Aldo Lonobile en de vriendenband van Secret Sphere

Het Italiaanse Secret Sphere heeft sinds 1999 tien albums vol power metal uitgebracht en staat op het punt het elfde exemplaar te presenteren. Voordat het zover is doet de band eerst nog een korte tour door Duitsland, Nederland en België, waar de bus in Nederland tweemaal wordt geparkeerd. Tijd voor een gesprek met gitarist en bandleider Aldo Lonobile: ‘We proberen altijd positieve vibes te verspreiden’.

Bij Zware Metalen hebben we nog niet het genoegen gehad jullie beter te leren kennen, al hebben we in het verleden wel een aantal albums besproken. Het is bijna gênant om het te vragen aan een band die al sinds 1997 bestaat, maar kun je ons iets vertellen over Secret Sphere? Hoe is de band ontstaan ​​en hoe gaat het tot nu toe?

Hoi! Ja, precies: we zijn actief sinds 1997 en brachten het debuutalbum Mistress Of The Shadowlight in 1999 uit. Sindsdien hebben we negen albums gemaakt, voor verschillende labels zoals Nuclear Blast, Dockyard 1 en nu zijn we gelukkig getekend bij Frontiers Records. We zijn momenteel in de studio om het nieuwe album te produceren. We zijn altijd beschouwd als pioniers van de Italiaanse power metal scene, samen met bands als Labyrinth, Vision Divine enzovoort.

Wat opvalt aan jullie discografie: de degelijkheid en betrouwbaarheid: in 1998 een demo en sinds 1999 bijna om de twee jaar een nieuw album. Is het maken van albums zo makkelijk voor jullie?

Eigenlijk zijn we vanaf 2012 langzaam aan bezig geweest om elke vier jaar een album uit te brengen en waarschijnlijk is dit ook de oorzaak van het feit dat we de laatste tijd wat verstopt zitten in de scene. Tegenwoordig moet je actief zijn en elk jaar albums uitbrengen. We hebben ervoor gekozen om albums uit te brengen wanneer de kwaliteit aan bepaalde normen voldoet. Ik ben bovendien de hoofdcomponist en ik heb het altijd erg druk als producer die werkt voor artiesten als Zak Stevens, Mark Boals of Geoff Tate.

Waar haal je inspiratie vandaan bij het schrijven van muziek?

Na 25 jaar kan ik zeggen dat we onze eigen stijl hebben ontwikkeld, waarbij we sterke wortels in power metal hebben. Maar we laten ons ook inspireren door progressieve, hardrock- en popmuziek. We hebben een zeer breed scala aan invloeden. Als het op teksten aankomt, praten we altijd op een positieve manier over levenservaringen. We proberen altijd positieve vibes te verspreiden.

Met de release van het nieuwste album Lifeblood keerde voormalig zanger Roberto Messina terug. Hoe werkte dat? Hij verliet de band immers eerder vanwege muzikale meningsverschillen.

Ja, Roberto kwam na acht jaar terug en om eerlijk te zijn was het alsof hij de band nooit heeft verlaten, de magie en het gevoel waren er weer helemaal. We werkten heel soepel en genoten van de tijd in de studio. In 2012 vertrok hij omdat hij op dat moment wat ver verwijderd was van het muziekuniversum. Roberto is een van die muzikanten die zijn artistieke identiteit sterk wil behouden. Hij houdt er niet van om met trends mee te gaan  of iets te doen alleen maar omdat het werkt en dat respecteer ik enorm.

Eind mei geven jullie in vier dagen tijd vier concerten in drie landen. Kijk je ernaar uit? Wat zijn je verwachtingen?

Live spelen, het is iets waar we dol op zijn! De enige verwachtingen die we hebben is om ons best te doen om alle mensen die de shows zullen bijwonen blij te maken. Het maakt niet uit of er tien, vijftien of tweehonderd bezoekers zijn, we spelen om mensen blij te maken en om onze muziek te delen!

Wordt er tijdens de concerten nieuw werk gespeeld en kun je alvast een voorproefje geven van wat we van dat nieuwe album kunnen verwachten?

Niet op deze reeks dates. Het nieuwe album wordt het sterkste tot nu toe, we hebben ook enkele extreme elementen aan onze muziek toegevoegd en de orkestraties en algemene sfeer zijn duisterder dan in het verleden! Er zijn wat kwade sferen te verwachten, haha.

Scrollend door jullie Facebook-pagina zag ik een foto van een etentje met huidige en voormalige bandleden. Is de relatie met oud-leden nog goed? Helemaal geen kwaad bloed?

Secret Sphere is een vriendenband, toen we de band in 1997 begonnen, woonden vijf van de zes leden in dezelfde straat en zijn we letterlijk samen opgegroeid. Het is een gezin. Natuurlijk verandert het leven en veranderen prioriteiten in het leven en het kan gebeuren dat iemand de band moet verlaten, maar de vriendschap is iets heel belangrijks voor ons allemaal!

Tijdens de komende minitour sta je ook stil bij het twintigjarig bestaan ​​van Scent of Human Desire. Wat vind je twintig jaar later nog bijzonder aan dat album?

Met Scent Of Human Desire waren we de eerste Italiaanse band die een deal tekende voor een belangrijk label als Nuclear Blast en dat album zorgde voor verdeeldheid in onze fanbase, omdat we een grote verandering in het geluid hebben doorgevoerd. Maar dat deden we alleen doordat we ons gevoel volgden en onze muzikale identiteit nog aan het vormen waren. Er staan ​​een aantal nummers op die echt een belangrijke betekenis voor ons hebben. Het was ook het eerste album dat volledig in Duitsland werd geproduceerd. Dus het zorgt nog steeds voor fijne herinneringen!

Scent of Human Desire was een van de twee albums die via Nuclear Blast werden uitgebracht. Wat zijn jouw ervaringen met zo’n groot label?

We hebben in die tijd veel geleerd van de mensen bij Nuclear Blast. We waren jong, we hadden niet veel ervaring, geen managers, niets en terugkijkend hebben we veel fouten gemaakt door onze onervarenheid, maar we hebben nergens spijt van. Zoals ik al zei, we hebben veel geleerd en het gaf ons de mogelijkheid om verschillende tours te doen.

Waarom is de samenwerking met Nuclear Blast gestopt?

Helaas voldeed de verkoop niet aan de verwachtingen. En dat is geen geheim: het is zakelijk en als het niet werkt, heeft het geen zin voor beide partijen. Die verkopen waren prima voor een klein of middelgroot label, maar niet voor een groot label als Nuclear Blast.

Welke andere dromen heeft Secret Sphere?

We hopen nog steeds onze muziek op te nemen en shows te doen. Voor sommigen van ons is muziek een echte baan, voor anderen niet, maar we zijn blij met wat we tot nu toe hebben bereikt.

Er zijn nog kaarten voor de concerten van Secret Sphere op 26 mei in Willemeen in Arnhem, op 27 mei in StudioGonz in Gouda en op 28 mei in Ragnarock Live Club in Bree

Link: