Daniel Moilanen van Katatonia over Sky Void Of Stars

Katatonia is inmiddels ruim dertig jaar actief en heeft in al die jaren een indrukwekkende discografie opgebouwd. Toch sprak Zware Metalen slechts één keer met de band. Het nieuwe album Sky Void Of Stars, dat op 20 januari uitkomt, biedt een mooie aanleiding om daar verandering in te brengen. Dat gaat aanvankelijk wat moeizaam. Onze afspraak met bassist Niklas wordt afgezegd omdat hij ziek terug is gekomen van de tour in de Verenigde Staten, gitarist Roger blijkt toch niet op het afgesproken tijdstip te kunnen, maar op het laatste moment is drummer Daniel Moilanen beschikbaar om onze vragen te beantwoorden.

Hi Daniel, hoe gaat het? Is iedereen weer in goede gezondheid in aanloop naar de Europese tour die volgende week start?

Gelukkig wel, na afloop van de tour door Amerika is iedereen in de band wel zo’n beetje ziek geworden maar inmiddels zijn we weer fit en klaar voor de aanstaande tour.

Hoe was het om eindelijk jullie vorige album City Burials te kunnen promoten?

Het was geweldig! In de eerste plaats om eindelijk weer op tour te kunnen en luide muziek te spelen voor enthousiaste fans, maar ook om weer eens naar de Verenigde Staten te kunnen. We vinden het heerlijk om daar te touren.

Was het raar om op tour te zijn om jullie vorige album te promoten terwijl het nieuwe album al opgenomen was en de eerste single daarvan al uit was?

Ja, een beetje wel. Toch vonden we het belangrijk om tenminste één tour te doen ter ere van City Burials en nummers van dat album te spelen die we waarschijnlijk niet meer zullen spelen. Voor ons was het een manier om dat hoofdstuk af te sluiten voordat het nieuwe album uitkomt.

We horen van bands uit de Verenigde Staten dat het door de inflatie steeds lastiger wordt om in Europa te spelen. Ik neem aan dat het andersom voor een band als Katatonia ook geldt. 

Dat klopt, maar dat geldt voor touren in het algemeen. Met name door de enorm gestegen brandstofkosten, één van de grootste kostenposten, is het lastiger om de begroting rond te krijgen. Dat betekent dat we op sommige vlakken moeten bezuinigen, maar op sommige zaken willen we gewoon niet bezuinigen.

Als jullie volgende maand in Paronaat in Haarlem spelen zal ik daar als toeschouwer niets van merken?

Laten we hopen van niet. Nee, ten aanzien van de show zullen we geen compromissen sluiten. Alle zaken daaromheen, daar zal het soms wat balanceren zijn.

Kun je wat meer vertellen over hoe Sky Void Of Stars tot stand is gekomen?

Net als City Burials is Sky Void Of Stars geheel geschreven door zanger Jonas Renske. Hij is al vlak na de release van het vorige album daarmee begonnen. Hij werkt de nummers al helemaal uit in demo’s, inclusief zang, gitaren, bas en drums. Daarna is het aan de overige bandleden om te kijken of zijn ideeën werken. Sommige drumpatronen klinken bijvoorbeeld goed als geprogrammeerde drums op de demo, maar niet als ik ze uitwerk op een echte drumkit. Ik denk ook na of iets live goed werkt of ga op zoek naar drumpatronen die live beter werken. Zo proberen alle bandleden de ideeën van Jonas te interpreteren en eigen te maken.

Vervolgens is het opnemen van het album een individueel proces. Jonas en ik zijn naar Denemarken gegaan om daar de drums op te nemen. Vervolgens werden de gitaren en de bas in Stockholm opgenomen, maar daar ben ik al niet meer bij. Jonas neemt ten slotte zelf de zang op en is betrokken bij het mixen van het album.

Voordat ik het eindproduct hoor heb ik dus alleen de demo’s en mijn drumtracks gehoord. Tijdens de luistersessie van het afgemixte album onze oefenruimte is het alsof ik de nummers voor het eerst hoor, ook al heb ik de demo’s in de voorbereiding al honderden keren gehoord.

Als ik afga op de albumcharts lijkt City Burials het meest succesvolle album van Katatonia tot nu toe. Houdt dat jullie bezig op moment dat jullie aan de slag gaan voor een nieuw album?

Dat niet zozeer, maar we denken wel na over wat bij ons past en of nieuwe nummers werken in onze liveset. We zullen ons niet opeens een album opnemen met een producer die vooral industriële indypop opneemt, hoe graag we misschien eens met hem zouden willen werken. Een album van Katatonia moet passen in de markt waarin we ons bevinden en dat is, of we dat nu leuk vinden of niet, de markt van metalmuziek. Natuurlijk is het mooi dat een album het goed doet in de charts, maar belangrijker is het dat fans het album goed vinden, naar onze shows komen en onze merchandise kopen.

Als ik naar het nieuwe album luister, valt me op dat de gitaren wat dieper in de mix staan en de drums en effecten wat prominenter aanwezig zijn, als in een popproductie. Als ik jou goed begrijp was dat dus niet de bedoeling?

Toen Jonas met schijven begon had hij een steviger album in gedachten dan City Burials. Dat album leunde sterk op electronica en dat mocht voor dit album wel wat minder. Sky Void Of Stars moest meer een gitaaralbum worden en zoals ik het album hoor gaat dit meer terug naar het directe en hardere geluid van The Great Cold Distance. De nummers zijn directer en minder progressief. Maar ik heb het album al een tijd niet gehoord. We zijn nu aan het oefenen voor de liveshows en misschien hoor ik wel vooral hoe heavy de nummers live klinken.

Wat zijn je favoriete nummers van het nieuwe album om straks live te spelen?

Austerity en Opaline, en dan vooral Austerity omdat dat nummer ontzettend zwaar op de drums leunt met dubbele kickdrums en proggy elementen.

Ik las her en der discussies over de maatsoort van dat nummer, maar het is toch ‘gewoon’ 4/4?

(lacht) Ja, die discussies heb ik ook gelezen op internet. Het is inderdaad een vierkwartsmaat, met een syncope die het een triplet-feel geeft. Erg gaaf om live te spelen straks.

Katatonia zat sinds Tonight’s Decision bij het label Peaceville. Het nieuwe album wordt uitgebracht bij Napalm Records. Waarom deze verandering van platenlabel?

Ons contract met Peaceville was afgelopen en we hadden na de release van City Burials het gevoel dat we met dit album meer konden groeien als band en dat er meer potentie inzat dan er tot nu toe uitkwam. Daarom zijn we met andere labels gaan zitten en uiteindelijk gaf Napalm Records ons het gevoel het beste label te zijn voor de ontwikkeling van Katatonia.

Sky Void Of Stars komt uit op 20 januari via Napalm Records. Op 17 februari speelt de band in Patronaat in Haarlem, samen met Sólstafir en SOM. Een dag later staat het package in Trix in Antwerpen.

Links: