Zëlot – Supplices

Dit Zëlot ontsproot nog niet zo lang geleden uit het brein van NZ bekend van onder andere Krv, DDENT, Les Tigres Du Futur en Fiend maar ook aan het brein van OD eveneens bekend van een hele trits bands. Ik noem er maar een paar: Maudits, Throane, Ovtrenoir en Krv. Het kleinere Chien Noir Productions brengt de EP van dit duo dat de titel Supplices meekreeg uit.

Franse black metal dus en dit van, laten we schrijven, twee oudgedienden in het genre. Franse black metal kent vele gezichten. Denk maar aan de smoeltjes van bands als Hyrgal, Seth, Merrimack, Otargos of Glorior Belli… In elke substroming heeft de Franse scene wel zijn trawanten. Dit Zëlot mag je gerust stoppen in die substroming die zich karakteriseert door snelle, misselijkmakende riffs met een melodisch korstje omhuld en voorzien van een abrasieve productie.

Liquid Abyss is in dat boven vermeldde bedje ziek. Interessanter is echter het daaropvolgende Chrysalide. Een dynamisch doch ook complex akoestisch gitaarspel wordt vervangen door een bijzonder interessante collectie eerder post-blackmetalriffs. Heerlijk ook hoe die wat hogere screams over de muziek gedrapeerd worden. Splintered Soul start op bijzonder dynamisch en typische wijze. Het lijkt wel of je naar Scandinavisch (lees: eerder Finse) blackmetalgeweld aan het luisteren band. Ook een band als Helleruin, uitmuntende Nederlandse black metal, komt in me op. Nochtans blijft het Franse gevoel wel afdoende hangen. Het zijn daartoe die tokkelende, avontuurlijke eerder wat complexere thema’s die je terugbrengen naar de oorsprong. Skogen Ende is in deze optiek, een optiek van verschillende invloeden, de ideale combinatie van alles hierboven neergeschreven. Ook te vermelden is het betere sessiedrumwerk van de heer Hiegel, mag ook geschreven worden.

Erg interessante kennismaking met deze nieuwe Franse blackmetalband Zëlot, bestaande uit twee heren die het klappen van de zweep al wel kennen. Aanschaf verplicht. Best blijf je ook op de loer liggen, misschien komt er wel een vervolg op dit Supplices.

Label:

Chien Noir Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Liquid Abyss
  2. Chrysalide
  3. Splintered Soul
  4. Skogen Ende

Line-up:

  • NZ: Zang, gitaar, bas, keyboard
  • OD: Gitaar
  • Christophe Hiegel: Drum

Links: