1000mods over Black Sabbath en andere rocklegendes

De mannen van 1000mods wisten vanaf hun debuutalbum Super Van Vacation een onuitwisbare indruk te maken in de wereld van stoner doom. Hoe vergaat het de mannen op dit moment? Donderdag 23 juni laten de mannen de Melkweg op zijn grondvesten trillen met een concert op Nederlandse grond. Reden genoeg voor Zware Metalen om alvast de laatste nieuwtjes binnen te hengelen van deze Griekse heren.

Wil je jezelf even introduceren?

Wij zijn dus 1000mods. Wij zijn een band die heavy rock maakt uit Griekenland. Sinds 2006 hebben we deze line-up en maar liefst vier albums uitgebracht. We hebben de hele wereld over getourd sinds 2011.

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet en hoe kwam je erbij om stoner doom te gaan spelen?

We zijn vrienden sinds we echt heel jong waren. We deelden vroeger al onze vakanties. Onze belangrijkste manier om een goede tijd te hebben was om samen naar rock en metal te luisteren. Black Sabbath was een van de eerste bands waar we echt van hielden, samen met nog wat andere 70’s en 80’s bands. Vanaf dat punt kwamen we in aanraking met Kyuss en de Palm Desertscene uit de jaren ’90. En op die manier kwamen we op het punt dat wij zelf dit soort muziek wilden maken.

Wat voor muziek luisteren jullie zelf?

We luisteren naar verschillende genres. Natuurlijk luisteren we veel naar rock, maar we hebben een brede muzikale horizon. We hebben nogal uiteenlopende muzieksmaken.

Hoe hebben jullie de pandemie overleefd?

Het was best lastig, maar tegelijkertijd hadden we geluk en ongeluk dat we ons album tijdens de eerste quarantaine uitbrachten. We hadden ongeluk omdat we zo’n honderd shows moesten cancellen, maar we hadden echt geluk dat we ons eigen label hebben. Omdat we alles zelf uitbrachten, konden we met de steun van onze fans de pandemie overleven.

Kan je kort iets zeggen over de ontwikkeling die jullie als band hebben doorgemaakt?

De afgelopen tien jaar is ons geluid op natuurlijke wijze veranderd. Iedereen is beter geworden in zijn instrument. We zijn vooruitgegaan door zowel het vele oefenen als de concerten. Natuurlijk hebben we ook een boel nieuwe invloeden. Als je met zoveel verschillende bands op tour speelt krijg je dat. We vinden veel bands nu leuk, die we vroeger niet luisterden. Ik denk daarom dat het logisch was om onze 70’s en 90’s invloeden samen te voegen op het laatste album.

Waarom denk je dat Super Van Vacation zo geliefd is? Wat maakt het opvallend?

Ik weet het eigenlijk niet! Toen we het in 2007 uitbrachten was het niet eens zo’n enorm succes. Maar toen we op tour gingen merkten we dat steeds meer mensen ons album hadden gehoord. Nu is het een van de meest belangrijke platen in het genre. Maar serieus, wij voelen dat niet eens zo. Waarschijnlijk omdat het een goede timing was omdat we konden opnemen met Billy Anderson en het resultaat daardoor zo goed was.

Kan je ons wat meer vertellen over Lucid Dream en hoe het is gemaakt?

We hadden het idee om een akoestische versie van een nummer te maken. Voor Lucid was George een stukje op de akoestische gitaar aan het spelen en dat beviel ons. We werkten samen met Akis Zois en met Nikos Veliotis die de contrabas speelde. Het was leuk om samen te spelen met mensen uit andere bands en we zijn erg blij met het resultaat.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

We hebben wat ideeën en liedjes gemaakt tijdens de lock down. We hebben sommige al geoefend. Sommige zijn al klaar om opgenomen te worden. Op het moment hebben we geen plan voor een nieuw album. Voor het moment gaan we voor Youth of Dissent touren. Behalve als er nog een covid-pandemie is natuurlijk. Maar dit jaar komt er sowieso nog niets nieuws.

Kan je ons vertellen welke drugs jullie ophadden toen de tekst voor Horses’ Green werd geschreven?

Haha, ik weet niet meer of we drugs op hadden. Het is een nummer waar we echt van houden. Onze vriend en destijds merchandiser heeft ook een deel van de teksten geschreven. Van die drugs weet ik het echt maar ik weet nog wel dat het grappig was. We vinden sowieso dat de teksten en het liedje vet is geworden.

Welke invloeden zitten in het artwork en teksten? Mij valt op dat het altijd heel verschillend is.

De invloeden van de muziek komen van alle bands waar we mee opgegroeid zijn. Als je kijkt naar de teksten is het meer van het dagelijkse leven. Inspiratie krijgen we van vriendschap, de samenleving en ons persoonlijke leven, enzovoorts.

Jullie doen momenteel een tour en vanavond in de Melkweg in Amsterdam, wat kunnen we verwachten?

We zijn sinds midden april op tour. Het is leuk om op tour te zijn. Het is mooi om overal onze fans en vrienden te ontmoeten. We zijn ontzettend blij om weer de energie te hebben van het optreden, en dat uit te wisselen met anderen. We hebben een grote setlist op het moment, met een boel nummers van al onze albums. Verwacht dus een mooi feestje!

Nog laatste woorden?

We kunnen niet wachten om jullie gauw te zien! Cheers!

Links: