De toekomst van punk: de wereld volgens Bob Malmström

Een interview met Bob Malmström mag wel eens een keer. De mannen zijn al meer dan tien jaar actief. Het viertal Zweedstalige Finnen stond te popelen om u meer te vertellen over zijn visie op punk. Bij monde van vocalist Kjell Simosas aka Carolus Aminoff volgde een uitgebreide toelichting op het werk deze vrolijke punkers.

Alles goed?

Ja, alles goed, hier een beetje regenachtig

Hier is het koud maar mooi.

Waar ben je?

Nederland.

Welke stad?

Zwolle.

Ah ja, ik ken het. Ik ben alleen naar Amsterdam en Tilburg geweest, naar Netherlands DeathFest.

In 013?

Yes, tegenover in de oude kerk waren alle blackmetalbands. Wel leuk, gezien de historie van het pand. Heel veel mensen vinden het leuk om in Tilburg te spelen. Onze drummer is nog steeds ziek, dus… We hebben al een tijdje niet geoefend. In september hadden we twee optredens, omdat het toen even mocht. Maar nu zijn de restricties weer strenger. We hebben nog boekingen staan, maar we weten niet wat er gaat gebeuren.

Vertel ons een beetje meer over Bob Malmström. De naam…

De naam is een beetje geinig. Niet echt typisch voor dit genre. Het valt wel op. Als je een poster ziet met wie er vanavond spelen dan zie je: Cemetery, Sodomite en Bob Malmström. Dus het valt op. Het begon een beetje dom. Ik en de bassist hadden optredens gezien en hadden een kater. Ik zat op de laptop, en was aan het lezen over Bad Religion (laat boek zien). Op het display stond Bad Religion. Maar de bassist had een kater, en las de titel. Hij kon het niet goed lezen dus hij zei: wie is Bob Malmström? Toen besloten we dat onze toekomstige band zo zouden noemen. Toen we de band startten, was de keuze snel gemaakt wat de naam werd.

Jullie startten vervolgens met Borgarcore. Wat is dat?

Alles viel een beetje op zijn plek. We kennen elkaar al jaren. Al voordat we een band begonnen, kende ik iedereen al. Wat ons vrienden maakte, was de passie voor muziek en dezelfde bands. We kwamen elkaar tegen op een feestje en zeiden tegen elkaar: ‘Oh wow, houd jij ook van deze muziek?!’. Zoals muzieknerds dat soms doen, hadden we het dus over 80’s thrash metal of zoiets. We hadden het gelijk over zelf een band beginnen. Toen de bassist achttien werd, kreeg hij een goedkope basgitaar en een versterker. Hij wilde meteen een band beginnen. We wilden dit eigenlijk altijd al. We vonden destijds Zweedstalige hardcore leuk. Ik zei toen: ‘Als we beginnen met muziek moeten we Zweedstalige hardcore gaan maken.’ De boodschap, de muziek en de ‘image’ kwamen daarna pas. Toen ik jong was, luisterde ik al naar hardcore zoals The Dead Kennedies. Maar ik was een beetje verveeld doordat punk altijd hetzelfde thema had. En ik weet wel dat punk meer is dan de muziek, maar alle liedjes waren gewoon hetzelfde. Altijd over dat de politici slecht zijn en dat alle rijken dood moeten. Maar wij zijn Finstalige Zweden. In Finland vinden de Finstalige mensen ons soort van elitair. Dus toen ik daar aan zat te denken, dacht ik: wat nou als we deze hele boodschap eens omkeren. En dan ook nog eens Zweeds spreken, om ons stereotype juist te omarmen. Ik belde toen de bassist en vertelde mijn idee. Daarna begon het hele verhaal.

Je zei net dat je van The Dead Kennedies houdt, wat zijn jullie verdere gezamenlijke favorieten?

We hebben er een heleboel. Ik en de bassist luisteren vooral naar punk en hardcore. De drummer houdt van wat meer technische muziek, zoals Opeth, Meshuggah en Tool. En de gitarist luistert vooral naar 70’s en 80’s rock en garage rock. Ikzelf luister echt naar alles. Wij praten heel vaak over muziek. Op tour hebben we het vaak over onze top drie van bands. Of bijvoorbeeld: ‘Welke muzikant heeft de meeste invloed op de stijl van deze band?’. Voor ons is Bob Malmoström een heel breed spectrum. Er is een hardcore punk basis, maar er komt veel meer bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan Bad Religion. 90’s hardcore en Zweedstalige bands zoals Skitsystem, Totalt Jävla Mörker, Disfear, maar we luisteren ook naar bands als The Hellacopters en The Misfits. Ik luister ook naar een boel black metal.

Je gaf aan dat je de punkscene soort van wilt omkeren. Ik zag op de cover van Vi Kommer I Krig een plaatje van een romantisch schilderij dat wel eens wordt gebruikt in relatie tot Nietzsche (Wanderer above the Sea of Fog). Zit daar een link?

De albumcover is gemaakt door onze gitarist. Hij zag dit schilderij, en hij zei iets van: we moeten dit schilderij gebruiken als artwork! Maar het heeft niet met Nietzsche te maken, zo slim zijn wij niet. [lacht]

Het eerste liedje dat jullie ooit hebben geschreven, is dat uitgebracht?

Ja! Ik en de bassist starten met een idee, en we wisten gelijk al wie we in de band wilden hebben. Maar we hadden in het begin meteen twee gitaarspelers. Maar een van de twee kon ook drummen, dus we maakten hem drummer. We waren in een appartement een beetje aan het jammen. Het eerste liedje werd met een slechte microfoon en computer opgenomen. De riff is nog steeds hetzelfde op het album, en je vindt hem op Gröna E Bruna. En destijds startten we ook met Kött Är Allas Rätt. Dat zijn de twee eerste liedjes. Het was ongeveer gelijktijdig met het moment dat ik over Borgarcore begon na te denken. Het was in de zomer. We hadden anderhalf liedje af en we hadden al een optreden staan. We hadden nog vier maanden de tijd om te oefenen. Tegen die tijd hadden we acht liedjes af. De meeste daarvan staan op het eerste album.

Niet allemaal?

Er zijn twee liedjes die we daarna nooit meer hebben gedaan. We hebben ook een liedje eerst afgeschreven, maar op album twee alsnog uitgebracht. Dit was I Lag Med Wahlroos, een skatepunkliedje. En eigenlijk zijn veel mensen hier fan van, en vragen ons om het live te spelen.

Heb je het idee dat jullie als band zijn ontwikkeld?

Ja, ik hoop het wel. Dat is wel wat we willen. In het begin hadden we niet echt verwachtingen. We wilden gewoon als een paar vrienden muziek maken. Nog altijd hebben we niet echt stress om de muziek, maar mensen raakten wel meer geïnteresseerd. Maar ook de stijl van de muziek, ik weet eigenlijk nog steeds niet echt wat we doen. We zijn wel uniek vind ik. Na de eerste drie optredens vonden we het leuk en begonnen we na te denken over het huren van een studio, extra optredens enzovoorts.

Wat zijn je favoriete nummers van Bob Mälmstrom?

We hebben een aantal gemeenschappelijke lievelingsliedjes. Een dit jaar uitgebracht liedje bijvoorbeeld: Jag älskar att supa. Mijn persoonlijke favoriet is eigenlijk het album Punkens Framtid. En op dat album staan K.F.S.F. en ook Åbo Brinner. Ik vind die laatste heel leuk, de anderen vinden hem wat minder.

Ik zag dat jullie ook een tour deden door China!

Ja, we zijn naar tien Europese landen geweest. En we hebben twee tours gedaan naar China en naar Brazilië. Veel mensen leven in China, dus blijkbaar zijn er mensen die hardcore leuk vinden. In Finland zie je zoveel mensen met bandshirts. In China is dat echt zeldzaam. Mensen zien er gewoon heel normaal uit, maar ze vonden het wel echt leuk. In sommige plekken hadden de mensen waarschijnlijk nog nooit van ons gehoord, maar ze vonden het gewoon ook leuk dat we uit Europa kwamen. De pits bestonden uit mensen die elkaars handen vasthielden en rondjes liepen.

Je draagt met de band anti-punkwaarden uit, heb je wel eens bedreigingen gehad daarvoor?

Niet echt. Toen het eerste album uitkwam, op een vrij groot label (Spinefarm Records), was er veel aandacht in de pers. De mensen die het ons het minst leuk vinden zijn de punks, maar niets serieus verder. Je hebt hier wel een punkforum waar mensen alleen maar oude punk leuk vinden, en de rest sell-outs vinden. Daar had je een paar pagina’s aan discussie over Bob Malmström. Dat vond ik wel grappig. Het is wel goed om te zien dat we met de live shows mensen hun mening hebben kunnen veranderen. Dat is wel vaak gebeurd, dus dat is leuk.

Gaan jullie weer een nieuw album afleveren binnenkort?

Er is veel gaande. We hebben heel wat liedjes alweer af. We hebben drie splits/EP’s afgeleverd. We wilden dat gewoon een keer doen, samen met wat vrienden die een bijdrage leverden. We hadden toen ook al wat over, en we hebben wat nieuwe dingen. Ik wil snel weer een album maken. De splits/EP’s waren leuk. Je kan wat sneller liedjes uitgeven. Wij willen geen tien liedjes op een album, want daar zijn onze liedjes te kort voor. We willen ongeveer 25 liedjes erop hebben. Het kost dus wel wat meer tijd om het uit te brengen. We hebben geen exacte plannen, zeker vanwege de huidige toestand in de wereld. Veel andere bands brengen ook geen albums uit, tenzij je de merchandise en alles al klaar hebt liggen. Je wil namelijk ook toeren daarna. Maar we werken er wel aan in elk geval. Misschien brengen we nog wat liedjes uit voordat we het album droppen.

Heb jij verder nog laatste woorden?

Bedankt! Check onze muziek! Of je nu van bierdrinken, black metal of old school hardcore houdt, je vindt bij ons vast wel iets wat je aanstaat. We zijn nog nooit in Nederland geweest, maar daar willen we uiteraard graag verandering in brengen in de toekomst.

Links: