Bloodletter: Bay Area thrash uit Chicago

Het album Funeral Hymns is de derde langspeler van de Amerikaanse band Bloodletter. Toch is in de archieven van Zware Metalen niets te vinden over de mannen. De hoogste tijd dus om de thrashers eens wat vragen te stellen.

Hallo! Hoe gaat het met jullie in deze gekke tijd?

Zelfs met nog slechts enkele dagen te gaan, zijn we terughoudend om te zeggen dat 2020 “voorbij” is. We hebben onze gezondheid, we werken aan een nieuw project en we bereiden ons ook nog voor op de internationale release van ons album, dus in zijn geheel kun je wel zeggen dat het goed gaat met ons denk ik?

Voor wie jullie nog niet kent, zou je jezelf even willen voorstellen?

Wij zijn Bloodletter uit Chicago, Amerika. Wij maken graag snelle, melodieuze en heavy thrashmetal. Ik ben Pete Carparelli en ik speel gitaar en doe de zang in de band.

Welke consequenties had corona voor Bloodletter? En voor de fysieke release van het nieuwe album Funeral Hymns?

Ik denk dat, net als bij de meeste bands, de abrupte stop aan toeren en optreden direct gevoeld werd. Dat stopte elk momentum dat je als band net had opgebouwd voor die tijd. En volgens mij heeft de pandemie de dagelijkse bezigheden van bands erg veranderd. Dat we niet konden optreden om ons nieuwe album te promoten, dat eerder al digitaal uitgebracht was, heeft echt de wind uit onze zeilen gehaald. We hebben goede hoop dat de internationale release met ons nieuwe label Petrichor ons helpt om het album in nieuwe richtingen te sturen en helpt meer mensen het te vinden, er naar te luisteren en er van te genieten.

Jullie komen uit Chicago maar zouden jullie niet eigenlijk uit de Bay Area – de geboorteplaats van de thrash – moeten komen?

We waarderen het compliment maar ik weet niet of wij ons kunnen aanpassen aan het leven in Californië! We hebben absoluut raakvlakken met het geluid van de Bay Area-thrash, dus het zou geweldig zijn om daar heen te gaan om wat shows te spelen met sommige Bay Area-bands.

Ik zal niet voor mijn collega bandleden spreken in deze, maar ik heb echt een hekel aan zomers weer en ben dol op de kou! Ik zou waarschijnlijk eerder verder naar het noorden verhuizen. Of ergens in Zweden of Noorwegen. Wij hebben trouwens ook véél betere pizza hier in Chicago!

Funeral Hymns klikt naar mijn mening als een Death Angel-album. Zelfs de zang is nagenoeg identiek.

Om eerlijk te zijn, volgens mij heeft geen van ons echt vaak naar Death Angel geluisterd. Het is echter niet de eerste keer dat we met ze vergeleken worden, dus misschien hebben we onbewust wel een soortgelijke aanpak als we nieuwe muziek aan het maken zijn.

Jullie nieuwe album verschijnt via het label Petrichor Records. Is het geen groot risico om met een heel nieuw label in zee te gaan?

Aan elke nieuwe deal die je als band maakt kleeft een bepaald risico. Gelukkig wilde het team bij Petrichor graag met ons werken en ook nog op onze voorwaarden. Het belangrijkste voor ons bij een label is dat meer mensen ons nieuwe album horen en de band ontdekken. Ze hebben enkele goede doelen gesteld voor de release van Funeral Hymns en ik hoop dat we die doelen waar kunnen maken. We verheugen ons op de samenwerking en hopen dat het voor beide partijen goed uitpakt.

Met Funeral Hymns hebben jullie de lat hoog gelegd. Waar gaat Bloodletter verder vanaf hier?

We hebben ons tot het uiterste gedreven om een album te schrijven dat laat zien waar we echt voor staan. Voortbordurend op het vorige album zijn we een stapje verder gegaan. We zijn echt blij met hetgeen we gemaakt hebben en zijn van mening dat dit representatief is voor Bloodletter. Waar we vanaf hier verder gaan is een lastige vraag. Idealiter hoop ik dat we snel kunnen toeren en dit album kunnen promoten en muziek blijven schrijven terwijl we thuis zitten zodat we een volgende release kunnen samenstellen die in de voetstappen van Funeral Hymns treedt. We dwalen niet af van hetgeen ons tot hier gebracht heeft, dus er zal nog meer snel, heavy en melodieus spul aan komen. Misschien wordt het wat epischer… Wie weet?

Zijn er voorzichtige plannen om naar Nederland of België te komen als de wereld weer een soort van normaal is geworden?

Als we weer kunnen en mogen, maken we graag de oversteek. Absoluut! We zouden graag in Europa toeren.

Nog laatste woorden voor onze lezers?

We hopen dat jullie ons nieuwe album een luisterbeurt willen geven. Als je het wat vindt, laat het ons dan vooral weten, we horen graag van jullie! Oh ja: stay safe, was je verdomde handen! Voor je eigen veiligheid! Cheers!

Links: