Zetra – Zetra

Een EP van een, volgens mij Brits, duo genaamd Zetra bespreek ik hier vandaag. Het kan best zijn dat de twee heren van Mars komen, het klinkt alleszins buitenaards wat hier wordt aangeleverd. Het tekstuele concept gaat over Vladimir Komorov, de eerste man die in de ruimte stierf omdat z’n parachute niet uitklapte. Het is een debuut.

Muzikaal gezien maakt Zetra een soort van rauwe fuzz/shoegaze, het lijpe broertje van Børns. Zeker als je de vocalen daarbij als uitgangspunt neemt. Ruwe retro synthpop waarbij de losgeslagen fuzzy gitaren een eind weg richting de sterrenhemel jammen. Het kenmerkende Atari ST-geluid wordt afgewisseld met groovende drums die wat meer op de achtergrond staan. De melodie is leidend voor het verhaal en er wordt heel wat afgewisseld op dat vlak. Invloeden van allerlei heavymetalbands komen voorbij. Deze EP is lekker spacey en zweverig, maar wel met een constante zware dreiging en onrust. Soms klinkt het zelfs onheilspellend, zoals op Normal Behaviour. De toegevoegde audiopassage vult het plaatje aan met occultisme. De lo-fi-opnamekwaliteit draagt bij aan die sfeer van een heftig en speels randje. Het is bovendien knap hoe de drumcomputer een vrij organisch geluid heeft en interessante grooves laat horen. Het klinkt wat industriëel, zelfs wanneer de harde aanslagen doortimmeren. Op afsluiter Ascendant volgt een langgerekte synthgolf waar ditmaal eigenlijk vrij weinig mee gebeurd. Dat is een beetje een lang outro.

Leuk ding dit joh! Zetra biedt dertig minuten aan occulte bliepsynths en zware fuzz vermengd met dromerige shoegaze vocalen. Geen moment ben ik ingekakt en dat is een prestatie hoor! Muziek voor een publiek dat van synthpop en fuzz houdt, liefst in de combinatie met een fascinatie voor de ruimte. Ik wil niet grof zijn, maar de dood van Vladimir Komorov is schijnbaar toch nog ergens goed voor geweest. Namelijk deze lijpe EP vol ruwe 80’s shoegaze. Hopelijk moet er niet nog eens iemand onnodig sterven voor zo’n EP.

Label:

Death Waltz Records, 2020

Tracklisting:

 1. A Death In Space
 2. Phaethon
 3. Ithaca
 4. Satellite
 5. Union
 6. Normal Behaviour
 7. Urania
 8. Descent
 9. Ascendant

Line-up:

 • Adam – Gitaar, vocalen
 • Jordan – Synthesizer, vocalen

Links: