ZAÄAR – Magická Džungl’a

Recenseren is soms net als een platenzaak binnenstappen. De ene keer heb je al een genre voor ogen of zelfs een specifieke band. Andere momenten koop je iets omdat de albumhoes je aanspreekt. Zo geschiedde het opeens in handen hebben van een combinatie van primitieve vrije jazz metal gecombineerd met landschappen van drone en ambient. Klinkt vaag en als iets wat deze redacteur zelf niet zo snel gekocht zou hebben. Maar die albumhoes, die is het bekijken waard. Voordat een muzikaal inhoudelijk verhaal volgt, daarom eerst iets over wat de voorkant siert. Het is een soort verwrongen beeld van een klassieke kijk op het dierenrijk. Katachtigen met bontkragen en een kop die niet in verhouding staat tot het lichaam. Kunstenaar Peter Klúcik, die vooral bekend is als illustrator voor boeken als Pippi Langkous en de Hobbit, maakt tegenwoordig graag fantasiewerelden die geïnspireerd zijn op de natuur. Het levert een intrigerend kunstwerk op.

Maar is de muziek op Magická Džungl’a ook zo inspirerend? Minstens even bevreemdend is het in ieder geval. De muziek – of misschien eerder het geluid- van het Belgische collectief ZAÄAR, is vooral erg intens en gaat alle kanten op zonder de samenhang te verliezen. Vrije associaties over wat ik hoorde zijn: Jungle, vroege industrialisatie, met een stok langs tralies gaan waar een hond aan een ketting ligt, rituele dansen, voodoo, het spookhuis op de kermis waar ik vroeger bang voor was, een overkoepelend gevoel van gevaar. Het is een intensieve en lange zit waarbij je veel op je bord krijgt. Letterlijk, want je krijgt met Magická Džungl’a ongeveer 1,5 uur het gevoel dat de paddenstoelen in je eten niet alleen eetbaar waren, maar ook een psychedelisch effect hadden.

ZAÄAR is duidelijk een collectief wat zeer goed weet wat hij aan het doen is. Niet zo gek, aangezien het ontstaan is uit NEPTUNIAN MAXIMALISM, een al wat bekender kosmisch vrije-jazz orkest wat klaarblijkelijk ook al fan is van de wat overbodige hoofdletters. Je weet dat je een kwalitatief hoogstaand werk in handen hebt als je iets van deze collectieven koopt, al is het niet iedereens smaak. Het is niet zo makkelijk weg te luisteren als de gemiddelde black metal band en al helemaal niet iets wat je gezellig even op de achtergrond aanzet als je ouders op visite komen. Om de band vol tot zijn recht te laten komen is het meest ideale scenario om je volledige muziekinstallatie mee te nemen naar een bos vol kronkelende platanen in de schemering. Wetende dat dit idee net zo onrealistisch is als de dieren op de albumhoes toch ook een tweede optie. Met een flink glas degelijke rode wijn of een stevige whisky in de hand is met aandacht luisteren in je eigen -of andermans- huis ook zeer acceptabel.

Uiteindelijk kan ik mij na het luisteren het best identificeren met de blik van de misvormde tijger op de hoes. Ietwat ongemakkelijk kijkend en beduusd over wat ik nou in vredesnaam heb gehoord. Ik ben verrast, iets wat niet vaak meer gebeurt. Magická Džungl’a is niet een plaat die je snel grijs zult draaien, maar absoluut de moeite waard is.

Score:

76/100

Label:

I, Voidhanger Records, 2021

Tracklisting:

1. Respiration Aérobie
2. Multicellularité Des Cyanobactéries
3. Eucaryotes Et Reproduction Sexuée
4. Sortie De L’Eau Et Seconde Oxygénation
5. Explosion Cambrienne
6. Grande Oxydation

Line-up:

  • Guillaume Cazalet CZLT – Vocalen, Trompet, Fluiten, Percussie
  • Didié Nietzch – Synthesizer, Ipads
  • Sébastien Schmit – Drums, Percussie
  • Hugues Philippe Desrosiers – Basgitaar
  • Jean Jacques Duerinckx – Sopraninosaxofoon

Links: