Zonder/Wehrkamp – If It’s Real

Liefhebbers van progressieve metal kennen Gary Wehrkamp wellicht van de band Shadow Gallery, waar hij in de jaren ’90 en ’00 als gitarist, toetsenist en songwriter een belangrijk aandeel leverde aan vijf van de zes albums die de band uitbracht. Na Digital Ghost uit 2009 bleef het lang stil in het Shadow Gallery-kamp. In 2014 kwamen er berichten dat de band weer aan het schrijven was voor een nieuw album, maar na een brand bij Gary Wehrkamp thuis, waarbij zijn studio in vlammen opging bleef het lang stil. Inmiddels heeft hij zijn studio weer op orde en is hij een samenwerking aangegaan met Mark Zonder, die vooral bekendheid geniet als ex-drummer van Fates Warning.

Mijn aanvankelijke enthousiasme als ik de promo ontvang, maakt al snel plaats voor behoedzaamheid als ik het bandlogo, de albumcover en promotiefoto’s zie. Het geheel straalt een gezapigheid uit waarbij een band als Toontje Lager nog fraai afsteekt. Helaas blijkt het visuele aspect uitermate goed te passen bij de muziek zodra ik openingsnummer I Can’t Believe opzet. Zelden beschreef een songtitel mijn eerste gedachte bij het beluisteren van een nummer treffender, maar na twee keer controleren weet ik toch echt zeker dat ik de promo van Zonder/Wehrkamp draai. Langzame, door elektronica opgezwollen klinkende eighties softrock vult via de speakers mijn kamer. Het geluid van de drums doet me heel even denken aan het, ondanks de zwakke productie, briljante album Leonardo – The Absolute Man van Trent Gardner en even krijg ik hoop dat er nog wat moois aan zit te komen. Maar nee, het ene na het andere vlakke poprocknummer passeert de revue. Pas halverwege het album bij Two Years veer ik even op omdat er af en toe iets interessants gebeurt. Daarna is het weer pop-pap zonder krenten dat de klok slaat. Ook het drumspel van Mark Zonder brengt daar geen verandering in. Zijn doorgaans zo boeiende spel is totaal onherkenbaar op dit album.

Hopelijk moest Gary Wehrkamp deze nummers even uit zijn systeem zodat hij met zijn kompanen van Shadow Gallery weer een knaller van een album kan opnemen. Dan heeft dit album toch nog nut gehad.

Score:

40/100

Label:

WZ Records, 2019

Tracklisting:

 1. I Can’t Believe
 2. If It’s Real
 3. I’d Do Anything
 4. Last Place
 5. Two Years
 6. Where Are The Children Going?
 7. Too Late
 8. The Next Big Thing
 9. It’s Not The End
 10. Goodnight

Line-up:

 • Gary Wehrkamp – zang, gitaar, bas, keyboards
 • Mark Zonder – Drums

Links:

Zonder/Wehrkamp
Zonder/Wehrkamp Facebook