Zeal & Ardor – Devil is Fine

Degene die vorig jaar de hype rond Zeal & Ardor heeft gemist, moet haast wel onder een steen gelegen hebben. Het feit dat de pers lovend was en de muziek daarna nagenoeg niet meer te verkrijgen heeft hier zeker ook aan bijgedragen. Voor iedereen die het niet heeft kunnen beluisteren is er gelukkig een heruitgave gekomen en is het album beschikbaar gemaakt op Spotify. Toch is Zeal & Ardor ook nog wel een introductie waardig aangezien wij er ook nog geen tijd aan hebben besteed. Het betreft hier een eenmansproject van Manuel Gagneux, een Amerikaan met Zwitserse achtergrond met een voorliefde voor black metal en wars van heilige huisjes.

Dat hoor je ook direct terug in zijn muziek die zich niet met één enkele zin laat beschrijven. Dit is hoe de muziek op de plantages geklonken moest hebben als god vervangen was door duivelaanbidding: rammelende kettingen en chants voor de duistere heer op een moment doorspekt met snijdende riffs. Experimenten om ditzelfde samen te voegen op een pot industrial waar naast de slavenzang ook nog een scream te horen is. In de wereld van Zeal & Ardor kan dit allemaal dus hou je niet van experiment dan moet je dit zeker niet opzoeken. Op deze plaat wordt echt alles gecombineerd, naast het voornoemde horen we dancebeats en experimenten met speeldoosjes oude blues en zijn er geen grenzen.

Helaas heeft het album een heel korte speelduur, slechts 25 minuten, en hou je zonder de drie instrumentale uitstapjes met speeldozen en dancebeats maar  zes volwaardige nummers over. Deze zes nummers zitten vol goede ideeën maar voelen soms ook wat geforceerd aan. Het is nog erg lastig om hier een meer coherent geheel uit te krijgen waarmee je een album met een minuut of 50 kan gaan vullen. Of dit uiteindelijk de bedoeling is weet ik niet, wel weet ik dat de man een band heeft samengesteld en op Roadburn staat. Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat uitpakken en probeer dit album los van de hype te beoordelen. Voor de creativiteit gaat dit album snel richting de 100 punten maar daarmee alleen redt je het niet, als het echt gaat om pakkende songs dan blijf ik in de middenmoot of net iets eronder steken. Het eindcijfer is wat mij betreft dan ook de som der delen.

Score: 80/100   

Label: 

MVKA Music

Tracklisting:

  1.  Devil Is Fine
  2.  In Ashes
  3.  Sacrilegium I
  4.  Come On Down
  5.  Children’s Summon
  6.  Sacrilegium II
  7.  Blood In The River
  8.  What Is A Killer Like You Gonna Do Here?
  9.  Sacrilegium III

Line-up:

  • Manuel Gagneux – Alles

Links: