt! Het is inderdaad zo dat mijn zang vaak nog wel eens als een buitenbeentje wordt beschouwd. Het is niet het klassieke vocale palette. De zang moet net divers zijn, afwisselend anders is het allemaal te monotoon en te veel van hetzelfde. Een gitarist speelt toch ook niet hele nummer hetzelfde thema. Sommige mensen hebben het toch moeilijk met dit type zang, misschien zijn ze te engdenkend. Wanneer je iets creëert dat buiten de geijkte kaders valt, dan hebben sommige mensen het lastig om het te begrijpen. Ik vind net dat jezelf beperken en blijven staan, tekenen zijn van zwakte. We staan hier immers niet om wat al gedaan is nog eens dunnetjes over te doen. We zijn er ook niet om blackmetalpuristen te plezieren. Je mag denken wat je wil, je mag onze muziek zelfs geen black metal noemen. Wat voor ons belangrijk is, is dat wat wij brengen, onze toewijding daartoe de essentie is. Wij zijn leiders, geen volgers!

The Name Of The Night Is A Strong Tower start met een epische riff, ook het middenstuk in Open Your Eyes And Stab The Sight herbergt een collectie erg sterke thema’s. Daarnaast is er een machtige solo verwerkt in Garden Ov Heathen. Wie neemt de leiding om het kader van de nummers te schrijven?

We schrijven elk nummer en dus heel het album, samen. Malphas komt wel vaker met wat preproducties en eerste ideeën. Soms komt ook Nihil met bepaalde riffs of thema’s aan. Vervolgens leggen we ze dan samen, gaan er wat varianten op en neer tot het kader echt wel goed gevormd is. Pas in de repetitieruimte maken we het nummer af, leggen we de juiste accenten.

Het moet, gezien het hele gebeuren rond Covid – 19, niet zo evident zijn om de promotie van het album in de hand te nemen. Komen er nog video’s, is er misschien een live – stream gepland?

We hadden inderdaad al snel door dat dit een belangrijk element ging zijn, die video’s. Er zijn er drie gemaakt om het album te promoten en we hebben nog een vierde gemaakt maar dan wel van een nummer van het vorige album, The Arcane Abyss. We hebben wel wat liveoptredens gedaan, een poosje geleden, allemaal rekening houdende met de restricties, maar dat werkte toch niet voor ons. Een liveshow van Endezzma moet echt alles kunnen omvatten en in de huidige situatie kan dat gewoonweg niet. Ofwel is het met alle energie, intensiteit zoals het hoort ofwel doen we het niet. Laat dat duidelijk zijn!

Stel dat de tijd rijp is om jullie op een podium opnieuw te kunnen bewonderen, hoe gaan jullie dan bovenstaande live kunnen overbrengen?

Ah! We zijn er mee bezig, we werken hard om er een erg scherpe show van te maken. We zullen er in slagen om de wereld van The Archer, Fjord And The Thunder met veel spektakel en vuur op het podium te brengen. Bloed, vuur en dood! We kijken er enorm naar uit om terug op tour te gaan en festivals te spelen.

Deze onduidelijke tijden brengen heel wat onzekerheid met zich mee misschien ook voor de band maar ook niet in het minst op persoonlijk vlak. Hoe tracht je rust te vinden? Hoe plaats je alles in perspectief?

“No rest for the wicked!” Een creatieve geest is altijd bezig en heeft input nodig op elk uur van de dag. Zo ben ik bezig aan mijn eerste boek en als de wereld er zo donker blijft uitzien en we niet kunnen spelen of reizen dan kan ik heel wat werk in het boek steken. Daarnaast kan ik je al vertellen dat we binnen afzienbare tijd al weer naar de studio trekken om het volgende album op te nemen! Zoals je hoort, nog heel wat werk voor de boeg!

Bedankt heer Shax voor dit interview! Misschien nog om te eindigen, wat zijn je laatste woorden?

Blijf vooral trouw aan jezelf, volg je eigen geest en hart en vaar je eigen route.

Links: