Diabolical praat over (het vastleggen van) Eclipse

Diabolical bracht onlangs het album Eclipse uit. Momenteel toert de band ter promotie daarvan. Ergens on-the-road vond de zanger en gitarist Carl Stjärnlöv de tijd om Zware Metalen via de mail te woord te staan over de tour en uiteraard het nieuwe album.

Hallo, hoe gaat het vandaag? Jullie toeren op dit moment geloof ik?

Ja, dat klopt. Het gaat erg goed! Op dit moment zijn we in Italië en morgen spelen we in Brunico.

Ik heb begrepen dat jullie nieuwste album Eclipse is opgenomen met behulp van een koor. Welk koor?

We hebben het koor zelf samengesteld. We zijn in de gelukkige omstandigheid dat we veel getalenteerde zangers en zangeressen in Stockholm kennen. We vroegen hier en daar wat rond en stelden zelf het koor samen. De samenstelling wisselde per opnamesessie, afhankelijk van de beschikbaarheid van de leden.

Wie schreef de partituren voor het koor?

Dat deed ik, samen met Sverker en Pär. Het was een lastig proces waarbij we ervoor moesten zorgen dat elke noot op de juiste plek stond en dat alle noten goed samensmolten. Af en toe gebruikten we dissonante akkoorden op de gitaar en het was vrij lastig om de stemmen van het koor daarop aan te passen.

Waren jullie aanwezig bij het opnemen van het koor?

Ja, uiteraard. Wij nemen alles zelf op en produceren onze muziek ook zelf. Het hele album, inclusief het koorgedeelte, is in de studio van Sverker (Wing Studios) opgenomen. Hij nam alles op en ik dirigeerde het koor. Het vergde veel concentratie van iedereen die betrokken was en we hebben lange dagen gemaakt om alles af te maken, maar het was achteraf een erg bevredigend proces.

Volgens de bijgeleverde biografie van Eclipse is het album een reis richting de donkere kanten van de menselijkheid en wordt de luisteraar aangeraden om zijn of haar eigen donkere kant te ontdekken. Heb je jouw donkere kant onderzocht en wat vond je daarin?

Ik ben van mening dat iedereen dit proces, het onderzoeken van je geest en jezelf als persoon, moet ondergaan. Het is een constant proces dat je je hele leven kunt volgen. Onder de juiste omstandigheden zijn we allemaal in staat tot het kwaad. Bovendien: wat is goed? En wat is het kwaad?

Alle bandleden leverden een bijdrage op het vocale gebied en nemen zangpartijen voor hun rekening. Hoe bepaalden jullie wie welke partij in mocht zingen?

We proberen allerlei verschillende dingen en ideeën. Meestal heeft een van ons een idee met betrekking tot de vocalen en dat proberen we dan uit. Vaak blijven we dichtbij het oorspronkelijke idee. Soms proberen we verschillende takes en doen we verschillende versies voordat er een definitief besluit genomen wordt.

Waren alle bandleden ook betrokken bij het schrijven van de teksten van de nummers?

Pär en ik schreven de teksten. Soms deden we dat in de kroeg bij een biertje. Meestal heb ik een idee voor het vocale gedeelte en de melodieën wanneer ik de nummers componeer. Dat maakt dit proces een stuk makkelijker.

Ik neem aan dat er live een bandje meeloopt waarop het koor te horen is?

Daar hebben we inderdaad een sampler voor. Op zeker moment, maar dat hangt van het budget af, zullen we het koor live ten gehore gaan brengen bij een speciale gelegenheid. Maar het is niet rendabel om een twaalfkoppig koor mee op tour te nemen.

Er zit een gat van zes jaar tussen het vorige album (Neogenesis) en Eclipse. Duurde het allemaal zo lang om Eclipse te schrijven en op te nemen?

Wij zien dat niet als een gat. We hebben in de tussentijd ook nog de EP Umbra uitgebracht en deden tours en festivalshows. Dat gezegd hebbende, wij zijn erg kieskeurig als het op schrijven en produceren van ons werk aankomt en we nemen de tijd voor dit heel creatieve proces. Naar mijn mening hebben creatieve ideeën de tijd nodig om te rijpen. Als je dit gehaast afwerkt, mis je enkele elementaire inzichten en wordt het hele proces in negatieve zin daardoor beïnvloed.

Wat is je favoriete nummer op Eclipse en waarom?

Ik kan gewoonweg geen favoriet opnoemen. Dat is alsof je aan een vader vraagt wie zijn favoriete zoon of dochter is. Volgens mij hebben alle nummers een duidelijke visie en kracht in zich. We konden dit keer kiezen uit twintig nummers en kozen daarvan de negen beste nummers waarvan we dachten dat ze het beste bij elkaar zouden passen op een album. Onze twee video’s en tevens singles (We Are Diabolical en Betrayal) vertegenwoordigen het best de verschillende aspecten van Eclipse: heavy riffs, majestueuze akkoorden en orkestraties, krachtige grunts en gelaagde koortjes.

Eclipse is jullie eerste album voor Indie Recordings. Hoe kwam die deal tot stand en hoeveel albums mogen jullie voor dit label maken?

Er zijn vele gesprekken en onderhandelingen over een langere periode aan vooraf gegaan. De band en het label leerden elkaar op die manier goed kennen. Pas toen alles goed voelde en er een goed plan ontstond voor dit album is de deal beklonken. Vervolgens voerden we het plan uit en ik ben erg tevreden met de samenwerking tot nu toe.

Jullie toeren voor dit album met Krisiun en ScepticFlesh. Kennen jullie de bandleden al en zo ja, verloopt de samenwerking een beetje goed?

We zijn al even onderweg op deze tour en we leren elkaar steeds beter kennen. Alles verloopt gladjes en we hebben het allemaal goed naar ons zin. De crew en management op deze tour doen uitstekend werk. ScepticFlesh is erg professioneel en Krimh is een geweldige gast en erg getalenteerd drummer. Die gasten van Krisiun zijn erg relaxed en makkelijk in de omgang. Er wordt veel FIFA in de tourbus gespeeld, waarbij Moyses van Krisiun erg luidruchtig het Braziliaanse team aanmoedigt.

Helaas doet deze tour Nederland maar op één datum (9 maart in Willemeen, Arnhem) aan…

Maar dat was wel een geweldige show! Hopelijk spelen we binnenkort vaker in Nederland.

Dat hoop ik ook! Heb je tenslotte nog laatste woorden voor onze lezers?

Ik hoop jullie in de nabije toekomst bij een show te zien. Er staan nog veel optredens gepland op deze tour!

Links: