Zatemno – In Hell

Bij Heidens Hart gooien ze ook wel eens een Russische band voor de voeten. Zatemno is er zo eentje. Het album heeft In Hell als niet al te optimistische titel meegekregen. De band vindt zelf dat onderhand wel bekend zou moeten zijn dat zij avantgardistisch zijn als Lugubrum en Fleurety. Ik zal het je nog sterker vertellen: wie de fuck is Zatemno? Russische hooligan folk muziek aldus Zatemno.

Wat dat inhoudt kom je snel genoeg te weten wanneer je deze plaat aanslingert. Wat er op je afkomt is een mix van accordeon en romantische black metal. Wacht! Haak nog niet gelijk af, want je zou iets missen. Er wordt gezongen, gegild, en gekletst. Een hoop folk/balkaninvloeden zijn overal doorheen geweven. Op Разлучная weet de band harmonieuze akkoorden te pakken om zo zelfs licht episch te worden. Het spreekt mij wel aan. Het is een beetje alsof een zigeuner en een blackmetalliefhebber tegelijk een liedje begonnen te spelen. Het is zeker ook de bedoeling om de luisteraar te overvallen met dronkemans accordeonspel en psychedelisch ge-echo van dronkemansvocalen. Ik snap nu de link met Lugubrum wel. Het is een soort alcoholische roes, waarin depressie, alcoholisme en het gezellige interieur van een ouderwets Russisch boerderijtje samenkomen.

De muzikaliteit is er niet minder om. Zatemno mag dan interessant willen doen met een accordeon erbij, de band weet deze in te zetten als volwaardig onderdeel. Daarbij wordt geen enkele concessie gedaan op het gebied van metal of negativiteit. Gelukkig krijgen we geen vrolijke polka, er zit altijd een negatief randje aan de muziek van Zatemno. Als er iets zaaddodend is dan is het wel je zoveelste polkametalband. Natuurlijk blijft het een beetje het zigeunerkind met de traan qua kitscherigheid, maar ook op Студёная weet de band op de juiste momenten riffs te produceren. Je kan even lekker rocken met knipogen naar folk/black metal als Nokturnal Mortuum. Plaats het daar ergens: tussen Nokturnal Mortuum, Pensées Nocturne en Lugubrum. Het spel mag dan wat chaotischer zijn, en wat minder vaardig, de band blijft je verrassen. Верная begint wat onnozel, maar zodra de vocalen losbarsten is het gelijk overtuigend. De vocale timing is mooi gekozen, en de accordeon balanceert tussen de gitaar- en drummuur door. De overgangen zijn geforceerd, waardoor het lastig wordt om niet af te haken. Het nummer komt verder dan ook niet meer echt ergens uit. Het is dan ook geen keigoede plaat, maar het zijn de verrassende riffs en momenten waar de band iets uit weet te halen die het acceptabel maken.

In Hell is een album dat mij in positieve zin heeft verrast. Bij het lezen van ‘accordeon’ is het logisch dat u even wil gaan kotsen. Toch raad ik aan om Zatemno eens een kans te geven. De verrassende metalriffs en de clowneske verzameling vocalen maken een bont geheel van In Hell. De accordeon is een smaakvolle toevoeging. De beladen alcoholdampen en donkere kleurpaletten rammen overal doorheen. Best een luisterbeurt waard, als je klaar bent om het zomerse optimisme van je af te schudden.

Score:

77/100

Label:

Heidens Hart, 2022

Tracklisting:

  1. Хмурная
  2. Разлучная
  3. Студёная
  4. Верная
  5. Циметеровая

Line-up:

  • Ш.Д. – Gitaar
  • В.С. – Vocalen, gitaar, drums, samples
  • А.М. – Accordeon

Links: