Dokter Worst: de man achter de sauzen van Fleddy Melculy en Aborted

Hij is wereldberoemd in Breda en omstreken: Dokter Worst. Met z’n kar staat hij aan de Oude Vest (‘bij de muziekschool’) in het centrum van de stad of op feesten en partijen in de buurt. Van heide en verre komen ze voor z’n klassieke hotdogs én de hete saus die daar het beste bij past. Zware Metalen at een virtueel broodje met een dokter die je wél graag wilt zien. 

Dokter Worst! Wie bent u en wanneer kreeg u uw diploma in de worstelogie?

Mijn naam is Jeroen de Bont, ik ben 48 jaar en ik kom uit Breda. Ik ben alweer zeven jaar Dokter Worst. In 2012 kwam ik door de crisis thuis te zitten en daarom ben ik een klein jaar later een oldskool mobiele hotdogkraam op straat begonnen. Niet met goedkope worsten, maar kwaliteitsworsten die ik grill, met vlees afkomstig van een lokale slager.

En al vrij snel kwam daar uw eigen saus bij. Nondeju Hot Sauce.

Ik ben in 2014 begonnen met het maken van hete saus en dat sloeg eigenlijk al snel aan. In 2017 mocht ik worst bakken op het Dutch Chili Fest in het Klokgebouw in Eindhoven: het grootste festival in de Benelux op het gebied van hotsauce en sambals. Ik leverde mijn saus in met het idee om gewoon mee te doen aan de wedstrijd. Maar ik won!

Het bleef niet bij Nondeju Hout Sauce, er kwamen er nog een stel bij. Wat is er zo bijzonder aan de sauzen van Dokter Worst?

Als je een hete saus in de supermarkt koopt is het zeer waarschijnlijk dat er als eerste op het etiket water, azijn, suiker en peperextract staat. Niet bij mijn sauzen. Die bevatten alleen pure ingrediënten en geen rare E-nummers.

Sinds kort zijn Fleddy Melculy’s Hotsauce en Aborted Altro Inferno aan het assortiment toegevoegd. Wat zijn dit voor sauzen? En hoe zijn ze tot stand gekomen?

Ik heb Jeroen (Camerlynck, zanger -RF)) van Fleddy Melculy benaderd en die vond het een fantastisch idee! De saus bestaat uit chipotle pepers, habonero pepers met braam, kers en blauwe bes. De Fleddy is exclusief via de band te koop en bij mij aan de kar in Breda. Sven, de zanger van Aborted, is bevriend met Jeroen en vroeg me of ik voor Aborted ook een saus wilde maken. Dat vond ik best een eer, dus ik ben aan de slag gegaan en kwam uit op een complexe smaak: vier soorten pepers! Waaronder de Naga Jolokia – de heetste peper ter wereld – met fruit, tomatilio en tomaat. Complex en bruut dus, net als de muziek van de band.

Hebben de bands nog invloed gehad op de smaak van de sauzen?

Bij de saus van Aborted dacht ik wel: dit moet een lijpe, extreme saus worden! De Fleddy had ik al een soort van op de plank liggen. Het is trouwens niet mijn eerste bandsaus. Die was voor mijn oude trashcountry band Tio Gringo, waar ik drummer in was. Ook heb ik in The Gecko Brothers gespeeld. Nog steeds eigenlijk. Het is dus ook niet zo gek dat ik voor metalbands heb gekozen om er mijn sauzen voor te maken. Het is verreweg mijn favoriete muziek, dus dat was niet zo moeilijk.

Heeft u nog meer bands op het oog om een saus voor te maken?

Ik ben bezig met een saus voor Batmobile, dat zijn vrienden van me.

Van links naar rechts: Sven de Caluwé, Dokter Worst en Jeroen Camerlynck

Welke band verdient absoluut een eigen saus en waarom?

Motörhead! Mijn all-time favorite! En voor de naam zou Napalm Death natuurlijk gaaf zijn!

Als u een recept mag uitschrijven: wat is dan de lekkerste saus aller tijden?

Op dit moment Blueberry Hell van Hellfire Hot Sauce uit de Verenigde Staten: een lekkere combinatie van zoetigheid en pit door een mix van blauwe bessen en heel veel hete pepers.

Links: