Zanjeer – Parcham Buland Ast

Crustpunk is een prachtig genre. Een uitlaatklep voor allen die tegen het systeem aan willen schoppen. De laatste jaren is het systeem echter een beetje in slaap gevallen, en zo ook de crustpunk. De thema’s klonken niet veel verder dan je standaard anarchistische ideaalbeeld. Waar niks mis mee is, maar op een gegeven moment ken je de Westerse thematiek wel. Zanjeer is een project dat de vinger eens op dezelfde, maar toch net andere zere plek legt: religieus extremisme, post-kolonialisme, het afbrokkelende klimaat en economische verwoesting. Een groep die een inkijkje wil geven in de levens van mensen die in het ‘globale zuiden’ van deze aardkloot wonen. Zanjeer was ook de naam van een hond van de Indiase explosievendienst trouwens. Zo leert u nog eens wat bij Zware Metalen!

De band vormde zich in 2020 in Duitsland, maar de leden hebben een achtergrond die verder strekt. De teksten zijn in het Farsi, Urdu en Punjabi. De band heeft als doel om muziek te geven aan de frustratie, haat en boosheid die voortkomt uit constante en systematische onderdrukking. “Laat de haat door je stromen”, zou keizer Palpatine zeggen.

Een minuut Hamdullah is genoeg om te zeggen: Discharge. Keiharde grooves, en enthousiasme, wat mede wordt geuit door feedbackpiepjes op de gitaar vliegen rond. Niks is fijner dan dat de agressie op die manier muzikaal door de speakers blaast! Taliban Murdabad is met zijn dikke breakdown in het refrein een schoolvoorbeeld van hoe je impact maakt met tempowisseling. Deze mannen hebben de liedjes goed uitgedacht. Ze duren maar een minuutje doorgaans, maar ze hebben een kop en een staart. Een korte intro, coupletje, gewelddadig refrein, nog een coupletje, nogmaals het refrein, minisolo, coupletje en nog een mooie uitsmijter; Nadaran duurt maar een minuut, maar de structuur is soepel vormgegeven. De riffs zijn van grote kwaliteit, ook omdat de band met elk nummer net iets anders weet weer te geven. Na Un Moghe, Na Hala doet dit met drumpauzes en ritmische crustroepen. De vocalen zijn gefrustreerd, afwisselend en geloofwaardig, wat vooral belangrijk is. Afsluiter Ijtimayi Bemaari heeft wat meer old school-invloeden. De gestructureerde aanpak van de band mist zijn doel. Ijtimayi Bemaari klinkt chaotisch, maar niet kwaad genoeg, en zelfs wat gezocht in de break downs.

Een EP die elke crustliefhebber gerust kan draaien. Het zal nog lastig worden om een album vol te krijgen voor deze mannen. Zanjeer is gespecialiseerd in snelle wendingen en veel schakelwerk. Het maakt de band uitermate geschikt op de korte afstand, waarin geëxplodeerd mag worden. Op de lange afstand gaat de band mogelijk meer moeite ondervinden. Uiteraard zal Zware Metalen erbij zijn als er een langspeler van deze band uitkomt. Parcham Buland Ast maakt een erg goede indruk. Mijn eindoordeel is wat mijn vriendin gisteravond dacht: “Lekker, maar het duurde veel te kort”.

Label:

Symphony of Destruction Records, 2022

Tracklisting:

  1. Hamdullah
  2. Taliban Murdabad
  3. Nadaran
  4. Nakhair
  5. Na Un Moghe, Na Hala
  6. Ijtimayi Bemaari

Line-up:

  • Dozahki – Vocalen
  • Zuri – Gitaar
  • Mommers – Basgitaar
  • Steve – Drums

Links: