Zero Fire – Second Sun

De recensie van deze EP kan in één woord samengevat worden: “lekker!”. Dat zou ‘redactorisch’ gezien echter niet zo correct zijn, hetzij wel efficiënt.

Zero Fire is een Canadese band die onder meer al het podium gedeeld heeft met het magistrale Hail The Sun en wil alternatieve metal maken die je keer na keer wilt blijven op zetten. De band slaagt daar wonderwel in. Ook de artwork mag er zeker zijn. Oordeel vooral zelf, maar ik vind het contrast van de donkere, authentieke, houten omkadering met het rode, industriële, kille centrumstuk prachtig.

De eerste riff van Zero Fire is onweerstaanbaar lekker en roept meteen een Deftones-vibe op. Ook de zang draagt hier nog een grote steen aan bij. Ik kan niet anders dan keihard meeschudden. Opvolger Ghosts zet die trend geslaagd verder, hetzij iets meer poppy, maar dat kan voor één keer echt geen kwaad. De band vermijdt lange, complexe stukken en ramt de nummers in zulk hoog tempo door dat er geen ruimte overblijft voor opbouw of experiment. In de plaats daarvan krijgen we vijf zeer gelikte en compacte nummers voorgeschoteld die prima klinken, maar avontuur en diepgang missen. Toch vormen alle aangehaalde minpunten geen probleem want de nummers zijn zó aanstekelijk, mede door ‘riffmeisters’ Graham en Vince en de hoge popzang van Graham, dat je de band het vergeeft. Bij Gout Mouth zijn er wel verdienstelijke harde vocalen die de meest gespierde riff van het album kracht bij zetten. Daarbovenop werd Ghosts voor Second Sun geremastered. Deze is vroeger als single uitgebracht, maar heeft nu veel meer aanwezige gitaren en het geheel pompt meer. Een contrast met de single versie die vrij vlak en poppy overkwam.

Als je dus meer houdt van een groovend Deftones-nummer en de directheid van Queens of The Stone Age, dan gaat deze EP er lekker aan in. “Voor fans van Tool, Deftones en The Mars Volta” stond er in de bandbeschrijving, maar dit klopt voor mij niet. Puristen zullen op hun honger blijven zitten. Als je vanuit het kamp van Tool en The Mars Volta vertrekt en dan met vijf radio-fähige oorwurmen van drie minuten afkomt, dan sla je de bal toch een beetje mis. Zero Fire is de kerel die op het feest aankomt in zijn The Mars Volta-shirt, online besteld op hipsterfashion.org natuurlijk (geen echte site), maar thuis eerder naar Black Veil Brides luistert. Dat gezegd zijnde, als Zero Fire aan een volwaardig album toe komt, gaat er hopelijk gebruikgemaakt worden van de extra speeltijd om wat experimentele stukken toe te voegen, want de riffs op Second Sun zijn o zo lekker en ik wil de band zijn misleidende reclamevoering daarvoor zelfs vergeven. Samengevat: “niet moeilijk doen en gewoon genieten, of don’t bore us, get to the chorus”.

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

  1. Slides
  2. Ghosts
  3. Disaster Symphony
  4. You Own The Sun
  5. Gout Mouth
  6. Heart Divided

Line-up:

  • Graham King – Gitaar, zang
  • Erik Thorklidsen – Drums
  • Vince Tarlton – Gitaar
  • Mike Myszkowski – Basgitaar

Links: