Between The Buried And Me over een nieuwe mijlpaal

Ondanks dat Between The Buried And Me een grote naam is in de metalwereld, had Zware Metalen nog nooit de eer om een interview met gitarist Dusty Waning te regelen. Nu wel! Colors II wordt de langverwachte opvolger van het monumentale album Colors van Between The Buried And Me. Door liefhebbers wordt de band liefkozend BTBAM genoemd. Dusty praat ons bij over de ins en outs van het nieuwe muziekstuk, dat zichzelf bij voorbaat al kwalificeert voor menig jaarlijst.

Hoe gaan jullie om met al die positieve feedback op elk album dat jullie maken?

We zijn gewoon dankbaar voor positieve feedback. We hebben fantastische fans.

Het nieuwe album heet Colors II. Wat is de link met Colors, en ervaar je een gevoel van druk omdat Colors zo’n hoogtepunt was?

We waren op eenzelfde punt dit keer als de keer dat we het Colors album maakten. We hadden het gevoel dat we echt een goed album moesten maken. We hebben bepaalde muzikale thema’s gevolgd, maar toch is het een totaal nieuw album van Between The Buried And Me. Om eer te bewijzen aan het origineel hebben we wat ‘goodies’ erin gegooid. 

Wat is je favoriete liedje van het nieuwe album. Welk nummer is het lastigst om te spelen?

Ik zou zeggen dat The Future is Behind Us waarschijnlijk mijn favoriet is. Het is zo anders, en nieuw voor ons. Er is echt een heleboel muziek die moeilijk is om te spelen. Haha, anders zou het ook geen Between The Buried And Me album zijn, als het niet moeilijk was om te spelen.

Je hebt je eigen gitaarlijn, vertel ons daar eens wat meer over. 

Ik heb een signature PRS model. Ik heb jaren gewerkt aan het ontwerp en het resultaat is perfect in mijn ogen. Het is een aanval op het custom 24 Floyd model (de CE line is een Amerikaanse optie). Het heeft mijn custom halsprofiel, custom controle plaatsing en heeft eveneens mijn kenmerkende DW Tomahawk humbuckers. Tevens komt deze in vijf verschillende afwerkingen. Satijnen verf, en zelfs de achterkant van de hals is satijn. Geweldig instrument.

Hoe slagen jullie erin om zo lang bij elkaar te blijven als band?

We zijn beste vrienden en hebben dezelfde doelen en visie aangaande wat wij willen bereiken met deze band. We hebben geluk dat wij elkaar hebben, en fans die ons steunen en loyaal zijn.

Wat is je favoriete stuk om te spelen van alle liedjes van Between The Buried And Me?

Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden omdat we zoveel albums hebben. Fossil Genera is altijd een favoriet geweest. Ik hou echt van de nieuwe muziek en wat we daarvan tot nu toe hebben gespeeld.

Wil je onze lezers wat meer vertellen over het songwritingproces?

Wij schrijven alle vijf heel veel materiaal. We hebben verschillende muzieksmaken en ik denk dat dit een belangrijke component is in ons progressieve geluid. Op het gebied van genre gaat het echt alle kanten op. We houden van experimenteren. Het is moeilijk om ooit verveeld te raken, snap je? Normaal gesproken nemen we een beginpunt en vanaf daar starten we om alles bij elkaar te voegen. Het klinkt misschien niet echt onderscheidend, maar het is voor ons een heel natuurlijk proces geworden.

Komt er ook nog een keer een nieuw album van Glass Caskets?

We hebben geschreven materiaal en een heleboel demo’s. We moeten nog wel een heleboel labelzaken uitvogelen voordat iets daarvan kan worden uitgebracht. Ons oude label bestaat niet meer.

Betreft het artwork: wat kan je ons daarover vertellen, en zitten er links in naar Colors?

Ik hou echt van het artwork. Er zitten ook wat kleine linkjes naar het origineel inderdaad.

Wat is een doel dat je nog wil bereiken met Between The Buried And Me?

Ik zou het echt geweldig vinden om terug naar de Grammy’s te mogen en er dit keer eentje te winnen. Ik wil oprecht doorgaan met het schrijven en spelen van muziek met mijn beste vrienden tot we te oud zijn om dat nog te doen.

Hoe zou je jouw stijl van gitaarspelen omschrijven, en wat zijn invloeden voor jou?

Al mijn favoriete gitaristen zijn super uitgesproken met coole frasering. Gasten zoals Jerry Cantrell. Ik probeer het altijd smakelijk te maken en zeker ook strak. Ik heb een zware rechterhand, dus het klinkt altijd een beetje agressiever en bozig, haha!

Bandleden hebben zich uitgesproken voor de zogenaamde ‘straight edge scene’. Wat zijn jouw gedachten hierover?

Ik blijf zelf nuchter, en de rest van de bandleden eigenlijk ook. Wat mensen gelukkig maakt is goed voor ons. We zijn ontzettend bezorgd over de manier waarop mensen leven. Ik hou ervan om nuchter te zijn.

Wat heb je liever: geld of succes?

Iedereen heeft geld nodig, maar gek genoeg kan je succes hebben zonder geld te hebben…

Links: