Alicia Vigil (DragonForce) over het nieuwe album, video’s en Taylor Swift

Half maart komt het nieuwe album van DragonForce uit. Het vijftal wordt veelal geprezen als ‘s werelds snelste band; het album kreeg dan ook de passende titel Warp Speed Warriors mee. Een maand voor de release sprak Zware Metalen Alicia Vigil, de bassiste van de band, en kwamen onderwerpen als creativiteit, vernieuwingsdrang, kritiek en video’s ter sprake. En laten we ook vooral Taylor Swift niet vergeten…

Hoi Alicia, hoe gaat het? Hoe is jouw dag tot nu toe geweest?
Hoi Patrick, met mij gaat het goed. Ik hoop dat het voor jou niet anders is.

Mijn dag is prima. Deze reeks interviews moet voor jou één van de eerste zijn als het om DragonForce gaat. Hoe voel je je?
Ik voel me er goed bij. Het is mijn eerste serie interviews over het nieuwe album, maar ik kijk ernaar uit om de vragen van iedereen te horen en wat gedachten over het album te horen.

Laten we dan meteen maar naar het album kijken. Warp Speed Warriors is album nummer negen voor de band en jouw eerste. Wat zoeken jullie als band in een nieuw album? Als je het de fans vraagt, zullen veel mensen zeggen dat ze nog een Inhuman Rampage of nog een Sonic Firestorm willen. Maar hoe is dat voor jullie vijven? Waar zoek je als band naar in een nieuw album?
Omdat het zo nieuw is, is het moeilijk te zeggen voor de bandleden die er vanaf het begin bij betrokken zijn geweest. Maar voor mij, nu ik al vier jaar in de band zit, is het best gaaf om hier getuige van te zijn. Ik denk dat ze goed werk leveren door veel van het oude, klassieke DragonForce-geluid te combineren met veel nieuwe elementen. Ze houden het verfrissend en nieuw. Het is niet hetzelfde, het zal altijd snelle power metal zijn, maar met toegevoegde elementen. We hebben een nummer Doomsday Party dat we hebben uitgebracht, het is erg disco metal, het is funky en dansachtig. Ik denk dat dat een verrassingselement zal blijken te zijn. En er staat een ballad op de plaat, en er is een cover van Taylor Swift. Ik denk dat het dynamisch erg veelzijdig is. Dus dat vind ik wel cool. Omdat DragonForce al meer dan twintig jaar een band is, is het moeilijk om dingen nieuw en spannend te houden. Ik denk dat ze er heel goed aan doen om het nieuw en spannend te houden.

En ik denk dat het ook voor jou als muzikant nieuw moet zijn. Omdat je immers het hele jaar door dezelfde nummers vele malen speelt tijdens een liveconcert, wil je ook dat het voor jou ook vermakelijk is door nieuwe dingen te proberen in plaats van steeds opnieuw hetzelfde te doen.
Ik denk dat ze bij DragonForce altijd op zoek zijn naar iets nieuws en spannends. En daarmee komt het live-element. Ik denk dat we nieuwe elementen aan het podium hebben toegevoegd, passend bij ons nieuwe theater in de nummers. En dat is spannend, want als je de DragonForce show nog niet hebt gezien: het is echt niet de typische metalband, weet je. Er gebeurt veel, en elke keer dat we op tournee gaan, zal het anders zijn. Er zullen nieuwe dingen op het podium staan, of nieuwe elementen die we doen. Ja, omdat het ook visueel behoorlijk aantrekkelijk is. Omdat er veel gebeurt op het podium. Ik denk dus dat het om die reden een erg leuke band is om deel van uit te maken.

Deze release zal je eerste zijn sinds je bij de band kwam. Hoe speciaal wordt 15 maart voor jou?
O, het wordt super. Ik denk dat we in die tijd echt onderweg zullen zijn. We gaan ergens in Europa zijn. Het wordt dus een heel opwindende manier om het te vieren. En weet je, het was een eer om er eindelijk deel van uit te maken. Nadat ik nu ruim vier jaar in de band zit. Het was dus leuk om eindelijk te weten dat dit het volgende is waarmee ik nu ook deel kan uitmaken van de erfenis van het opgenomen aspect. Het wordt heel spannend.

Hoe ziet het schrijven van een album eruit voor DragonForce? Tegenwoordig met zoveel mogelijkheden online, deel je ideeën via internet, waarna jullie allemaal bepaalde riffs schrijven, deze voortzetten of zoiets? Of komen jullie samen in een studio? Hoe gaan jullie met die dingen om?
Ja, dus deze band, iedereen, weet je, heeft echt zijn eigen rol. Iedereen heeft zijn eigen taken. Dus op dit moment, in ieder geval specifiek voor dit album, is onze gitarist Sam het brein. Hij is de belangrijkste songwriter van de band. Hij levert ons, tekstueel en instrumentaal, eigenlijk alle demo’s. Tijdens de pandemie had hij tijd om dit te doen. Hij stuurde ons alle demo’s, en toen konden we allemaal naar de opnamestudio gaan, onze partijen opnemen, maar er onze eigen smaak aan geven, er ons eigen gevoel aan geven. Maar ja, het was dus geweldig. En het was ook een interessant opnameproces, omdat ik eraan gewend ben in een band te zitten die allemaal op dezelfde plek zit. We gaan met elkaar een studio in, maar deze keer waren we allemaal… Weet je, onze drummer woont in Italië, en onze zanger, onze andere gitarist, Sam, hij woont in Engeland. Herman en ik wonen hier in Los Angeles. Dus ik bedoel, ik kon gelukkig persoonlijk naar de studio gaan omdat onze producer, Damian, hier in LA woont. Maar om de andere bandleden daar niet te hebben, is een beetje vreemd. Maar het was cool, want, zoals je zei, door de technologie die we hebben, kunnen we notities uitwisselen. En als we onderdelen nodig hebben, kunnen we dingen opnieuw opnemen. Het is dus absoluut een andere, unieke ervaring om gescheiden te zijn. Ja, vooral als je bedenkt dat één in Italië is, en twee van ons in de VS, en dat het nog steeds mogelijk is om te combineren.

Je vertelde al dat er een cover van Taylor Swift op het album staat: Wildest Dreams. Ik kende het origineel van Swift niet, moest ernaar zoeken… En jullie versie is zo anders. Het heeft overal de typische DragonForce-kenmerken. Wat deed je besluiten om voor dit nummer te gaan, want Taylor Swift is niet het type artiest waar je meteen aan denkt als je het over DragonForce hebt. Er hadden zoveel andere bands kunnen zijn. Wie kwam op het idee van Taylor Swift?
Dit idee is eigenlijk door Herman ontstaan. Hij heeft een dochter die Taylor Swift leuk vindt, dus ik denk dat dat er iets mee te maken heeft. Maar hij probeert altijd nieuwe en creatieve manieren te bedenken om het spannend te houden. Ik denk dat het een heel goed idee was, omdat Taylor Swift nu een van de grootste artiesten ter wereld is. Het zou heel gaaf zijn als sommige van haar fans het zouden horen en zouden denken: “Wauw, dit is totaal anders.” Waarschijnlijk hebben ze zoiets nog nooit gehoord. Misschien zal het ze meer geïnteresseerd maken in metal, en in het bijzonder DragonForce-nummers. Wie weet? Ja, ik vind het heel cool. Het was zeker een schok, want ik had het origineel ook nog niet zo veel gehoord. Het is inderdaad totaal anders. Maar ik vind onze versie ook erg leuk. Het is bij mij gegroeid en het is leuk om live te spelen.

Jullie zijn het type band dat veel creativiteit heeft en nieuwe dingen begint, maar zoals altijd zullen er mensen zijn die je keuzes bekritiseren…
Ik denk dat dat is wat je zou moeten doen. Als je helemaal geen enkele reactie krijgt en je het gevoel hebt dat het gewoon saai is en te verwachten, dan doe je het waarschijnlijk niet goed. Ik denk dus dat het heel cool is om zeer gemengde reacties te zien, zowel goede als slechte, en mensen gewoon enthousiast te maken in hun reacties. Want dat is wat Herman heel slim doet. Hij is altijd op zoek naar… Nou ja, mensen die erover praten. En dat is beter dan wanneer ze over jou zwijgen, wanneer ze niet over de band praten. Want dan, vooral tegenwoordig, nu er zoveel bands beschikbaar zijn, echt zo veel, is het prima als je opvalt. En natuurlijk is het nooit mogelijk om iedereen tevreden te stellen. Dat is onmogelijk, simpelweg onmogelijk. Dus praat over ons, geef ons wat feedback. Zelfs als het negatief is. Er zullen mensen erover praten en er zullen mensen zijn die het leuk zullen vinden. Wie weet? Misschien zal zelfs Taylor het horen en het leuk vinden.

Sturen jullie een kopie van het album naar Taylor of Taylors management of wat dan ook?
Waarom niet? Ik denk dat het geweldig zou zijn om te weten wat zij ervan vindt. Hopelijk kan de fanbase van DragonForce-fans en Taylor-fans die het horen, dit waarmaken. Ja, op de een of andere manier zal het bij haar komen. Al zijn wij uiteraard niet de enige band die een nummer van haar zullen coveren. Maar wie weet?


Het is fijn om te horen dat je boven kritiek staat en je er niet door laat beïnvloeden. Jullie gaan op tournee door Europa en je show in Nederland was snel uitverkocht. Hoe voelt dat, als je ziet dat mensen bereid zijn naar de show te komen, dat ze er enthousiast over zijn? Wat doet dat met je voordat je op tour gaat?
Het voelt echt goed. Ik bedoel, het laat zien hoe sterk de fanschare is. Ik heb altijd een heel sterk gevoel gehad voor Nederland, vooral het publiek daar. Jullie doen een gezang waarbij jullie de handen op jullie hoofd leggen. Weet je waar ik het over heb? Ik ervaar dat hier in de Verenigde Staten helemaal niet. Ik vind het dan ook altijd erg leuk om te zien hoe enthousiast het publiek daar is. Het voelt dus heel spannend dat we erheen gaan en al de helft van de shows is uitverkocht. Het voelt heel goed. Al het harde werk werpt zijn vruchten af.

Je noemde jullie live show al. Het visuele aspect is altijd belangrijk geweest voor DragonForce. Tot welke hoogte gebruiken jullie videogames in het visuele aspect, omdat videogames ook een groot deel uitmaken van DragonForce? Hoe neem je dat mee in de theatershow? Of helemaal niet, misschien? Gebruik je delen van videogames of elementen daaruit in de show?
Weet je, eerlijk gezegd, voor mij persoonlijk niet zo veel als de andere jongens. Ik denk dat mijn focus zo ver op muziek lag dat ik niet echt zoveel tijd of passie heb voor videogames. Maar ik ben opgegroeid met de Nintendo 64 en Guitar Hero. Daar zit zeker iets van in. Ik vind het gewoon ontzettend gaaf hoe ze de werelden van videogames en muziek hebben weten te combineren en zo een unieke ervaring voor de luisteraar hebben gecreëerd. Ik denk dat veel van de fans soms meer videogamers zijn dan normale metalheads. Veel mensen die naar onze shows komen, zeggen: dit is mijn eerste concert. En het is zoiets van, wauw, het is gek. Maar het is best gaaf. Ik vind het geweldig dat DragonForce verschillende soorten mensen heeft kunnen aantrekken. En het is niet alleen een metalshow. Zoals misschien een andere metalband die gewoon meer om de muziek gaat. Dus ik denk dat dat echt cool is en dat het een ander type band oplevert.

Als jullie op tour zijn, is de bus dan uitgerust met videoconsoles of niets daarvan?
Verrassend genoeg… Geen. Ik denk dat ik in de vier jaar dat ik bij ze ben, ze helemaal niet heb zien spelen, en dat is prima, want… Nou ja, dat doen ze wel als ze thuis zijn. En Sam vindt het leuk om overal waar hij komt flipperkasten te vinden, zoals in de steden waar wij komen. Maar verder spelen we eigenlijk niet in de bus, omdat we het gewoon zo druk hebben met al het andere, weet je? Soms denken mensen dat je niets te doen hebt als je onderweg bent. Maar je hebt natuurlijk nog zoveel te doen. Niet alleen de reis zelf. En een bus is niet zo enorm dat je er veel spullen in kwijt kunt. Het kan leuk zijn om gewoon de stad in te lopen… Dat is een van mijn favoriete plekken. Ik heb nieuwe delen van de wereld gezien. Dus dat is zeker wat ik graag doe als ik ooit vrije tijd heb, vóór de soundcheck en zo. Ja, het was een goede ervaring.


Als een soort promotie voor het album hebben jullie tot nu toe drie video’s uitgebracht: Astro Warrior Anthem, Doomsday Party en Power of the Triforce (na het interview verscheen de video voor Wildest Dreams). Heb je de volledige vrijheid als het gaat om het kiezen van de video’s of is dit iets waar de platenmaatschappij iets over te zeggen heeft? Combineren jullie ideeën of is het gewoon nee, wij willen hier een video van maken en dat is prima?

Goede vraag. Ik denk dat Herman en Sam degenen zijn die kiezen. Maar ik ben er zeker van dat het label ook een rol speelt. Maar dat is iets waar Herman misschien beter op kan antwoorden, want dat weet ik niet… Ik kom gewoon opdagen als ik nodig ben. Weet je, ik weet daar niet veel van.

Vooral de video voor Doomsday Party kreeg veel reacties omdat er mensen waren die dachten: “Waarom maken ze black metal belachelijk? Waarom maak je een personage van Abbath?’ Hoe ga je om met dit soort opmerkingen?
Weet je, dat we allemaal samen zouden kunnen komen voor Doomsday Party en het samen zouden kunnen vieren en met elkaar overweg kunnen. Het was gewoon zo leuk om te doen. Het was nooit de bedoeling om te beledigen; we hadden gewoon plezier. Dat was absoluut mijn favoriete video waar ik ooit deel van heb uitgemaakt. We hadden een choreografie aan de gang. We deden gewoon lekker gek. Er zijn zelfs choreografische dansen, enzovoort. Het heeft alles wat je niet van een metalvideo verwacht. Als we gewoon nog een video zouden uitbrengen, precies dezelfde oude, met zware riffs en niets bijzonders, zou het niet echt memorabel zijn. Maar dit was iets heel anders. Het liet een gevoel achter en het was zo leuk om er deel van uit te maken. En we moesten allemaal de dans leren. Niemand van ons danste helemaal, dus het was gewoon heel grappig en dom. Hahaha.

Maar is dat niet waar muziek ook voor jou over moet gaan? Het moet ook gaan over plezier maken en genieten van de dingen die je doet. Wat doe jij om het werken in de muziek fris voor jezelf te houden? Omdat het na een tijdje een soort routine kan worden. En niets mis met routine, maar het mag niet saai worden…
Gelukkig heb ik het gevoel dat, net zoals alle bands waar ik deel van uitmaak, zodra je daar zin in hebt, we in de routine beginnen te komen, en dan gebeurt er iets nieuws. We hebben een nieuw album, nu spelen we een heleboel nieuwe nummers, nu hebben we nieuwe video’s waar we aan mee kunnen doen, en er gebeuren altijd nieuwe dingen. Dus zolang je niet alleen maar dezelfde set speelt en steeds maar weer hetzelfde doet, waardoor er steeds nieuwe dingen gebeuren, dan is het nog steeds spannend en heb je plezier. Als iedereen het goed met elkaar kan vinden en het naar zijn zin heeft, wie zou er dan kunnen klagen? Ja, niemand, denk ik.

Ik zie dat onze tijd bijna voorbij is, Alicia. Bedankt dat je de tijd hebt genomen, voor je vriendelijkheid, voor het verdiepen in de vragen. Beleef een geweldige reis door Europa en maak 15 maart extra speciaal als het album uitkomt.
Ontzettend bedankt. Ik vond het een fijn gesprek. Bedankt en tot ziens.

Links: