Zombi – 2020

Op het moment dat ik deze recensie schrijf, krijg ik via Bandcamp de melding dat Zombi vandaag nog een nieuwe release heeft uitgebracht: de EP Evans City. Niet geheel vreemd met Halloween voor de deur natuurlijk. Bovendien ben ik in nieuw materiaal van deze band altijd wel geïnteresseerd. Ik wil het echter hebben over de meest recente langspeler van het elektronische duo uit Pittsburgh (Pennsylvania), dat in juli het album 2020 uitbracht, die naar mijn mening een uitstekende instrumentale, elektronische soundtrack voor de pandemie is geworden. Nu komt u als lezer niet naar Zware Metalen voor recensies in dat genre, maar Zombi heeft toch aardig wat lijntjes met de metalscene: het gezelschap zit op Relapse Records, heeft getoerd met verscheidene metalbands en mocht jaren geleden nog openen voor Ghost in Amsterdam. Maar vooral heeft het met 2020 zijn meest metalen plaat ooit gemaakt, dat vooral klink als doom in een synthjasje, als een speciale regenjas die bestemd is voor zure regen.

Vernoemd naar de Italiaanse titel van de filmklassieker die wij kennen als Dawn Of The Dead, brengt Zombi sinds zijn eerste werken muziek dat vooral geïnspireerd is door de muzikale werken van Fabio Frizzi (Zombi 2 AKA Zombie Flesh Eaters) en de invloedrijke Italiaanse progrockband Goblin, die in de jaren ’70 en ’80 verscheidene iconische soundtracks van met name horrorfilms produceerde. In de afgelopen 18 jaar dat het duo inmiddels actief is wist het zich op elke release steeds te evolueren, zonder te veel af te wijken van de eigen sound, maar door wel steeds een eigen karakter aan elke release te geven. Luister je naar het voortreffelijke Zombi Anthology uit 2005, waarop de eerste twee EP’s zijn gebundeld, dan hoor je een groep dat hunkert naar de oude apocalyptische, beklemmende tonen van de oude horrorfilms uit de handen van Lucio Fulci, John Carpenter, Dario Argento en George A. Romero, terwijl Escape Velocity uit 2011 de allerbeste synthwave ooit gemaakt bevat en waarop Kraftwerk en krautrock veel meer de boventoon voerden.

Op 2020 vinden we oude elementen uit het oeuvre terug, maar dit keer kiest de band voor een stevigere en meer duistere sound. Voor zover ik mij kan herinneren had de band het nieuwe album al aangekondigd, voordat de wereld zo bizar werd zoals het nu is en dat maakt de titel en het geluid des te treffender. Waar Breakthrough & Conquer nog klinkt als een opzwepend en optimistisch nummer, dat zo uit een jaren ’80 actiefilm zou kunnen zijn gehaald, is Earthscraper niet anders te omschrijven als met synths doorspekte stonerdoom. No Damage tilt het doomgehalte naar een nog hoger niveau en laat zelfs het stonerelement vallen. In combinatie met de synths laten de riffs je een apocalyptische wereld visualiseren. Op basis van deze eerste drie nummers zou ik al graag de band de soundtrack voor een nieuwe Mad Max film zien produceren.

XYZT klinkt aangenaam mellow met een heerlijke warme drive, maar werkt geleidelijk aan tegen het einde toch naar een duistere noot. En dan komt Fifth Point Of The Pentangle, dat de meest pure ode aan Goblin en zijn thematrack uit Dawn of The Dead is die ik ooit gehoord heb. In het kader van ”beter goed gejat, dan slecht bedacht’ wordt hier een voortreffelijke replica uit eigen hand geproduceerd. Het doet vooral denken aan Claudio Simonetti’s Goblin, dat onder de naam Daemonia, de muziek van Goblin in een metaluitvoering brengt. Family Man brengt ons weer terug naar de synthdoom en bevat een flinke dosis klassieke Black Sabbath, terwijl Mountain Ranges mij meer doet denken aan het Black Sabbath van de latere jaren ’80. Ergens verwacht je bijna dat Tony Martin opduikt om zijn vocale talenten ten gehore te brengen. Met First Flower en Thoughtforms wordt de duisternis nog eeuwig tot het einde in stand gehouden. En voor mij heeft het in de afgelopen maanden regelmatig gezorgd voor nog een klik op die replay knop. Jazeker, dit album is gewoon vet, meeslepend en goed doordacht. Zombi is herrezen!

Score:

85/100

Label:

Relapse Records, 2020

Tracklisting:

 1. Breakthrough & Conquer
 2. Earthscraper
 3. No Damage
 4. XYZT
 5. Fith Point Of The Pentangle
 6. Family Man
 7. Mountain Ranges
 8. First Flower
 9. Thoughtforms

Line-up:

 • Steve Moore – Synths, gitaar, bas
 • A.E. Paterra – Drums

Links: