Yukon Onoma – Until The Northern Light Takes Us

Een dikke “Fuck You” naar Jezus en een kleine knipoog naar het satanisme. Zo omschrijft het Utrechtse Yukon Onoma de intentie van deze ambientrelease. Yukon is overigens de Amerikaanse streek waar de Gold Rush ontstond. Yukon betekent zoveel als ‘grote rivier’ in de taal van de Gwich’in stam. Onoma is een oud Grieks woord dat ‘naam’ betekent. Ik probeer hier inderdaad het feit dat ik geen leraar ben geworden te compenseren, hopelijk vergeeft u het mij. Een Nederlander zit achter dit project. Het is er eentje die veel naar Godspeed You! Black Emperor heeft geluisterd. Ik heb ook wel een idee van zijn muziekverzameling met titels als Antichrist (Superstar) (Marylin Manson), Alas! Alas! en As Above So Below(Behemoth), Until The Northern Light Takes Us (black metal). 

De jongeman achter dit project groeide op in een gezellige Christelijke sekte zoals we die in Nederland wel meer kennen. Lekker op de heide samen demonen uitdrijven en geluiden maken die in je opkomen, om vervolgens te stellen dat de Heilige Geest je tong heeft overgenomen. De beste man was al dat gehuppel om een kruis beu, en besloot het heft in eigen handen te nemen. Until The Northern Light Takes Us is daarmee een kusje op de kont van de duivel.

Het gevolg is een plaatje met vrij minimale dronende ambient. De zeer kalme en industriële soundscapes bestaan veelal uit gitaareffecten en synths. Op dit plaatje vindt je geen vuurwerk, maar slechts kalme golven. De synths werken veelal met een traag opbouwende attack en een langzame decay, zodat het geluid constant aanzwelt en wegebt. Sporadisch volgen nog blazers en strijkers. De songs zijn onderscheidend, en je merkt dat het soms zelfs wat minder samenhangend is onderling. Hier en daar staat nog een dissonant op het menu (So Long God Is Dead), maar verder is het vrij harmonisch. Het hoogtepunt is They Might Sing For Us Some Day waarin de elektronische klassieke klanken zich opbouwen. Op de achtergrond klinkt een orgelgordijn, waarover scherpe synthklanken worden neergezet. Erg mooi gedaan, de hoge tonen passen perfect in de melancholische en bevrijdende sfeer die wordt ingezet. Kippenvel!

Until The Northern Light Takes Us is een prima begin. Wat weinig onderscheidend wellicht, en niet erg technisch, maar de weg ligt open naar diepere wateren. Yukon Onoma weet een redelijk goed verhaal neer te zetten. Toch zou ik graag ditzelfde verhaal nog een keer horen, maar dan nog verder verwijderd van de invloeden. Een vrijere creatieve invulling en een tandje technischer (of breder, qua instrumenten) musiceren gaat namelijk pas echt het talent van deze muzikant benutten. Oja, en nog een zeurpuntje: laat je promotekst even checken op spelling in het vervolg. Anders dan dat: Ga vooral door! Luistertips: They Might Sing For Us Some Day

Score:

70/100

Label:

Munich Records, 2020

Tracklisting:

  1. If Any Man Have An Ear Let Him Hear
  2. Alas! Alas!
  3. Antichrist (Superstar)
  4. Until The Northern Light Takes Us
  5. So Long God Is Dead
  6. They Might Sing For Us Some Day
  7. Where Are You Now That We Need You
  8. As Above So Below

Line-up:

  • Yukon Onoma – Alles

Link: