Zakk Sabbath – Vertigo

Het iconische album Black Sabbath van Black Sabbath bestaat dit jaar 50 jaar! Dit album was niets minder dan een mijlpaal en wordt door zowat iedereen aanzien als het allereerste metalalbum ooit. Om dit te vieren werden hier en daar tribute-albums gemaakt om de godfathers van de metal te eren. Wanneer niemand minder dan Zakk Wylde zich aan zo’n tribute waagt, weet je dat de bokshandschoenen uitgaan. Dit is the next level tributeband. Wylde is uiteraard bekend met zijn eigen succesvolle band Black Label Society, maar hij was ook jaren de vaste gitarist van His Royal Darkness Ozzy Osbourne himself. Samen met basgitarist Rob “Blasko” Nicholson (Ozzy Osbourne en Rob Zombie) en drummer Joey Castillo (Danzig en Queens Of The Stone Age) besliste hij om onder de naam Zakk Sabbath – geinig gevonden – dit allereerste Sabbath-album te coveren. 

De schijf kreeg de naam Vertigo mee en werd uiteindelijk een wat atypische tribute-plaat. De nummers volgen niet chronologisch zoals op het originele album en verschillende songs werden tot een soort medley verwerkt. Uiteraard had men het respect om de allereerste track integraal en zonder veel fantasietjes te coveren. Titeltrack Black Sabbath schiet direct op heerlijke wijze uit de startblokken. What is this that stands before me… Zakk Wylde heeft die licht hese stem die Ozzy’s keelgeluid zo kenmerkt. Ik kan me moeilijk iemand beter voorstellen om deze legendarische song te coveren.

Ik ga hier niet alle nummers bespreken. Iedere zelfrespecterende metalhead kent deze immers beter dan haar of zijn eigen spiegelbeeld, maar ik kan je wel zeggen dat deze plaat het beluisteren waard is. Het is niet omdat de songs reeds zo bekend zijn dat de coverversies geen toegevoegde waarde bieden. Vergeet niet dat de originele nummers oud genoeg zijn om iemand’s grootvader te zijn. Ze werden door Wylde en zijn kameraden in een modern jasje gestoken. Hierdoor klinken ze een stuk harder en scherper. Ozzy, Geezer en Tony – ja, we mogen deze met hun voornaam aanspreken – hadden niet de technologie én kwaliteit om dit in de vroege jaren ‘70 voor mekaar te brengen. Het waren immers nog broekies die zelf hun weg aan het zoeken waren. Er bestond weinig waar ze zich aan konden spiegelen.

We gaan hier wel niet onnozel over doen. Er bestaan duizenden cover- en tributebandjes en die zijn soms van heel goede kwaliteit. De enige reden waarom deze band enige aandacht en dus een recensie op Zware Metalen krijgt, luistert naar de naam Zakk Wylde. De frontman van Black Label Society is namelijk Ozzy Osbourne en Tony Iommi samengegoten in één rockster. De licht arrogante Ozzy-stem gecombineerd met het technische meesterschap van de ‘riffmeister’ Iommi. Ik denk dat er weinigen zijn die dit zo succesvol en vooral geloofwaardig kunnen overbrengen. Zakk Wylde ziet eruit als een op paddo’s losgeslagen viking, maar beheerst zijn stem en gitaar zo strak en toch verfijnd als een Zwitserse horlogemaker. De solo’s die de man voortbrengt zijn zelfs voor Iommi van een andere planeet. De rudimentaire riffs waar Iommi terecht zo bekend mee werd staan als een huis, maar Wylde legt er een extra dak op. Dit album voelt naar mijn gevoel aan als een ultiem eerbetoon aan de band waarmee alles begon. 

Label:

Magnetic Eye Records, 2020

Tracklisting:

1. Black Sabbath
2. The Wizard
3. Wasp / Behind The Wall of Sleep / N.I.B
4. Wicked World
5. A Bit Of Finger / Sleeping Village / Warning

Line-up:

  • Zakk Wylde – Zang/Gitaar
  • Joey Castillo – Drum
  • Blasko – Basgitaar

Links: