Defy The Curse praat over zijn invloeden, de huidige EP en het schrijfproces

Bart Al Foet recenseerde onlangs de debuut EP van het Nederlandse Defy The Curse. Naar aanleiding hiervan werd in goed overleg besloten de band eens wat vragen te laten beantwoorden. Bart stelde de vragen op, drummer Bjorn Surminski beantwoordde ze en Clemens Schaap zette het online.

Dag Defy The Curse, hoe gaat het met jullie?

Hoi Zware Metalen, met ons gaat het goed. Met mij persoonlijk gaat het vandaag wat moeizaam omdat ik van een flinke kater aan het herstellen ben na onze EP release show van gisteren, haha. Maar dat is alleen maar een teken dat het een mooi feestje was, dacht ik zo.

Wie zijn jullie en wat doen jullie?

Wij zijn Defy The Curse en wij maken eigenlijk allemaal al vanaf onze tienerjaren muziek. Altijd al voornamelijk metal. Drie jaar geleden zijn we bij elkaar gekomen met het idee om een beetje lol te maken in een oefenhok en met muziek bezig te zijn. Ik had al een jaartje of twee niet meer gedrumd, Harold had wel zin om weer eens gitaar te spelen na jaren lang voornamelijk op de basgitaar bezig te zijn geweest en Boris zijn tweede bandje was net uit elkaar gegaan en hij wilde er graag iets bij hebben. Na ongeveer anderhalf jaar is Wouter erbij gekomen om de vocalen in te vullen.

Jullie brachten recentelijk een eerste EP uit, hoe is die tot stand gekomen?

We zijn twee jaar lang bezig geweest met nummers maken, zonder vooropgezet plan. We hebben ’de natuur’ dus haar gang laten gaan. We houden niet zo van zaken uitdenken, maar beginnen eigenlijk gewoon met een riff die we lekker vinden klinken. Zo is ook de sound ontstaan. Wat er dan uiteindelijk als eindproduct uitrolt, is voor ons ook een beetje een verrassing. Welke stijl het dan is, maken we ons niet zo druk om. We laten het graag aan anderen over om het in een hokje te plaatsen. Na twee jaar waren we wel nieuwsgierig hoe het opgenomen zou klinken. We hebben toen Erwin Hermsen van Toneshed Recording Studio benaderd die we vrij goed kennen en daar hebben we op een vrijdag (de dertiende!) de vijf nummers opgenomen.

Wat is jullie relatie met Hammerheart Records?

Onze zanger Wouter kent de mensen van Hammerheart omdat hij daar grafische projecten voor uitvoert. Ook zitten hij en Boris met Collision al geruime tijd bij Hammerheart. Wouter liet op slinkse wijze de opnames luisteren met de vraag of zij ideeën hadden over andere labels die er misschien iets in zouden kunnen zien. Ze vonden het toch wel lekker klinken en hebben ze besloten de EP zelf uit te brengen. We hadden gedacht iets in eigen beheer te doen, maar Hammerheart biedt natuurlijk meer mogelijkheden en connecties. En zo is dat balletje een beetje gaan rollen.

 Wat zijn de invloeden die we zouden kunnen herkennen in de muziek?

De sound geeft het een Zweeds aandoend deathmetalidee (Dismember, Entombed, Nihilist, Carnage), een beetje crust D-beat (Disfear). Door de zang sijpelt er af en toe nog een beetje het hardcore-gevoel in, en aangezien wij allemaal wel van een lekkere groove houden, zitten er ook wel wat swingende stukjes in. Onbewust worden we natuurlijk allemaal beïnvloed door de muziek die we graag luisteren. Individueel kunnen onze smaken ook wel verschillen daardoor kan elk nummer weer anders uitpakken.

Het nummer The Messiah Complex is me bijgebleven, wie was hiervan de bron van inspiratie?

Zoals alle nummers begint het bijna altijd met een gitaar riff. Ook bij The Messiah Complex. Harold schudt die gewoon uit zijn mouw. Of hij zit er thuis misschien uren op te oefenen, maar dat zegt hij ons dan in ieder geval niet. Ik maak er dan een drumritme op en van daaruit bouwen we verder. De eerste riff inspireert ons dan weer tot het volgende stuk. Tot nu toe zijn de nummers vrij logisch en simpel opgezet. Het idee erachter is dat we niet te veel in een nummer willen stoppen. Als een melodielijn werkt, willen we die ook graag tot zijn recht laten komen.

Welke ambitie hebben jullie met Defy The Curse, voor dit jaar en daarna?

Onze grootste ambitie was en blijft lekker lol en muziek met elkaar maken in het oefenhok. Aangezien dit voor de meesten van ons een project is voor erbij, zijn we niet zoveel met de toekomst bezig. Gezien de vele andere verplichtingen zullen we ook niet alles plat gaan spelen. We zien dus wel wat er op ons pad komt. We staan voor heel veel open, maar kijken elke keer weer waar we zin in hebben. We vonden het natuurlijk fantastisch dat we als een van de eerste bands bekend zijn gemaakt voor Bloodshed Fest in september.

Zul je ook live te zien zijn?

Gisteren (19 januari) hebben we onze eerste liveshow gedaan in OJC Walhalla in Sevenum. En we spelen dus in september op Bloodshed Fest. Verder hebben we niks gepland. We staan altijd open voor uitnodigingen!

Wat zijn de reacties tot nu toe bij reviews?

Onze EP wordt fantastisch ontvangen. Aangezien ik er zelf niet zoveel van verwacht had, sta ik daar wel van te kijken. De sound maakt schijnbaar toch wel wat los bij metalliefhebbers. Maar ja, onder mijn klassiekers vallen bijvoorbeeld ook Entombed en Dismember. Niet dat ik ons daar mee wil vergelijken, maar onze sound heeft daar wel wat van weg. Dat roept dan misschien toch wat jeugdsentiment op? Ik heb geen idee eigenlijk. Maar het lijkt erop dat we toch iets goed doen gezien alle positieve reacties.

Wat zijn jouw favoriete platen van de laatste tijd? Heb je wat tips voor onze lezers?

Persoonlijk lig ik altijd wat achter met nieuwe muziek. Als ik een fantastische plaat ontdek, blijkt die vaak alweer een paar jaar uit te zijn. De laatste paar ontdekkingen van mij zijn LLNN – Loss en Spectral Wound – Infernal Decadence. Verder luister ik veel naar Dead To A Dying World, Morrow, Der Weg Einer Freiheit, Regarde Les Hommes Tomber, Nine Eleven, Wiegedood, Départe, Throane, Cult Of Luna en vanaf de eerste keer dat ik ze twaalf jaar geleden zag, ben ik helemaal kapot van Amenra. Dat draai ik bijna elke dag.

Zijn jullie fullblown metalheads en grinders, of komt er ook wel eens een streep ABBA of Pearl Jam voorbij in de oefenruimte?

In de oefenruimte draaien wij geen muziek. Persoonlijk denk ik dat dat het gevoel verstoort, in ieder geval het mijne. Ik denk dat je dan direct beïnvloed wordt door wat je net hebt zitten luisteren. Ik heb geen idee of dat klopt. Daarbij oefenen we beperkt en dan zijn we ook alleen maar bezig met muziek verzinnen, of nummers voor de set repeteren. En de nodige flauwekul uitkramen hoort er natuurlijk ook bij. Meestal zijn de tweeënhalf uur die we op zo’n avond hebben al snel genoeg voorbij. Maar als ik me niet vergis, komt bij ons allemaal thuis ook wel eens iets anders voorbij dan metal. Bij mij niet zo heel vaak, maar af en toe kan ik zeker genieten van een Wovenhand, Massive Attack, Portishead of Cypress Hill-plaat.

Dat was het voor mij, wat staat er vandaag nog op jullie programma?

Ik geloof dat er nog iemand naar een verjaardag moest. Verder heb ik geen idee wat de rest aan het doen is. Ik ga nog lekker bijkomen van de kater van gisteren en nagenieten van ons heerlijke eerste optreden.

Nog een woordje voor onze lezers?

Iedereen bedankt voor de fantastische reacties op onze EP, de positieve reviews die we krijgen en de support van iedereen die al een EP, cassette of T-shirt heeft gekocht. Ik ben ervan onder de indruk. Thanks!

Links: